Ko to laže o cenzuri?

“I sve što radi zamenica šefa misije OEBS u Srbiji Pola Tide je pritisak na medije da vode kampanju protiv mene. Misle da ću moliti boga da prestanu. Nećete me ućutkati i neću nikada da ućutim, jer ja govorim istinu, a oni lažu“, kazao je juče premijer Srbije Aleksandar Vučić ističući da ima dokaze da mnogi iz međunarodne zajednice, među kojima i neki ambasadori, pritiskaju medije da vode kampanju protiv njega i njegove porodice. Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport poručio je danas da su u Srbiji vidljiva tri fenomena koji utiču na slobodu govora – autocenzura, obaranje sajtova i zastrašivanje pojedinaca koji su nakon poplava bili zadržavani i hapšeni zbog komentara na društvenim mrežama.

Aleksandar Vučić

Kritika koja stiže iz OEBS-a kod premijera je izazvala burnu reakciju najpre zbog komentara predstavnice OEBS za slobodu medija Dunje Mijatović, koja je krajem maja izrazila zabrinutost zbog cenzure sadržaja na internetu u Srbiji i pozvala vlasti da neguju necenzurisanu debatu o pitanjima od javnog interesa. Prema saopštenju OEBS-a, taj trend je postao zabrinjavajući tokom poplava koje su u maju pogodile region, a neki sajtovi i onlajn sadržaji bili su blokirani.

„Duboko sam zabrinuta zbog navoda da su sajtovi i onlajn sadržaji blokirani. To je jasno kršenje prava na slobodu izražavanja. Onlajn sadržaj protumačen kao kritički prema vlastima uklonjen je sa nekoliko sajtova u Srbiji.Pozivam srpske vlasti da stave tačku na ovo i da prestanu da se mešaju u rad onlajn medija. Moja kancelarija je spremna da pomogne vlastima da se obezbedi njeno delovanje u skladu sa obavezama OEBS o slobodi medija”.
Tanjug, 27. 5. 2014. godine

Nakon toga, premijer je zatražio izvinjenje OEBS-a ističući da veruje da je Dunja Mijatović obmanuta i da ne želi „ni da pomisli da se iza niza neistina koje je iznela protiv Srbije krije neka druga politička namera“. On je u svom saopštenju naveo da se protiv njega vodi “najprljavija kampanja i u zemlji i inostranstvu”, a da se nada da će dočekati ili izvinjenje od OEBS-a ili “dokaze za tobožnje kršenje ljudskih prava u Srbiji”.

Dunja Mijatović

Dan kasnije, OEBS je saopštio da je Dunja Mijatović imala konstruktivan razgovor sa Vučićem u kojem je dobila uveravanje da će se on lično i vlada Srbije pozabaviti pitanjem blokiranja sajtova i komentara na internetu.

„Obavestila sam ga da trend uklanjanja sajtova, blokiranja internet-resursa i komentara u Srbiji nažalost nije nov i dobila sam uveravanja da će on lično i njegova vlada rešiti te probleme. Moja poruka vladi ostaje da ta delovanja treba istražiti i oni koji stoje iza njih treba da odgovaraju. Uloga je i dužnost vlade da štiti i neguje slobodu izražavanja bez obzira da li na internetu ili van interneta, kako je napisano u Ustavu. Zadovoljna sam uveravanjima premijera Vučića da će to pitanje biti rešeno, navela je Dunja Mijatović.“
Beta, 2. 6. 2014. godine

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić istakao je da je ocenu OEBS-a shvatio kao konstataciju stanja, a da je premijer kritike shvatio lično, „a to je pogrešno“.

„Vidimo da nestaju tekstovi, padaju portali, vidimo autocenzuru. Država na to treba da reaguje. Nije to poruka – vi ste krivi. Ali, država mora da vidi taj fenomen i pronađe način da mu se suprotstavi”.
Istinomer, 1. 6. 2014. godine

OEBS je reagovao polovinom decembra prošle godine, kada su zbog objavljivanja vesti da je ćerka guvernerke NBS Jorgovanke Tabaković službenim automobilom dva puta nedeljno putovala u Beograd na fakultet izvršeni hakerski napadi na sajtove medija koji su je objavili. Kada je Centar za istraživačko novinarstvo (CINS) objavio tekst o lančanom nestajanju teksta o ćerki guvernerke NBS sa mnogih portala, na njihovom sajtu su, kako su istakli u CINS-u, nastali tehnički problem, da bi ujutro tekst bio izbrisan hakerskim upadom na sajt.

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović izrazila je tada zabrinutost zbog incidenata u kojima su tekstovi nezakonito uklonjeni s istaknutih onlajn informativnih portala u Srbiji.

„Hakovanje veb-stranica i blokada pristupa medijskim sadržajima predstavlja očigledno kršenje prava na slobodno izražavanje. Internet pruža neuporedivu mogućnost za podršku tim pravima i to je ključno za slobodan protok i pristup informacijama. „Verujem da će vlasti učiniti sve kako bi zaštitili kulturu slobodnog interneta koja postoji u Srbiji.Slobodni internet je preduslov da slobodni mediji napreduju.“
Tanjug, 13. 12. 2013. godine

U januaru je tadašnji ministar privrede Saša Radulović podneo ostavku na tu funkciju, a u obrazloženju je naveo da je „glavni kočničar svih reformi bio i ostao kabinet prvog potpredsednika Aleksandra Vučića“. To obrazloženje ubrzo je nestalo sa sajta agencije koja ga je objavila, a ubrzo i sa sajta Ministarstva privrede.

Daleko intenzivniji onlajn rat vodio se tokom izborne kampanje u slučaju Feketić kada se pojavio ironični video u kome se autor našalio sa učešćem prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića u spasavanju zavejanih u Vojvodini.

Aleksandar Vučić

Video koji se pojavio u subotu 1. februara na Jutjubu uklonjen je više desetina puta, tačnije svaki put kad bi bio podignut na ovu internet adresu. Video je skidala kompanija za zaštitu autorskih prava “KVZ digital”, a na zahtev RTS čiji snimci su korišćeni. Ubrzo se na svom zvaničnom Fejsbuk profilu oglasio Aleksandar Vučić i “sporni” video okačio na svojoj stranici, negirajući da je učestvovao u uklanjanju snimka.

Aprilsko formiranje Vlade koštalo je posla novinara Srđana Škora. On je na dan formiranja Vlade 27. aprila, kao šef deska „Večernjih novosti“ u Jutarnjem program RTS-a kritikovao izbor pojedinih ministara. Istog dana Srpska napredna stranka izdala je saopštenje u kome je državnu televiziju nazvala „poligonom za prljave napade na Aleksandra Vučića“. Desetak dana kasnije Škoro je bez obrazloženja smenjen sa mesta šefa deska, da bi nešto kasnije bio prebačen u dnevni sportski list „Sport“.

http://www.youtube.com/watch?v=diwhYp8LJOo

Za vreme velikih poplava koje su tokom maja pogodile Srbiju, pojedini sajtovi su srušeni. Oboren je sajt Teleprompter.rs, a hakovan je blog Nenada Milosavljević jednog od urednika satiričnog sajta njuz.net nakon što je objavio komentar pod nazivom „Državo, ne bismo te više zadržavali“ u kojem ističe propuste države tokom prirodne nepogodne izazvne velikim kišama.

Blog jednog od najposećenijih sajtova u zemlji blic.rs više ne postoji. Povod, makar nezvanični, bio je tekst „Ja, AV, dajem ostavku“ koji je na svom blog nalogu preneo novinar nedeljnika „Vreme“ Dragan Todorović.

Snimak skinutog „Ja, AV, dajem ostavku"

Poslednji slučaj – problemi sa radom sajta Peščanik zbog teksta u kome se iznose sumnje u kvalitet i originalnost doktorskog rada Nebojše Stefanovića traju konstantno od 1. juna. „Peščanik“ je, kako je rečeno, oboren hakerskim DOS i DDOS napadima koji se odlikuju velikim brojem pristupa na sajt istovremeno.

„Neuobičajeno velika poseta počela je od kada smo objavili tekst, negde između 16 i 17 sati, i napad traje sve vreme, podignemo sajt, oni ga obore i tako stalno, rekla je Svetlana Lukić, urednica ‘Peščanika’.“
Beta, 2. 6. 2014. godine

Tim povodom premijer Vučić kazao je da je “zabrinut” zbog napada na „Peščanik“ i dodao da je sajt bio napadnut sa dve privatne adrese, ističući da država ne stoji iza toga. Direktor policije Milorad Veljović prvo je najavio da će napadači biti poznati kroz nekoliko dana, da bi zatim izjavio da je “odeljenje specijalizovano za ove vrste poslova je zatražilo međunarodnu tehničku pomoć od više zemalja iz regiona“.