Kraljevačka bolnica još u rekonstrukciji

Zgrada Internističke bolnice Zdravstvenog centra „Studenica“ u Kraljevu, stara 50 godina, teško je oštećena zemljotresom 3. novembra 2010. godine. Tih dana je 220 postelja premešteno u hirurški blok, što je dovelo do toga da su pogoršani uslovi za rad medicinskog osoblja, da su sva odeljenja pretrpana, a posebno smeštajni kapaciteti pacijenata, jer su dvokrevetne sobe pretvorene u četvorokrevetne, a delovi hodnika u višenamenske ordinacije.

Vreme je prolazilo dok se čekalo obezbeđenje neophodnih finansijskih sredstava, projektne dokumentacije, raspisivanja tendera, da bi, posle svih sprovedenih procedura, Komisija za javne nabavke Ministarstva zdravlja, od 11 ponuđača za izvođenje radova, izabrala kao najpovoljniju ponudu preduzeće „Tončev gradnja“ iz Surdulice. Po izboru najpovoljnije ponude neki mediji su posumnjali da je tender „namešten“, odnosno, da je po partijskoj liniji favorizovano preduzeće „Tončev gradnja“, čiji je vlasnik Novica Tončev, funkcioner SPS-a i predsednik opštine Surdulica.

Foto: kraljevo.in.rs
Foto: kraljevo.in.rs

 

Tončev je to odlučno demantovao.

„Dakle, kao javni funkcioner, predsednik opštine Surdulica, preduzeo sam sve aktivnosti propisane Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije upravo da bih izbegao kritike stručne i političke javnosti, da bih predupredio eventualni konflikt javnog i privatnog interesa i dokazi o tome su dostupni u Agenciji.“
Večernje novosti, 25. 7. 2013. godine

Foto: Južne vesti
Foto: Južne vesti

 

U jeku medijskih spekulacija o budućoj rekonstrukciji Internističke bolnice, ugovor su 2. avgusta 2013. godine potpisali direktor “Tončev gradnje” Ljuban Vladimirov, predsednik Komisije za sprovođenje javne nabavke i predstavnik Ministarstva zdravlja Jovan Pavlović, direktor ZC „Studenica“ Zvonimir Veselinović i pomoćnik gradonačelnika Kraljeva Milun Jovanović. Vrednost ugovorenog posla je 87,5 miliona dinara. Na osnovu prihvaćene ponude i potpisanog ugovora, rok za završetak rekonstrukcije zgrade Internističke bolnice preciziran je na 150 dana (5 meseci) od početka radova. Zvanično, radovi su započeti 25. septembra 2013. godine.

Ugovoreni rok, za sada, probijen je za tri meseca. U Kraljevu se o tome ćuti, nadležni se ne oglašavaju, a pacijenti i medicinsko osoblje i dalje žive i rade u teškim uslovima.