Istinomerov godišnji zbir

Tim Istinomera, već tradicionalno, na kraju godine, pravi pregled izjava koje su u toku te godine ocenjivane na našem sajtu. Rekonstrukcija Vlade Srbije, koja je potrajala tokom celog leta, jasno je podelila političku godinu u Srbiji na dva dela. Prema statistici Istinomera, u prvom delu godine u javnosti su se najviše eksponirala tri lidera najvećih stranaka tada vladajuće koalicije – Aleksandar Vučić, Ivica Dačić i Mlađan Dinkić.

   Vucic, Dacic, Dinkic 
Oni su govorili o mnogim temama, davali najviše izjava, dok su ostali bili u njihovoj senci. U drugom delu godinu, nakon izlaska iz vlade Ujedinjenih regiona Srbije, njihov lider Mlađan Dinkić nije više u toj grupi, a vladajućem dvojcu, Dačiću i Vučiću, po broju ocenjenih izjava na našem sajtu približila se Zorana Mihajlović, ministarka energetike i potpredsednica Srpske napredne stranke. Predstavnici vladajućih stranka više su ocenjivani od opozicije, jer je njihova obećanja moguće proveriti u praksi. U ukupnom zbiru za 2013. godinu i dalje neslavno prvo mesto, sa najvećim brojem negativno ocenjenih izjava, drži sada već bivši ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić. Iako od septembra nije član Vlade Srbije, broj njegovih negativno ocenjenih izjava u ovoj godini veći je nego kod ostalih funkcionera. Više pozitivnih ocena u odnosu na negativne ima potpredsednik Vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić.

Trend je da su političari mnogo oprezniji u davanju obećanja u odnosu na period od pre nekoliko godina, pa se sve češće može čuti da „ne žele da licitiraju datumima“ ili da „neće da govore o rokovima“. Sa jedne strane to može da govori o povećanju odgovornosti za javno izgovorenu reč, ali, sa druge, taj manir je negativan upravo zbog odgovornosti prema građanima,  jer samo na osnovu konkretnih  izjava građani mogu da prate i mere njihov rad i učinak.

Na osnovu interesovanja posetilaca sajta (računajući broj čitanja i komentara) izdvojili smo najčitanije izjave u sve tri kategorije (doslednost, istinitost, obećanje).


NAJČITANIJE IZJAVE I OCENE U 2013.

OBEĆANJA

Ivica Dačić


1.Ispunjeno

IVICA DAČIĆ: „Srbija je ispunila sve svoje obaveze i više ništa ne može da nas spreči da u januaru, ili čak i ranije, počnemo pregovore o pridruživanju sa EU.“ (Tanjug, 8. 9. 2013. godine)


2. Neispunjeno

ZORANA MIHAJLOVIĆ: „SNS će onog momenta kada dobije poverenje građana i formira Vladu svakako omogućiti niže cene električne energije i to za 20 procenata u odnosu na one koje su danas, odnosno omogućiće cene električne energije koje će biti na nivou od pre ekonomske krize.“ (SNS, 10. 8. 2011. godine)

 


ISTINITOST

 Jorgovanka Tabakovic


1. Istina

JORGOVANKA TABAKOVIĆ: “Najavljeno poskupljenje struje od avgusta neće izazvati skok cena. Skuplja struja uključena je u zacrtanu inflaciju NBS-a za ovu godinu, a ona će do oktobra iznositi maksimalnih 5,5 posto.“ (Dnevnik, 15. 7. 2013. godine)


2. Neistina

MILAN BAČEVIĆ: „Nikada nisam rekao da će se taj projekat (izgradnja kanala Dunav – Morava – Vardar) realizovati, već samo da to želim.” (Večernje novosti, 14. 3. 2013. godine)

 


DOSLEDNOST

Zorana Mihajlovic


1. Dosledno

ZORANA MIHAJLOVIĆ: „Kod ‘Srbijagasa’ tražimo da se ispita poslovanje sa prevelikim brojem dobavljača i posredničkim firmama. Moramo da znamo gde je otišao novac.“ (Kurir, 14. 9. 2012. godine)


2. Nedosledno

ŽARKO OBRADOVIĆ: „Ne (nema razloga za obaranje male mature)… Oni koji žele da se poništi matura očigledno nisu spremni da se suoče s rezultatima svoje dece, pa traže da se upišu samo na osnovu bodova iz osnovne škole.” (Politika, 23. 6. 2013. godine)