Dupla selidba studenata iz domova

Vanredno stanje zatvorilo je fakultete, a stanari studentskih domova morali su da se isele. Kako oni koji studiraju u Beogradu, tako i u Novom Sadu i Nišu. Iako im je prvobitno rečeno da stvari mogu da ostave u svojim sobama, novo saopštenje je drugačije - ipak moraju po svoje stvari, ili će one biti skladištene. Međugradski prevoz je ukinut, pa se kao problem javlja i - kako da dođu do Beograda i Novog Sada oni koji nemaju automobil, ili žive van Srbije.
Foto: Facebook

Studentski grad prvo je trebalo da iseli određen broj studenata zbog Univerzijade, koja je bila planirana za sredinu jula. Ova vest izazvala je veliko nezadovoljstvo među studentima. Ubrzo je saopšteno da će ovaj studentski dom postati – karantin. Međutim, predsednik Aleksandar Vučić je danas rekao da se oboleli ipak neće smeštati u Studentski grad. Kako je rekao, iako je postojala takva ideja, bilo bi jako komplikovano „ako neko umre na četvrtom spratu jer bi onda dezinfekcija trajala pola dana, a na sajmu je sve to lakše”.

Svakako, studenti koji žive u ovom domu morali su da napuste svoje sobe još pre nedelju dana, a sada moraju da se vrate – po svoje stvari.

Izvor: Studentski centar Beograd

Nezadovoljni zbog ovakvog načina iseljenja, studenti su oformili grupu na Fejsbuku koja već sada broji više od 4. 000 članova. Jedan od stanara doma, Nikola Pušičić, za Istinomer kaže da je grupa bila odlučna da bojkotuje nameru Vlade da se dom pretvori u karantin. Smatrali su, kaže, da postoje bolja rešenja, recimo prazni hoteli.

“Smatrali smo da bi naš povratak u Beograd po lične stvari bio ugrožavanje zdravlja naših porodica, gradova. Očajni smo”, objašnjava naš sagovornik. Dodaje da su neki studenti već pokupili svoje stvari, a da je, prema zvaničnom saopštenju, rok za potpuno iseljenje do četvrtka u 14 sati.

 

https://www.facebook.com/1od5miliona/videos/vb.1975278386111532/504173786922508/?type=2&theater

Studenti koji su došli po svoje stvari, 25. 3. 2020. godine

 

Pušičić kaže da ih niko nije ni pitao da li imaju gde da odu nakon iseljenja.

“Postojala je opcija žalbe koja je većini odbijena. Mog cimera su, na primer, pustili da ostane još jedan dan kako bi nabavio lekove koji su neophodni za njegovu dijagnozu”, dodaje.

Na zvaničnom sajtu ustanove stoji obaveštenje u kojem se mole stanari Studentskog grada da iznesu svoje stvari zbog mogućnosti da se taj prostor koristi za karantin.

“Oni koji iz određenih razloga nisu u mogućnosti da to učine neće imati nikakve sankcije, ali će nam pakovanje, odlaganje i iznošenje ogromne količine stvari svima značajno otežati”, piše.

 

Izvor: Studentski centar Beograd

 

“Odakle im uopšte pravo da planiraju iznošenje naše lične imovine, koliko god gorelo pod nogama?”, pita se Pušičić.

Inače, u obaveštenju koje je Studentski centar objavio na svom Instagram nalogu, pisalo je se da će svi koji budu izneli svoje stvari iz soba biti oslobođeni plaćanja stanarine, kao i da će dobiti druge beneficije po povratku u dom.

 

Foto: Facebook

 

A naš sagovornik, na pitanje o “beneficijama” kaže da ih u novom saopštenju, koje je objavljeno na sajtu više – nema.

Pitali smo Studentski centar šta će biti sa onima koji ne odnesu stvari, da li će plaćati stanarinu i koje su to beneficije predviđene za studente koji stvari odnesu. Međutim, odgovore još uvek nismo dobili.

 

Novi Sad: Lične stvari se komisijski pakuju

 

A u Novom Sadu, kako kažu studenti sa kojima smo razgovarali, kada je proglašeno vanredno stanje, odmah je usledilo i popisivanje studenata. Studenti su, dakle, 15. marta obavešteni da imaju rok od četiri dana da se isele.

“Prvo je nakon proglašenja vanrednog stanja izašlo zvanično obaveštenje da moramo da napustimo domove, ali da to nije mera administrativnog iseljenja, već da možemo ili da se skroz iselimo, ili da ostavimo ostvari”, kaže Anđelija Anđelić, stanarka doma u Novom Sadu.

Kako kaže, kada je predsednik Aleksandar Vučić na konferenciji rekao da će zbog virusa biti potrebni veliki prostori, stiglo je i novo obaveštenje iz njenog doma.

“Do sutra u 13 časova moramo da dođemo do naših soba da sklonimo stvari, ili će to oni uraditi umesto nas i komisijski ih popisati”, kaže nađa sagovornica. 

Na zvaničnom sajtu Studentskog centra u Novom Sadu, navedeno je da je odlukom Ministarstva prosvete, ovoj ustanovi naloženo da obavesti studente da preuzmu preostale lične stvari iz doma.

 

Foto: Studentski centar Novi Sad/Printscreen

 

“Studenti koji nisu u mogućnosti da preuzmu stvari, neka se jave upravniku studentskog doma radi daljeg postupanja. Lične stvari studenta će komisijski biti spakovane, obeležene i bezbedno uskladištene”, navodi se u saopštenju. Gde će biti uskladištene stvari i kada će studenti moći da dođu po iste – nije poznato. Do objavljivanja teksta, odgovore od ove institucije nismo dobili. 

Slična je situacija i sa studentskim domom u Nišu.

Studenti iz Novog Sada ne vide problem u tome što će se domovi koristiti kao karantin. 

“Niko nas se ne buni da uzmu sobe za šta god da im treba i kad prođe sve ovo ih dezinfikuju. Ali, mogli su da nam daju rok od nedelju dana, jer ovo je pre svega logisticka noćna mora. Ne ide međugradski saobraćaj, a ti moras da organizujes selidbu. A da ne spominjem da postoje ljudi koji nisu iz Srbije. Oni svakako sada ne mogu doći”, objašnjava Anđelić.

Pušičić, sa druge strane kaže “da je i bolje da bolesni budu u Studenjaku nego u onom zastrašujućem rasadniku zaraze koji su napravili na Sajmu”.

 

Naslovna fotografija: 1 od 5 miliona/Printscreen