E moj druže naprednjački

Na žalost, po sklonosti da zloupotrebi istinu Vučić je najbliži definiciji modernih političara, svuda u svetu. Savršeno dobro zna šta vi, njegovi birači očekujete da će reći, šta prija vašim ušima i to vam govori i onda kada radi nešto sasvim suprotno. I na to vam skrećemo pažnju.
Istinomer je čitan medij. Ima svoju vernu publiku, fanove, grupu od preko sto hiljada ljudi koji nas prate na Fejsbuku. Ali ima i onih koji su ljuti na nas zbog onoga šta pišemo i kako pišemo.       
   
Tri su vrste negativnih komentara koji stižu na naše tekstove. U jednima nas aktivno mrze i gledaju da nas što grđe uvrede i ispsuju, tako da takve komentare, zarad pristojnosti i javnog morala, gledamo da ne objavljujemo. Drugi su botovski – pisani po zadatku, jednoobrazni, ispražnjeni od svake prave emocije i smisla i sasušene su varijacije  na temu tekućih SNS poruka, koje se smišljaju i emituju kao derivati Vučićevih izjava. Treći su izraz iskrenog ogorčenja i zbunjenosti zbog sadržaja naših tekstova. Najčešće nas Vučićeve pristalice, kada se suoče sa tekstom koji im nije po volji, optužuju da smo žuti, tadićevci, da imamo žal za prošlim vremenima u kojima se kralo ili ono čuveno – a kako je bilo za vreme žutih?
Sa prvima i drugima – razgovora nema. Ljudima zaslepljenim mržnjom i onima koji rade po zadatku nema se šta objašnjavati. Ne zanima nas.
Ali ovima trećima, iskrenim Vučićevim poštovaocima i vernim sledbenicima, imamo razlog da se posebno obratimo.
Istinomer postoji i radi još od vremena Tadića i naši su tekstovi i ocene iz tog vremena dostupni na netu i danas. Ako makar površno preletite preko nekih od njih, primetićete da se imena mogu bukvalno zameniti – smisao i način su isti. 
Ako politiku shvatate kao lični odnos prema političarima, moglo bi se reći da smo bili protiv Tadića u istoj meri koliko smo danas protiv Vučića. Mi bismo to formulisali drugačije – prezentovali smo našim čitaocima primere neodgovornog ponašanje/govora političara iz Tadićeve ere, baš kao što to radimo sa Vučićem i njegovima danas.
Istinomer se bavi činjenicama – ne pamtimo slučaj da nas je neko demantovao u pogledu tačnosti onoga što objavljujemo. Istinomer je pouzdan izvor informacija i sve što objavimo je bazirano na javno dostupnim podacima, do kojih u Srbiji, na žalost, nije lako doći. 
Naša su polazišta javna i u svojoj suštini jednostavna: političari upravljaju našim novcem, raspolažu našom imovinom, tu su gde su zahvaljujući našim glasovima. Birajući vlast, mi građani,  obavezujemo ih da upravljaju našom imovinom i novcem, našim društvom na najbolji mogući način – da nam isporuče što više usluga koje su u njihovoj ingerenciji,  a da nas pri tom koštaju što manje. Svojim glasom mi obavezujemo političare da nas ne lažu, da sami poštuju zakone, da nateraju one među nama koji to inače ne bi činili – da ih i oni poštuju, da obezbede što bolje uslove, da nama, građanima, većini nas, bude što bolje u našoj zemlji. Obavezujemo ih i da pažljivo balansiraju između mogućnosti i želja i da stalno unapređuju to što su od prethodnika nasledili. 
Tako bi trebalo da bude – a u realnosti, svi znamo da je u velikoj meri drugačije. 
E baš zbog toga što su standardi i očekivanja toliko drugačiji od realnosti – Istinomer je i osnovan: da kaže svojim čitaocima – ovaj političar laže, ovaj obećava pa ne ispuni, ovaj menja mišljenja kako mu prilike nalažu… Tražimo od političara odgovornost za poteze koje povlače, poštovanje zakona, smatramo da su u obavezi da građanima omoguće što potpuniji uvid u sve što rade. 
*
Vučić i Mali – česti „gosti“ Istinomera / Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Vučić je političar koji veruje mnogo više u sopstvene sposobnosti i vođstvo dominacijom nego u demokratsku vladavinu. Zato je tako čest „gost“ na Istinomeru. On oblikuje državu i društvo prema svojoj meri i svojim potrebama i želi da ga svi, ali baš svi prate u tome. Kada mu zakoni idu na ruku iskoristiće ih, ali će ih isto tako lako zaobići ili sasvim „slobodno protumačiti” kada mu ne odgovaraju. Istovremeno on je političar koji sigurno najbolje koristi sva oružja političke komunikacije ili ti starinski rečeno – političku propagandu. To znači da mu laž nije mrska, o čemu svedoče tolike naše ocene. Na žalost, po ovoj sklonosti da zloupotrebi istinu Vučić je najbliži definiciji modernih političara, svuda u svetu. Savršeno dobro zna šta vi, njegovi birači očekujete da će reći, šta prija vašim ušima i to vam govori i onda kada radi nešto sasvim suprotno. I na to vam skrećemo pažnju. 
Sa stanovišta istine i morala krajnje je problematična njegova odluka da zemlju podeli na dva nepomirljiva dela: jedan koji čini njegov narod i drugi u kome su mahom izdajnici, snage poraženog režima, strani plaćenici… tako je lakše vladati, ali nije dobro za zemlju, čini naše odnose nasilnim, a nas same isključivim i nepomirljivim. Sada je klatno prividno na vašoj strani, ali, zloupotrebljava li se taj odnos, na primerima smo učili – sutra će vam se neko svetiti zbog toga. To nije put kojim se jedna zemlja normalno razvija.
Ima suviše mnogo nedoslednosti u Vučićevoj vladavini. Na to vam Istinomer ukazuje. Ne mora vam se to što radimo dopasti, ne morate se ni složiti – ali u jedno budite sigurni – činjenice koje iznosimo su uvek proverene i tačne. I kada Vučić dobija negativne ocene, to nije zato što pomažemo nekom drugom, iz zemlje ili inostranstva, nego zato što smo ubeđeni da bi nam svima bilo mnogo bilo bolje kada bi bilo više istine u onome što političari rade i govore. 
  
Sve u svemu – morali bismo kao društvo da budemo mnogo manje popustljivi prema svojim političarima . Samo uporan i jak pritisak – nezavisnih institucija, slobodnih medija, samostalnog pravosuđa i zahtevnih građana – ih može naterati da rade zaista brže, bolje, jače, za opštu stvar. 
Bez toga – ostaju nam samo nova razočarenja i novi besmisleni sukobi.
Čitajte Istinomer i kada vam govori stvari koje vam se ne dopadaju.