Ko je znao za “bunga-bunga” žurke? (1. deo)

Dragan Marković Palma, kako sam kaže, zna kako da učini sve da se investitori raspamete, a kad dođu u Jagodinu, oni su “njegovi i božiji”. U medijima, kao i na sajtu grada, mogu se naći na desetine izveštaja o susretima Markovića s biznismenima iz Srbije, kao i s predstavnicima stranih kompanija. U svetlu nedavnih događaja, javnih optužbi za podvođenje maloletnica na žurkama, potom premeštanja predmeta u Kraljevo, uz odlazak i Markovića i Marinike Tepić kod tužioca - pitali smo one koji su ulagali u Jagodini znaju li išta o ozloglašenim zabavama i kako je Jagodina za njih postala privlačna investiciona destinacija.

Skoro svakodnevno sa raznih televizija publika može da čuje Markovićeve “komentare i analize”. Kako je otkrio u jednoj od emisija, išli su (prim.aut. navodno) da daju izjave i “Antić, Dačić, Srđan Knez petrol, pa vlasnik TV Prva i B92”, naglašavajući pritom kako se od njega ne može sakriti identitet svedoka – što je neistina. Tepić je posle saslušanja rekla da joj je tužiteljka obećala kako će učiniti sve što može da slučaj preuzme Tužilaštvo za organizovani kriminal, a Više javno tužilaštvo u Kraljevu je ubrzo to demantovalo. Sredinom maja, zvanično, izjavili su da je “do sada ispitano 21 lice u svojstvu građanina”.

Ko je naposletku znao za te Palmine žurke, sem premijerke Brnabić, koja ih je spomenula kao “bunga-bunga” u jednom intervjuu još 2016. godine?

***

Prateći medijske objave iz proteklih 10 godina, kao i vesti na lokalnom jagodinskom portalu, pronašli smo na desetine firmi, čiji predstavnici su se sastajali s Markovićem. S nekima od njih su investicije samo planirane, drugi su zaista otvarali fabrike, treći su se vraćali i pokretali dodatne pogone.

 

Povezan sadržaj
Milijana Rogač i Nikolija Čodanović 27. 4. 2021.

 

Među njima, spominju se Fabrika kablova, Testeral, Vivo park, Yuhor, Crnjanski, Aeroeast, Jela, Visokogradnja… Potom i italijanski investitori Aunde, Vibac, Savio firmino, Inalpi; pa Hydroweb, ETN, Tramite…

Pitali smo ih da li su im poznate bilo kakve informacije o slučaju “Jagodina” i da li je neko od njihovih predstavnika prisustvovao Markovićevim proslavama i eventualno primetio nešto sporno.

 

Dragan Marković Palma, Foto: Beta/Saša Đorđević

 

Većina je “odgovorila” ćutanjem, izuzev austrijske PORR grupe i nemačke banke KFW.

“Niko od predstavnika PORR-a nije bio pristutan na tim proslavama. Niko od nadležnih organa nas nije kontaktirao i PORR nema nikakva saznanja o pomenutom slučaju”, saopštio je PORR, dok su iz KFW pak najavili da će proveriti i odgovoriti nam sledeće sedmice.

Markovićeve izjave o investitorima su već poznate:

Istinomer, Predsednik SO Jagodina o dovođenju investitora u taj grad. (Politika, 22. 8. 2014. godine)
Istinomer, Predsednik SO Jagodina o dovođenju investitora u taj grad. (Politika, 22. 8. 2014. godine)

Kao i:

Istinomer, Predsednik JS o privlačenju investitora. (Blic, 11. 8. 2013. godine)
Istinomer, Predsednik JS o privlačenju investitora. (Blic, 11. 8. 2013. godine)

Ko se koliko raspamećivao, za sada, nije poznato.

Ali svi ti sastanci ipak svedoče da Markovićeva reputacija nije bila prepreka za saradnju, ne uzimajući pritom u obzir poslednje jezive optužbe, već njegove ranije “poduhvate” i stavove. Toliko prisutan u javnosti, desenzibilisao je publiku i Betovenom, sobnim homoseksualcima, otvaranjem toaleta na njivi; pokušaje provodadžisanja po Srbiji pratila je ženidba žirafe Jovanče, a – teško je zaboraviti – reportažu o tome kako je, eto, Palma zaposlio i geja u jednoj gradskoj ustanovi. Marković je, podsetimo, dobio i orden od patrijarha Irineja. A nadimak mu je, kako je ispričao novinarima, ostao po kafiću koji je imao nekada.

U bogatoj medijskoj arhivi jagodinskog lidera, kao da je u senci ostao jedan tekst sa portala Vice.

Posle snimka na kome Marković deli novac građanima, novinari tog portala pitali su “mlade ljude iz Jagodine da li ih je ovaj video iznenadio, šta misle o njemu i da li su upoznati sa nekim sličnim akcijama predsednika Skupštine grada – preciznije, šerifa”.

Imena su promenjena zbog zaštite privatnosti, a jedna “Sandra” je te 2017. godine rekla:

 

Izvor: Vice, 28.8.2017.

 

Vratimo se na strane i domaće investitore – naravno da ulaganje samo po sebi nije greh. Ovako ekstremne okolnosti, ipak, mogu ugroziti reputaciju svih poslovnih partnera, čak i ako su sasvim nedužni. Minimum društveno-odgovornog poslovanja nalaže kompanijama da ne guraju glavu u pesak i ne ćute kao zalivene.

 

Nastaviće se…

 

Naslovna fotografija: Canva/Printskrin/jagodina.org.rs