Istinomer saznaje: Nadzor nad postupanjem Osnovnog tužilaštva u Novom Sadu

U vezi sa slučajem jezivog nasilja u novosadskoj Jevrejskoj ulici i protivrečnim izjavama i međusobnim optužbama MUP-a i Osnovnog javnog tužilaštva, Republičko javno tužilaštvo je naložilo nadzor nad postupanjem OJT; Više javno tužilaštvo iz Novog Sada, pak, potvrđuje verziju OJT.

Za Istinomer je potvrđeno iz Republičkog javnog tužilaštva da su oni uputili zahtev Apelacionom javnom tužilaštvu u Novom Sadu “radi ocene da li je u navedenim predmetima postupano zakonito i da li su radnje postupka bile preduzete bez odlaganja saglasno Zakoniku o krivičnom postupku”. Apelacionom javnom tužilaštvu je naloženo da nakon izvršenog nadzora dostavi izveštaj o utvrđenim činjenicama Republičkom javnom tužilaštvu, kažu iz RJT.

Povezan sadržaj
Milijana Rogač 18. 3. 2020.

“Republičko javno tužilaštvo uputilo je Apelacionom javnom tužilaštvu u Novom Sadu zahtev da se shodno Zakonu o javnom tužilaštvu i ovlašćenjima apelacionog javnog tužioca, izvrši nadzor postupanja Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu u predmetu osumnjičenog Ivana Kontića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo ubistvo u pokušaju, radi ocene da li je u navedenim predmetima postupano zakonito i da li su radnje postupka bile preduzete bez odlaganja saglasno Zakoniku o krivičnom postupku”, odovorili su nam iz Službe za informisanje RJT.

Povodom događaja u Novom Sadu od 24. avgusta kada je, kako se sumnja, Ivan Kontić napao i teško povredio M. M. u Jevrejskoj ulici, javnosti su se obratili i MUP i Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu. Njihova saopštenja se ne podudaraju u više stvari, počev od toga kada je slučaj uopšte prijavljen tužilaštvu. Podsetimo, javnost je saznala za ovaj slučaj tek kada se na društvenim mrežama pojavio uznemirujući snimak onesvešćenog muškarca koga drugi muškarac besomučno udara.

Povezan sadržaj
Milijana Rogač 13. 5. 2020.

Policija tvrdi da su događaj prijavili tužilaštvu iste večeri, dok je iz OJT saopšteno da su obavešteni o tome tek 4. septembra, i to za predmet koji je formiran po prijavi advokata oštećenog.

Iz MUP-a su reagovali u više navrata, a istakla se izjava Milorada Šušnjića, načelnika Policijske uprave Novi Sad, koji je čak pozvao zamenika tužioca OJT da se poligrafski testira.

“…čim su lekari završili sve preglede i zvanično konstatovali stepen povreda oštećenog, vođa smene u Policijskoj ispostavi Stari grad Tijana Popović je telefonom o svemu obavestila zamenika osnovnog javnog tužioca Svetlanu Suvajdžić, koja je događaj kvalifikovala kao krivično delo teška telesna povreda”, rekao je Šušnjić, pozivajući se i na listing poziva koji ide u prilog toj verziji događaja.

Mada često imamo priliku da vidimo i čujemo pripadnike MUP-a o određenim slučajevima, sa tužilaštvom to nije slučaj. Još je ređe da iz Ministarstva unutrašnjih poslova neko poziva, odnosno izaziva zamenike tužioca na poligrafsko testiranje.

Na naš zahtev za pojašnjenjem situacije, Osnovno tužilaštvo je ostalo pri svojoj tvrdnji.

“Nije tačna informacija da je Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu obavešteno o predmetnom događaju na dan njegovog dešavanja, dakle dana 24.8.2020. godine od strane Policijske uprave Novi Sad”, deo je odgovora iz OJT, kao i da “Policijske uprave u Novom Sadu ovom tužilaštvu uopšte nije dostavila krivičnu prijavu sačinjena povodom događaja od 24.8.2020. godine”.

Njiihov stav potvrđuju i iz Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu. Rečeno nam je da da im je krivičnu prijavu podneo punomoćnik oštećenog M. M. i to 2. septembra, što se poklapa sa saopštenjem OJT. Prijavio je I. K. i O. L. zbog pokušaja teškog ubistva u saizvršilaštvu. Krivičnu prijavu od MUP su dobili deset dana kasnije.

Kako kažu, imajući u vidu lekarski izveštaj, prosledili su prvobitno predmet OJT, zbog krivičnog dela teška telesna povreda iz čl. 121 KZ.

“Ovo tužilaštvo je dana 12.9.2020.g. ponovo preuzelo postupanje u navedenom predmetu, nakon što je prethodno, istog dana policija podnela OJT u Novom Sadu krivičnu prijavu protiv I.K zbog nanošenja teških telesnih povreda oštećenom M.M., te je ovo tužilaštvo pokrenulo istragu protiv I.K. zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo ubistvo u pokušaju iz čl. 113 u vezi čl. 30 KZ, učinjeno na štetu M.M. iz Beograda, u kom smislu je donelo naredbu o sprovođenju istrage od 12.09.2020. godine”, kažu iz VJT u Novom Sadu.

Više javno tužilaštvo nas je obavestilo i da je 15. septembra istraga proširena protiv osumnjičenih O.L i L.V., zbog sumnje da je jedan od njih učestvovao u tuči, a da je drugi pomogao učiniocu nakon izvršenog krivičnog dela.

 

Naslovna fotografija: Istinomer/Zoran Drekalović