Brnabić o izostanku debate u parlamentu – zamena teza

Uoči nastavka konstitutivne sednice na kojoj treba da budu izabrani predsednik i potpredsednici Skupštine Srbije, koji je zakazan za 18. mart, kandidatkinja za predsednicu parlamenta Ana Brnabić obećava da će joj cilj, ako bude izabrana, biti uspostavljanje dijaloga. Za lošu atmosferu u skupštini optužuje opoziciju, prećutkujući ispade vladajuće većine - od vređanja opozicionih poslanika do zloupotrebe najvišega predstavničkog tela.
Izvor: Instagram / @sns_srbija

Buduća predsednica Narodne skupštine ili ima kratko pamćenje ili spinuje kada govori o situaciji u parlamentu. Priznaje da u skupštini nema debate o zakonima, ali za takvo višegodišnje stanje krivi isključivo opoziciju koja, po njenim rečima, pravi haos.

Ne sećam se kada smo imali jednu normalnu sednicu parlamenta, tokom koje smo razgovarali, debatovali. I kao predsednica Vlade prilično često sam bila u parlamentu i opet ne mogu da setim. Svega što mogu da se setim u poslednje vreme to je vuvuzela, pištanja, vrištanja, haosa, performansa, (…) a nikako ono šta narod očekuje od parlamenta i svojih narodnih predstavnika, poslanika, a to je razgovor o zakonima i onim temama koje su važne za građane, da neko predloži neki zakon, da opozicija ukoliko se ne slaže sa tim da alternativne predloge ili različita rešenja i obrazloži zašto bi ta rešenja bila bolja za građane“, rekla je Brnabić nedavno na televiziji Pink.

I sama je, međutim, dala doprinos takvoj atmosferi, kada je kao predsednica Vlade u parlamentu opoziciji uputila sočnu psovku – „Sram vas bilo! Go**ari odvratni!“.

 

Kad vređaju poslanici vladajuće stranke

 

Rad 13. saziva Skupštine Srbije sveukupno su obeležili verbalni obračuni, vređanje, neumesne prozivke, ali i mizogine i seksističke izjave. Podsetimo da je poslanica Demokratske stranke Tatjana Manojlović optužila poslanika SNS-a Dalibora Šćekića za gestikulacije kojima je aludirao na oralni seks, dok je poslanica vladajuće stranke Sandra Božić uvredila koleginice iz opozicije tvrdnjom da se „šetkaju i nude naprednjacima“.

Vladimir Orlić je sa mesta predsednika parlamenta neretko opoziciju nazivao siledžijama i ljudskom brukom, a slično ponašanje smo u direktnim prenosima sednica mogli da vidimo i kod njegovih kolega iz poslaničkog kluba Srpske napredne stranke. Ološi, lešinari, hijene, goveda, bednici, lažovi – samo su neke od uvreda koje se upućivali poslanicima opozicije.

Povezan sadržaj
Mirjana Nikolić 3. 1. 2024.

Opozicija u Srbiji je neprijatelj državi, našem narodu i našem identitetu. Ne postoji jedna osoba za koju se može reći da je opozicionar jer želi nešto bolje da uradi od urađenog. Svi do jednog su izdajnici, plaćenici i mrzitelji naše Srbije“, rekla je poslanica Srpske napredne stranke Staša Stojanović.

Ostaće upamćena i uvreda poslanika SNS-a Aleksandra Martinovića na račun poslanika bez dece.

Ja hranim troje dece. Šta vi hoćete da kažete, da samo vi imate decu? Samo vi volite decu? Hoćete da sad nabrajamo koliko ko od vas niti je u braku, niti ima decu, nego umesto dece hrani kuče, hrani mače, zlatnu ribicu itd. Kako vas, bre, nije sramota?“

 

Zamena teza

 

Dakle, neće biti da je samo opozija kriva za haos u parlamentu, kao što kaže Brnabić. Ne stoji ni njena tvrdnja da je samo opozicija kriva što na sednicama nije bilo debate o zakonima i temama koje su važne za građane. Štaviše, odgovornost za izostanak debate pre se može pripisati vladajućoj većini i predsedniku parlamenta, koji je sazivao sednice danas za sutra. Naime, skoro sve sednice zakazivane su 24 sata unapred, što poslanicima opozicije nije ostavljalo vreme za pripremu i predlaganje dopuna dnevnog reda.

Osim toga, redovne sednice su po pravilu imale veliki broj tačaka dnevnog reda, što je takođe sprečavalo raspravu o predloženim zakonima. Podsećamo da je poslednja sednica prošlog saziva, održana krajem oktobra prošle godine, imala čak 60 tačaka dnevnog reda, o kojima se raspravljalo istovremeno. Među njima je bio Zakon o budžetu, ali i drugi važni zakoni za građane Srbije. Da bi se slikovitije predstavilo koliko nije bilo vremena za debatu, navešćemo podatke Otvorenog parlamenta, prema kojima su za načelnu raspravu o svih 60 tačaka dnevnog reda poslanici imali ukupno pet sati. Drugim rečima, svaka poslanička grupa imala je prosečno po 18,75 sekundi za svaku tačku dnevnog reda.

Stoga tvrdnja Ane Brnabić da u parlamentu nije bilo debate o zakonima i prakse da opozicija podnosi alternativne predloge i rešenja, jeste tačna, ali je kritika upućena na pogrešnu adresu. Cinici bi rekli da bi kandidatkinja za predsednicu parlamenta to znala da je kao premijerka češće sedela u skupštinskim klupama i da su članovi Vlade češće odgovarali na poslanička pitanja, a ne samo tri puta za 15 meseci, koliko je radio prošli saziv.

Naslovna fotografija: Instagram / @sns_srbija