Ko tvrdi da (ni)je bilo razgovora o razmeni teritorija?

Lideri Srbije i Kosova su još 2018. godine razgovarali o mogućnosti razmene teritorija kao rešenju kosovskog pitanja, izjavio je ovih dana bivši savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton, samo mesec dana nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao da mu "nikada niko nije rekao da postoji takva ideja“.

Vučić je to izjavio krajem maja upitan o navodima koji su se pojavljivali u medijima, a u kojima se govorilo o navodnoj razmeni 17 srpskih sela na Kosovu za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa na jugu Srbije. On je napomenuo da je priče o razmeni teritorija nikada nije komentarisao jer je o njima, kako je rekao, slušao samo u medijima. Kazao je da ne zna šta bi mogle biti ponude za rešenje pitanja Kosova i da nije dobijao ponude koje se odnose na razmenu teritorija, a da je važno da svi u svetu razumeju da „sve što se postiže na Zapadnom Balkanu mora da bude plod kompromisa“. 

Ipak, Džon Bolton je za FPA kazao, a preneo „Kossev“, da su „u slučaju Kosova i Srbije, postojale indikacije još rane 2018. da su lideri hteli da ta pitanja reše jer su videli da ne mogu da ostvare stvarni nezavisni ekonomski razvoj i stabilnost dok se njihovi odnosi ne normalizuju. Kako je napomenuo, „bilo je to vrlo kontroverzno unutar tih država“, ali da se njemu učinilo da je to vredno napora. Istakao je da je takva ideja dočekana sa gnušanjem u Nemačkoj, Zapadnoj Evropi, ali i u pojedinim delovima Balkana.

Fonet, 5. 7. 2020. godine
'U delovima Balkana, Nemačke, Zapadne Evrope, to je dočekano sa gnušanjem, jer se plaše da bi razmena teritorija mogla da dovede do razmene bilo gde jer se to dešava u istoriji', zaključio je Bolton.

Podsetimo, Aleksandar Vučić je dugo najavljivao da će govoriti o svom planu za rešenje kosovskog problema, a prvi put kada je nagovestio u čemu se sastoji njegova ideja bilo je u avgustu 2018. godine, tokom posete fabrici za preradu mesa u Šidu. On je tada izjavio da se zalaže za razgraničenje sa Albancima na Kosovu.

Izvor: Youtube/Studio B

Tanjug, 9. 8. 2018. godine
„Ja se zalažem i to je moja politika, za razgraničenje sa Albancima. To da imamo teritoriju za koju se ne zna ko je kako tretira i šta kome pripada, to je uvek izvor potencijalnih sukoba“, rekao je Vučić.

Već sutradan je kazao da je “o tome govorio više puta, a ne kako neki kažu, prvi put”.

Večernje novosti, 9. 8. 2018. godine
Obrazlažući ovaj svoj stav za 'Novosti', predsednik je kazao da nije rekao ništa novo i da opciju razgraničenja zagovara godinama.
'Hoćemo jasne granice, a ne provizorijum kao što je danas u kome nam jedno piše, a sasvim drugo imamo na terenu.'
Tači, Mogerini i Vučić  / Foto: FoNet/TV FoNet

Nakon mesec dana, tokom posete Kosovu, rekao je da rešenje nije na vidiku, ali da se „Bogu moli da ga bude u narednih 10 ili 20 godina“.

Beta, 9. 9. 2018. godine
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Kosovskoj Mitrovici da je notorna laž da je dogovorio da do kraja godine 'preda Kosovo i Metohiju' i da jedino želi da izbori veća prava za Srbe na Kosovu kroz kompromis i dodao da Srbija nema nikakav nacrt rešenja za Kosovo, niti je blizu njega.
'To je notorna laž i da nikome od nas ne pada na pamet da u takvom poslu učestvujemo, jedino što želimo je da za vas izborimo veća prava', rekao je Vučić i dodao da rešenje nije na vidiku, ali da se 'Bogu moli da ga bude u narednih 10 ili 20 godina'.

Zatim, u februaru 2019, potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je „razgraničenje“ zvanični predlog Srbije, na šta je Vučić odgovorio da je on o razgraničenju govorio još pre godinu dana. 

Džon Bolton i Ivica Dačić u Vašingtonu 2018 / Foto: FoNet/MSP
Insajder, 19. 2. 2019. godine
„Sad ste me vi spopali sa tim što sam rekao pre godinu dana u Šidu, da komentarišem ono što sam sam rekao pre godinu dana, objašnjavao sam to bezbroj puta“, rekao je Vučić na pitanje novinara.

U septembru 2019. istakao je da su „mu svi skočili na leđa“, jer je on „jedini nekakav plan predložio“.

N1, 17. 9. 2019. godine
„Ja sam jedini koji je nekakav plan (za Kosovo) predložio. I zato su svi skočili na moja leđa. Aj, kažite mi jednog Srbina koji je nekakav plan predložio. To je bio Dobrica Ćosić, kojem je nešto palo na pamet i zato su ga odmah sasekli u korenu, padalo je na pamet nešto Zoranu Đinđiću, istog sekunda sasečen u korenu. Ja ne kažem da je zbog toga ubijen, niti sam spreman da to potvrđujem, ali samo kažem da je sasečen u korenu. I to sam uradio i ja. Ajde da vas čujem koji ste to plan napravili? Nikakav.“

Na konkretno pitanje novinarke N1 da li može da kaže koji je to plan za Kosovo predložio, Vučić je odgovorio: „Ne mogu. Nijedan! Kao što je N1 uvek i govorio! I Dragan Đilas! Podržavam plan Dragana Đilasa. Nisam ga još čuo, ali njegov plan podržavam. Njegov plan i plan Boška genija Obradovića, zajedno sa ovim studentom od tri’es godina! To je najbolji plan“.

Inače, Vučić je od početka 2018. najavljivao da će “uskoro predstaviti” predlog rešenja. Nakon što je 2017. godine pokrenuo “unutrašnji dijalog” u vezi sa Kosovom, on je krajem januara na TV Happy izjavio da neće bežati od toga da kaže šta je najmanje loše rešenje za Kosovo, “jer dobrog rešenja nema”. Na pitanje Milomira Marića šta je najmanje loše rešenje za Srbiju, odgovorio je:  “O tome ću da govorim za nekoliko meseci, za dva-dva i po meseca.” 

A onda je u februaru 2018, opet na istoj televiziji, kazao da će o rešenju za Kosovo da govori „krajem marta, najkasnije početkom aprila“. 

TV Happy, 19. 2. 2018. godine
“Ja ću to da govorim za… računajte kraj marta, najkasnije početak aprila. I imaću dovoljno hrabrosti da o tome govorim. A nadam se da će i svet da razume da ne mogu Srbi sve da izgube, a da Albanci sve dobiju”, rekao je tada Vučić.

Međutim, kada je stigao april, kazao je da je planirao da platformu za Kosovo iznese krajem tog meseca, ali da nije siguran da će se to i dogoditi. Početkom maja 2018. rekao je da, ipak, ne želi da u javnosti govori o tome šta bi za njega bilo prihvatljivo rešenje za Kosovo, jer bi se time, kako je naglasio, oslabila pozicija Srbije. A potom, krajem juna te godine, izjavio je da bi za Srbiju bio dobitak da dobije “jedan metar na Kosovu” gde, kako je kazao, “danas nemamo ništa”. 

Naslovna fotografija: FoNet/TV FoNet