Izbori u Beloj Palanci poništeni bez dokaza o nepravilnostima

Na osnovu jednog prigovora bez dokaza poništeni su izbori u celoj Beloj Palanci. Izbori su nakon toga raspisani, ali građani ove opštine nisu ponovo izlazili na birališta, pa sada Bela Palanka čeka prinudnu upravu.
Iako je nakon izbora u Beloj Palanci 24. aprila Opštinska izborna komisija dobila na desetine prigovora, lokalni izbori u celoj opštini poništeni su na osnovu samo jednog prigovora uz koji nisu dostavljeni nikakvi dokazi.           
Od tada traju međusobne optužbe dosadašnje vlasti i opozicije o tome ko krši, a ko opstruiše izborni proces. Najviše optužbi za brojne neregularnosti stiglo je na račun vladajuće Socijaldemokratske stranke, koja je prema nezvaničnim rezultatima odnela pobedu i na ovim izborima. SDS, međutim, ocenjuje da je reč o opstrukciji stranaka koje su izgubile izbore na lokalu.  
No, da krenemo redom. Dan nakon izbora, Opštinska izborna komisija dobila je više od 60 prigovora, po različitim osnovama.

Blic, 27.4.2016. godine
“Više od 60 prigovora podnele su SPS, SNS, Koalicija PS-SDP i Grupa građana. Sinoć smo do kasno u noć odlučivali o prigovorima i najverovatnije će na nekim biračkim mestima biti ponovljeni izbori, ali tačan broj u ovom trenutku ne znam. U zapisnicima sa biračkih mesta nije bilo prigovora. Njihovi prigovori se uglavnom odnose na javno glasanje a ne iza paravana. Žalbe ćemo uputiti Upravnom sudu koji donosi konačnu odluku”, izjavio je predsednik OIK-a Zoran Đurić.

Predsednik Opštinskog odbora socijalista Rade Mitrović podneo je više prigovora, a na osnovu jednog od njih 26. aprila poništeni su izbori na svih 37 biračkih mesta.

*
Prigovor Radeta Mitrovića na osnovu koga su poništeni izbori u celoj Beloj Palanci (kliknite za uvećanje)

Pravni tim Istinomera detaljno je analizirao prigovor i odluku Opštinske izborne komisije  i zaključio da postoji čitav niz razloga koji pokazuju da je reč “o opsturkciji izbornog procesa i derogiranju volje građana”:
  • Nijedna tvrdnja koja se iznosi u Prigovoru nije potkrepljena dokazima;
  • Nije poznato na kojim biračkim mestima je došlo do nepravilnosti;
  • Nije poznato kojim biračima je povređeno biračko pravo;
  • U Zapisnicima o radu biračkih odbora nema primedbi predsednika niti članova biračkih odbora;
  • Nije obrazloženo zbog čega se poništavaju izbori na svim biračkim mestima, niti celishodnost takve odluke.
U samoj odluci Opštinske izborne komisije eksplicitno se kaže da uz prigovor nisu dostavljeni nikakvi dokazi. 
*
Odluka Opštinske izborne komisije kojom su poništeni izbori u Beloj Palanci / Foto: Printscreen

Prema mišljenju našeg Pravnog tima, čak i da su nepravilnosti navedene u prigovoru zaista postojale, to ne bi bilo dovoljno za poništavanje izbora na svim biračkim mestima.
Inače, mi nismo ulazili u analizu svih prigovora i moguće je da je bilo i takvih nepravilnosti na osnovu kojih je trebalo poništiti izbore na pojedinim biračkim mestima. Međutim, stav Pravnog tima Istinomera jeste da je OIK ovaj konkretan prigovor morao da odbije.
Ko se i kako žalio?
Predsednik Opštinskog odbora Socijaldemokratske stranke i aktuelni predsednik opštine Bela Palanka Goran Miljković 28. aprila se žalio Upravnom sudu na odluku o poništavanju izbora. Opozicija je tvrdila da SDS nikako ne želi ponavljanje izbora, jer im odgovaraju trenutni rezultati.
Upravni sud je 30. aprila tu žalbu odbacio bez ulažanja u suštinu same odluke, već na osnovu proceduralnih razloga, odnosno propusta u pisanju žalbe.
Iako bi neko pomislio da je posle ove presude situacija vrlo jasna i da će građani ove male opštine na jugoistoku Srbije ponovo na birališta, stvari se u Beloj Palanci od tada samo dodatno komplikuju.
Opštinska izborna komisija prvo 3. maja donosi jedno krajnje neobično rešenje – Rešenje o nedonošenju rešenja o raspisivanju ponovljenih izbora, pošto nije postojala većina glasova za raspisivanje izbora. 
Dan kasnije, OIK, ipak, raspisuje izbore za 8. maj. Onda se Rade Marković iz SPS-a, koji je prvobitno tražio ponavljanje izbora na svim mestima, žali Upravnom sudu, navodeći da je krajnji rok za ponavljanje izbora 7. maj. Upravni sud odbacuje i ovu žalbu, opet iz proceduralnih razloga.
Da stvari budu zanimljivije, izbore nije trebalo održati ni 7. ni 8. maja, već najkasnije 3. maja.
Naime, Pravni tim Istinomera ističe kako se, prema Zakonu o lokalnim izborima, ponovljeni izbori održavaju u roku od sedam dana od kako su utvrđene nepravilnosti. Tako se u ovom slučaju rok računa od 26. aprila kada je Opštinska izborna komisija donela odluku o poništavanju izbora. Na taj rok nikako ne utiče presuda Upravnog suda kao što su tvrdili i pozicija i opozicija, jer tom presudom nisu poništeni izbori.
Predsedik OIK-a Zoran Đurić u međuvremenu je dao ostavku, a izbori u Beloj Palanci, iako raspisani, nikada nisu održani.
Sada bi zbog toga u Beloj Palanci trebalo uvesti prinudnu upravu, kao što je predviđeno Zakonom o lokalnoj samoupravi.
Na kraju, zanimljivo je i što su lokalni izbori na svim biračkim mestima poništeni, dok se za parlamentarne niko nije žalio, iako su glasanje nadgledali isti birački odbori. To vrlo verovatno znači da rezultati izbora, ipak, utiču na to kako stranke vide nepravilnosti – ako je naš rezultat dobar, mora da su i izbori bili fer i pošteni.