Glavna obećanja iz ekspozea mandatara Vučića

Mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić u šestočasovnom ekspozeu dosta vremena je posvetio rezultatima prethodne vlade, ali i izneo obećanja za dalje reforme u mnogim oblastima, najčešće bez preciznih rokova i detaljnih planova.
Neka od obećanja identična su obećanjima iz prethodnog ekspozea, dok nekih od ključnih mera, poput privatizacije sportskih klubova, koje u međuvremenu nisu sprovedene, nema u današnjem izlaganju mandatara Vučića.
 
*
Mandatar za satav nove vlade predstavlja ekspoze / Foto: FoNet
 
Poslanici su tek danas dobili ekspoze, i to nepotpunu verziju na 68 strana, dok je premijer rekao da ekspoze ima više od 200 strana. 
 
U nastavku su neka od ključnih obećanja, a narednih dana imaćemo detaljniju analizu ekspozea.
 
Vučić je obećao povećanje penzija i plata za prosvetare, policiju i vojsku.
 
“Želim da se obratim i penzionerima i da kažem, ja ovo nisam govorio u izbornoj kampanji, ali zahvaljujući onome što su oni učinili, a podneli su najveću i najtežu žrtvu u prethodnom periodu, želim da ih obavestim da će u narednom četvorogodišnjem mandatu Vlade Srbije mogu da očekuju boljitak i kontinuirano povećanje penzija”, rekao je Vučić.
 
“U javnom sektoru, videćete kasnije iz programa koji ću izneti i policajci i pripadnici ministarstva odbrane, dakle, naše vojske, i u socijalnom i u zdravstvenom i u obrazovnom sektoru mogu da očekuju dalja povećanja plata i svakako ne mala povećanja plata”, dodao je Vučić. 
 
Stari-novi premijer najavio je i povećanje minimalne cene rada. 
 
“Zalagaćemo se kao Vlada za uvećanje minimalne cene rada, ona je danas 121 dinar… Imamo uštede u budžetu na osnovu kojih to možemo da podnesemo, ali želimo da obavežemo i one strane i domaće investitore da povećaju minimalnu cenu radu, jer kad sa 21,5 hiljade dinara povećate nekome platu na 22,5 hiljade dinara ili 23 hiljade dinara, to je za njega i te kako značajno”, rekao je Vučić.
 
Važan deo u ekspozeu bila je i makroekonomska politika, a Vučić je najavio da će javni dug u narednih sedam godina biti smanjen na nivo od 60 odsto, a da će do kraja mandata ove vlade biti ispod 70 odsto BDP-a.
 
“Naš plan je da 2023. godine udeo javnog duga u BDP bude svega 60%, čime su ispunjeni kriterijumi iz Mastrihta”, rekao je Vučić.
 
Vučić je najavio da će konačno biti usvojen i dugonajavljivani zakon o poreklu imovine. U usmenom izlaganju nije naveo tačan rok, dok se u verziji ekspozea dostavljenoj poslanicima navodi da će ovaj dokument biti usvojen do kraja godine. Podsećanja radi, taj zakon je više puta najavljivan, a sam Vučić je još 2012. najavio donošenje tog zakona. 
 
Slično kao i u prošlom ekspozeu Vučić je najavio nastavak procesa privatizacije i restrukturiranja velikih državnih preduzeća, koji praktično, prema ocenama Fiskalnog saveta, nije ni započet tokom prethodne dve godine.
 
“Nastaviće se aktivnosti na pripremi Dunav osiguranja za privatizaciju, postupak privatizacije Komercijalne banke, kao i postupak reorganizacije i modernizacije banke Poštanske štedionice sa ciljem da postane lider na domaćem bankarskom tržištu u poslovanju sa građanima i preduzetnicima”, poručio je Vučić.
 
“Plan za naredni period obuhvata privatizaciju 73 preduzeća, od kojih je 18 većih i značajnijih „Lasta“, „JAT tehnika“, „Simpo“. Nastavak procesa privatizacije ostalih preduzeća iz portfolija ministarstva, kao i privatizacioni procesi velikih firmi, kao što su „Telekom Srbija“, Aerodrom „Nikola Tesla“, „Dunav osiguranje“, rekao je Vučić.
 
Govoreći o budućnosti aerodroma “Nikola Tesla” Vučić je rekao da država očekuje najmanje 300 miliona evra, iako je u martu 2016. procenio da aerodrom vredi pola milijarde evra. 
 
“Ne zaboravite samo kada govorimo o Aerodromu, da zahvaljujući „Er Srbiji“ nešto što je imalo ukupnu vrednost od 50 miliona evra danas za koncesioni ugovor na 25 godina početna vrednost sa atfront plaćanjem, sa njime ćemo izaći na tender, biće oko 310 miliona evra”, rekao je Vučić.
 
Govorio je i o infrastrukturnim projektima i planovima za izgradnju i rekonostrukciju puteva i železnica. Tako je najavio da će do kraja mandata biti građani Srbije moći autoputem da idu do bugarske i makedonske granice.
 
“Kada budemo završili sa mandatom ove Vlade moći ćete da idete do bugarske granice autoputem od Horgoša, moći ćete od Šida. Dakle, hoćete, moći ćete da idete do makedonske granice autoputem svuda i kroz Grdeličku klisuru, gde nam danas nedostaje 28,6 kilometara plus 9,8 kilometara Levosoj Srpska kuća, sve ostalo smo završili. Otvorili smo Grabovnica – Grdelička klisura. Dakle, sve će to da bude završeno kao što ćete moći da idete do Čačka, nadam se i do Požege pre kraja mandata ove Vlade u najmanju ruku autoputem gde će vam i Zlatibor i Zlatar i mnogi drugi srpski turistički centri biti i te kako dostupni. I to će biti rezultat ove Vlade”, naglasio je Vučić.
 
Međutim, Istinomer podseća da je Vučić u prethodnom ekspozeu obećao da će do kraja tog mandata biti gotov autoput do Crne Gore. 
 
Najavio je i da će Žeželjev most biti otvoren u prvoj polovini 2017. godine.
 
Istinomer će u narednim danima nastaviti da analizira Vučićeva obećanja izneta u ekspozeu i ocenjuje istinitost tvrdnji iz obraćanja narodnim poslanicima, budući da je Vučić dosta pažnje posvetio rezultatima prethodne vlade, a isto tako je i ponavljao izjave, koje smo već ocenjivali kao neistinite.