Diplomatska ofanziva bez ambasadora

Iako je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao da mu je cilj da Vlada do kraja jula postavi ambasadore u deset zemalja to se nije dogodilo. Tako Srbija i dalje nema ambasadore u nekim od najmoćnijih zemalja sveta.

FoNet-MRKIÆ-DAÈIÆ

„Evo, da me stavite uza zid i pripretite ne znam čime i pitate koga bih predložio za Vašington, ja ne znam.“ (Blic, 19. 11. 2013. godine)

Izjava tadašnjeg ministra inostranih poslova, a sadašnjeg savetnika predsednika Srbije za spoljnu politiku, privukla je prošle jeseni veliku pažnju javnosti. Mrkić je kasnije objašnjavao da je „tabloidno interpretiran“.

Na pitanje novinarke kako je moguće da adekvatna ličnost za ambasadora u SAD ne postoji, Mrkić je odgovorio:

„Treba da bude dobra ličnost, obrazovana, da zna jezik savršeno, da voli SAD, ali ne toliko da zaboravi na svoju zemlju. Ja to ovde nemam. Ende. Isto je za Peking. Ne možete u Kinu bilo koga da pošaljete. Imamo otpravnicu koja zna kineski, koju lepo prihvataju. Ali tamo treba da ide neko s težinom, neki bivši ministar, ali ja takvog nemam. I molim ljude da se uozbilje, da se nađe neko prihvatljiv. U ovom MSP nema kandidata. Nekada nam neko padne na pamet, ali kroz neki proces se ispostavi da nije adekvatan. Radimo, ne sedimo.” (Blic, 19.11.2013. godine)

Osim u SAD i Kini, ambasador nije postavljen ni u Nemačkoj, za koju je, na primer, premijer Vučić rekao da je „najveća i najvažnija zemlja i za nas i u celoj EU“ (Politika, 11.6.2014. godine).

Još od kad je u jesen 2012. godine počelo je povlačenje ambasadora i došlo do toga da skoro trećina ambasada, od 65 koliko ih imamo u svetu, nema svog šefa, iz Ministarstva spoljnih poslova najavljivano je da će se celokupna diplomatska mreža oblikovati do kraja marta 2013. To se, međutim, nije dogodilo.

Tako se „diplomatska ofanziva Srbije“, o kojoj se povremeno govori i u mandatu aktuelne i prethodne Vlade, sprovodi bez ambasadora u nekim od najmoćnijih zemalja sveta.

Sadašnji ministar inostranih poslova i prvi potpredsednik Vlade, Ivica Dačić, rekao je početkom jula da bi do imenovanje ambasadora trebalo da dođe uskoro:

„Procedure za imenovanje ambasadora su u toku, moj cilj je da do kraja ovog meseca na Vladi donesemo odluke o imenovanju ambasadora u 10 zemalja.“ (RTS, 2.7.2014. godine)

Početkom avgusta, ovaj plan još nije ostvaren.  

„Dačić je rekao da je Vlada pokrenula proceduru za imenovanje četiri ambasadora, ali nije želeo da navede više detalja, naglasivši da će do kraja godine taj postupak biti završen u 20-tak diplomatsko-konzularnih predstavništava u kojima su mesta upražnjena.“ (B92, 1.8.2014. godine)

Navode medija o konkretnim imenima budućih ambasadora, među njima i o budućem amasadoru u SAD, ministar Dačić nije želeo da komentariše (Blic, 3.8.2014. godine). Ovaj list navodi i da bi se među budućim ambasadorima mogli naći i bivši ministri, na primer Milan Bačević, nekadašnjim ministar rudarstva i energetike koji je navodno predložen za ambasadora u Kini, i bivši ministar odbrane i šef BIA Nebojša Rodić koji bi mogao ići u Azerbejdžan.