Novica Tončev

Datum rodjenja: 9. 12. 1962.
Stranka: Socijalistička partija Srbije | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Datum rodjenja: 9. 12. 1962.
Stranka: Socijalistička partija Srbije | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:

Rođen je 1962. godine u Nišu.

Diplomirao je 1989. godine na Građevinskom fakultetu u Nišu, odsek visokogradnje.

Vlasnik je građevinskog preduzeća „Tončev Gradnja“ d.o.o. u Surdulici i preduzeća „Ton-Bau“ u Beču. Suvlasnik je „Surduličke Radio Televizije“ i kablovskog sistema.

Od 1990. do 2000. godine bio je predsednik mesne zajednice Božica. Od 1996. do 2000. godine bio je član izvršnog saveta SO Surdulica, a od 2000. do 2004. godine je potpredsednik SO Surdulice i odbornik u SO Surdulica od 1996. godine do danas. Na izborima 2008. godine nastupio je ispred grupe građana „Za našu Surdulicu“, a nakon formiranja vlasti izabran je za predsednika opštine.

Krajem 2009. godine on i još deset odbornika grupe građana pristupili su SPS-u. Član je GO SPS od 2010. godine. Član Predsedništva SPS od 2012. godine. Tončev je podneo ostavku na funkciju predsednika opštine i izabran je za predsednika Skupštine opštine Surdulica kada je izabran za narodnog poslanika 2014. godine. Na toj funkciji će nastaviti da učestvuje u opštinskoj vlasti, kako je ranije izjavio, zato što nije u sukobu interesa s poslaničkim mandatom u Skupštini Srbije. 

U Skupštini Srbije bio je član Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, a zemenik člana je u Odboru za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije. Kao narodni poslanik u Surdulici je otvorio Kancelariju za komunikaciju narodnih poslanika sa građanima.

Sredinom 2014. u medijima se pojavila vest da Tončev zapravo nije odbranio svoju doktorsku disertaciju, iako je u njegovoj zvaničnoj biografiji na sajtu Narodne skupštine pisalo da je po obrazovanju „doktor građevine“. U svoju odbranu Tončev je naveo sledeće obrazloženje: 

„Šta piše? Dr? Pa to je doktorand! Pa kako se piše skraćenica za „doktorand“? Kako ja to da napišem? „D.o.“? Ranije je bilo ono „mr“ za magistra. Eto, to je moje objašnjenje. Ne znam da li ljudi hoće sada da prave medijsku pompu od toga“. (Južne vesti, 25. 6. 2014. godine)

Njegov rođeni brat, Ivica Tončev, savetnik je potpredsednika Vlade Ivice Dačića. 

U oktobru 2020. postao je ministar bez portfelja zadužen za razvoj nedovoljno razvijenih opština. Na istoj funkciji ostao je i u novoj Vladi Srbije formiranoj u oktobru 2022.