Nebojša Rodić

Datum rodjenja: 30. 11. 1952.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Mesto:
Datum rodjenja: 30. 11. 1952.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Mesto:

Rođen je 1953. godine u Šapcu.

Završio je Pravni fakultet u Beogradu 1977. godine, pravosudni ispit položio 1979, magistrirao je 2000. godine, a 2008. doktorirao. U Centru visokih vojnih škola „Maršal Tito“ je završio Školu narodne odbrane.

Bio je sekretar Republičke izborne komisije od 1997, kao i sekretar Komisije za sprovođenje referenduma o stranom posredovanju u rešavanju kosovske (1998. godine).

Vlada Srbije ga je imenovala u avgustu 2012. godine za šefa Bezbednosno-informativne agencije. On je na to mesto došao sa funkcije generalnog sekretara predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Predsednik Nikolić ga opisuje kao „pravnika stare škole koji je posvećen državi, a ne špijuniranju, praćenju i pravljenju tajnih dosijea“. Kada je postavljen za šefa BIA, u javnosti se pojavila informacija da je Rodić bio sekretar Republičke izborne komisije 1996. i 1997. godine, kada je tadašnja opozicija optužila RIK za krađu izbora. SNS je uputila demanti: „Nebojša Rodić nikad nije učestvovao u radu Izborne komisije 1996. godine, već je na tom poslu radio od aprila 1997. godine. Rodić je za svoj rad pohvaljen od OEBS-a i drugih međunarodnih predstavnika, jer je upravo on smenio i zamenio one koji su učestvovali u izbornim manipulacijama.“

Nebojša Rodić je peti direktor BIA od 2002. godine kada je tadašnji Resor državne bezbednosti preimenovan i iz MUP-a izdvojen i direktno potčinjen Vladi Srbije. Na mestu šefa BIA nasleđuje Sašu Vukadinovića sa kojim je u RIK-u radio u vreme predsedničkih izbora 2000. godine. Već u prvim mesecima na čelu BIA, suočio se sa aferom prisluškivanja telefona Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića. Listinge telefona predsednika države i potpredsednika vlade navodno je tražila Uprava kriminalistčke policije MUP-a, a što je BIA otkrila i sprečila.

U reformisanoj Vladi Republike Srbije, septembra 2013. godine, izabran je za ministra odbrane. Ovu funkciju obavljao je do aprila 2014. godine.

Septembra 2014. imenovan je za ambasadora Republike Srbije u Azerbejdžanu. U junu 2018. imenovan je za ambasadora Srbije u Austriji.