Skupštinska horor priča iz 2023. godine

Iskakanje ispod klupe, duvanje u pištaljke, vređanje, vređanje, vređanje, Vladimir Orlić kao predsednik i „ukidanje” steno beležaka zbog jednog znaka pitanja, tako je izgledala Skupština Srbije u 2023. godini. Kad pomislimo da nivo parlamentarizma ne može pasti niže, narodni predstavnici potrude se da se predstave u još gorem svetlu, koliko da svako ko bi pomislio da svoje ime stavi na neku stranačku listu, još jednom razmisli da li želi „da se valja po tome”.
Narodna skupština

Bilo je i duhovitih nastupa, i pametnih, i kulturnih,  ali ako ćemo iskreno – nema lepih sećanja. U godini za nama i smeh je bio nekako gorak, naročito posle 3. i 4. maja koje u ovom tekstu nećemo pominjati, iz poštovanja prema žrtvama, koje poslanici nisu pokazali.

 

Cenzura u „visokom domu”

 

Za novinare koji izveštavaju iz skupštine, 2023. će biti upamćena kao godina kada su ukinute steno beleške, tačnije formalno nisu ukinute, ali suštinski – kao da jesu. To građanima ne znači mnogo, jer i sam rad skupštine zanima mali broj ljudi, ali novinarima i istraživačima je promenilo život. Od juna beleške novinarima stižu sa zakašnjenjem i posle pažljivog sređivanja, tako da se u njih više ne može imati potpuno poverenje. Nažalost u široj javnosti to je prošlo neprimetno, čak se ni opozicione stranke nisu preterano potresle. Do sada je već u zaborav pao i razlog te cenzure, iako se naknadno ispostavilo da je stenogram bio u pravu, a ministar unutrašnjih poslova Bata Gašić nije. 

Džaba, šteta je učinjena i (za sada)  nije popravljena.

Da se kratko podsetimo jednog skupštinskog dana kada je Gašić, pokušavajući da odgovori na poslanička pitanja o brojnim aferama, tvrdio da su srpske službe ustanovile ko je ubica Olivera Ivanovića. 

Povezan sadržaj
Aleksandar Bošnjak 28. 6. 2023.

Mi tačno znamo ko je ubica i tražili smo od nemačkih organa pod čijom je zaštitom u ovom trenutku taj čovek, da nam daju podatke. Imamo slike sa aerodroma u Tirani kada je sleteo, imamo slike kada je ušao u Prištinu, imamo slike kada je ulazio u stan.” (Izvor: Steno beleške, 21. jun 2023.) I tako kako je rekao stiglo je i novinarima, na papiru.

Međutim, već sutradan Gašić je primenio pravilo da nismo čuli šta smo čuli, već ono što je odlučeno da treba da čujemo. U njegovoj interpretaciji u stvari je rekao: „Tražili smo od nemačkih organa pod čijom je zaštitom u ovom trenutku taj čovek, znak pitanja, da nam daju podatke. Naše pitanje je stalno bilo i našim parterima, prijateljima našim – dajte nam snimke satelitskih kamera. Kažu – ne može, bila je magla. Tražili smo međunarodnu pravnu pomoć, tražili izručenje lica za koja imamo nedvosmislenu potvrdu da je izvršilac ubistva”. (Izvor: Steno beleške, 22. jun 2023.)

Naravno da nije zvanično rečeno da je ovo razlog, ali od tog dana prvo se čulo (sve nezvanično) da steno beleške više uopšte neće stizati novinarima, a onda da ipak hoće ali posle provere, da ne kažemo cenzure. 

 

Ko je Sima Gluvać?

 

Ako izuzmemo lični utisak šta je bilo najupečatljivije, možemo reći da je iskakanje Srđana Milivojevića iz Demokratske stranke ispod skupštinske klupe u nameri da prevari Orlića i uopšte taj skupštinski dan 2. februara  zapravo najvernija slika parlamenta u 2023.godini.

Sednica je trajala dugo, šta je bilo na dnevnom redu uopšte nije ni važno, svako je pričao šta je hteo, a predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić je, kao i obično, često ignorisao zahteve opozicionih poslanika da repliciraju ili traže povredu poslovnika. Poslanik DS Srđan Milivojević u jednom od govora pričao je o „Hajducima” Branislava Nušića.

„Ima jedan lik, zove se Sima Gluvać. Dobio je nadimak Gluvać, kad ga nešto pita nastavnik iz geografije, on ne odgovara ono što je pitan, nego ono što zna. Problem je nastao kada počnu da ga pitaju istoriju, a on odgovara biologiju. Kad ga pitaju geografiju, on kaže – Kosovska bitka je bila 1389. godine. Nemojte da budete Sima Gluvać. Ja vas konkretno pitam – kad i gde ćete dostaviti tekst interpelacije Jeleni Žarić Kovačević? Kog dana, kog sata, kog minuta?”

Kasnije u toku dana, Milivojević je primetio da Orlić prati kad kojeg poslanika iz opozicije nema u sali i baš ih tada proziva i daje im reč. Zato se sakrio ispod klupe, i Orlić ga je baš tad prozvao. A on je iskočio ispod klupe uz smeh kolega poslanika.

E, tako sam vas čekao. Tu sam vas čekao. Ja moram da se sakrijem ispod klupe, pa da mislite da nisam u sali, pa da onda date reč. Pa, gosn Simo što pravite cirkus od Skupštine? Pa tu sam Vas čekao, Simo Gluvaću. Ja čučnem ispod klupe, sakrijem se. Moramo, građani Srbije, da se krijemo po sali od ovog čoveka da bi dobili reč. Pa ovo nigde na svetu nema”, rekao je Milivojević.

I kada smo već kod ponašanja predsednika skupštine koje u stvari diktira čitavu atmosferu na zasedanjima, navikli smo da je ono tradicionalno otvoreno navijačko prema vlastima i puno osude i prezira prema opoziciji. Orlić ne krije da mu samo postojanje bilo koga ko nije iz vladajuće koalicije, u skupštini smeta i nervira ga. Naročito kad u goste dođe predsednik Srbije, da priča, na primer, o Kosovu.

Čitavog tog dana uskraćivao je Orlić reč opoziciji dok je Aleksandar Vučić govorio skoro bez stajanja, a kad su ustali i podigli poslovnike, pa i krenuli prema predsedniku okruženim obezbeđenjem, reagovao je burno i glasno.

Vi iz Narodne stranke, vi iz Dveri, vi iz DSS, vi Zavetnici, jel ovo najbolje što ste mogli da uradite danas? Jel ste zbog ovoga došli danas? Jel ste zbog ovoga došli? Jel vam to sva briga za KiM? Jel tako volite narod? Jel vam to briga za Srbiju? Jel vas nije sramota sve zajedno? I vas iz DS, i vas iz Narodne stranke, i vas iz Dveri i tebe zavetniče, i tebe iz DSS, jel ovako čuvate nešto, jel ovako? Rasturanjem Skupštine? Jel to? Jel vas nije sramota? Jel se sada vi Zavetnici divite ovima što su upadali u Skupštinu? Jel sada to lepo? Jel tako čuvate nešto? Jurišate na narodne poslanike, na predsednika Srbije”, govorio je Orlić. (Izvor: Steno beleške, 2. februar 2023.) 

Ovo je samo delić te atmosfere, u jednom dahu, toga je bilo tokom čitavog tog dana, dok su poslanici opozicije negodovali, vikali, stajali i kako kaže Orlić „divljali”.

 

Vučić i Orlić su male bebe za Anu Brnabić

 

O ponašanju premijerke Ane Brnabić na sednicama Skupštine Srbije već smo pisali. Uvreda koju je na sednici 19. maja uputila narodnim poslanicima već je ušla u istoriju, ne zbog toga što je to „go…ri jedni odvratni” nešto najmonstruoznije što se u toj zgradi čulo, ne, bilo je i gorih stvari. Ušla je u anale zbog posebno bahatog načina obraćanja, praćenog udaranjem u mikrofon i slike potpunog odsustva svesti šta je u našoj državi premijer, a ko su narodni poslanici.

Povezan sadržaj

Činjenica da je ovo prošlo bez reakcije poslanika većine, dodatno je unizilo samu instituciju i zbog toga je i upečatljivo. Inače je potpuno nevažno. A to što ovog ispada u steno beleškama nema, iako se u direktnom prenosu čulo, samo je još jedna potvrda da se i skupštinska istorija od ove godine falsifikuje.

 

Kako ministar Martinović „sledi” premijerku

 

Nije da je ministru Aleksandru Martinoviću trebao poseban podstrek da izvređa svoje dojučerašnje kolege, radio je on to i ranije, ali kao da je ovog puta bio posebno ohrabren. Samo što je Martinović mnogo iskusniji i ne pada u vatru, nego kad vređa to čini mirno i svesno. Ove godine ostao je upamćen njegov nastup u kome je vređao poslanike bez dece.

„Ja hranim troje dece. Šta vi hoćete da kažete, da samo vi imate decu? Samo vi volite decu? Hoćete da sad nabrajamo koliko ko od vas niti je u braku, niti ima decu, nego umesto dece hrani kuče, hrani mače, zlatnu ribicu itd. Kako vas, bre, nije sramota? (Izvor: Steno beleške, 4. jul 2023.)

Nakon tog govora sednica je prekinuta, a narednog dana kada je Martinović ponovo došao u salu, desila je prava pobuna.

„Dok ovaj čovek koji prebraja decu sedi ovde sa nama u sali, nećemo da dozvoliti da se nastavi rad sednice”, rekla je tada poslanica DS Tatjana Manojlović. „Tražimo od ministra da izađe napolje, zato što vređa sve ljude”, nadovezala se poslanica Slavica Radovanović. Uz buku, pištaljke i opšte negodovovanje, poslanici opozicije uspeli su da spreče nastavak sednice dok Martinović nije izašao iz sale. Sledeći put kad su bukom hteli da prekinu sednicu, to im ipak nije uspelo

 

Vređanje zvuči blago, dok se ne čuje konkretno kako

 

I pored svega nabrojanog, ako bi se morala izdvojiti jedna reč koja bi obeležila godinu za nama u srpskom parlamentu, to bi svakako bilo – vređanje. Pre svega prema poslanicima opozicije koji su svakodnevno nazivani izdajnicima, alkoholičarima, nasilnicima, lopovima, kriminalcima, pljačkašima i mrziteljima Srbije i njenog predsednika.

Na jednoj junskoj sednici poslanik Zeleno-levog kluba Radomir Lazović osvrnuo se na nasilje koje opozicija, ali i glumci koji su tada podržali proteste protiv nasilja, trpi od svojih kolega iz vlasti, i ocenio da upravo od njih dolazi najveća odgovornost za sve što se dešava u društvu.

„Pogledajte, ovo su vaše reči. Ovako vi razgovarate. Na ovaj način se vi obraćate pretpostavljam i jedni drugima kada je ovo što je vama svakodnevna stvar, vama je normalno, uobičajeno. Ovo radite stalno, to je vaš jezik – ološi, lešinari, hijene… Evo ga još jedan – ološu raspali… Kažete – mrš đubre jedno, kažete – govedo, glumcima. Kažete – huljo plaćenička, vi glumci sad vam i država smeta, ološi jedni raspali, plaćenički… Vaša koleginica kaže da smo bednici, najgori ološ, bitange, brutalni lažovi, da smo isporučivali oružje ne znam kome. Stalno ponavljate ološi i hijene. Očigledno ovo namerno radite i unesete ovo među ljude. Jedna od vas ima kreativniji nastup pa kaže fukare, anonimne larve, bedo ljudska… Ovo su sve poslanici rekli”, kazao je Lazović. (Izvor: Steno beleške, 13. jun 2023.)

Usledio je odgovor poslanice SNS-a, Sandre Božić.

„Možda, gospodine Lazoviću, mislite da je kiša sa protesta obrisala i oprala vaš obraz, ali teško. Sada ću vam pročitati upravo ono što jeste vaš jezik, jezik te prozapadne opozicije, koja se diči i ovde, ne znam kako govori, nekim šekspirovskim, njegoševskim govorima, ali da ja vama pročitam ko ste vi… „Prostitutko, kurvo, silikonska glupačo, ludačo, botoks sponzorušo, jeftina droljo, smeće sa plavog mosta, pokvarena smrdljiva nakazo, obesićemo te, silovaćemo te, ošišaćemo te, banderašice dabogda te pojeo rak, uštvo, dvocevko, trocevko, nakazo, netalentovana glupačo, neobrazovana smećarko, starleto, konobarice, striptizeto, seksualna radnice, državna prostitutko, kugo ljudska, seljančuro, splavarušo, džukelo, ovco, kalašturo…“ (…) I još stotine i stotine ovakvih gadosti na koje vi sada upravo klimate glavom, jer to znači da odobravate ovakav način komunikacije, posebno prema ženama. To ste ovde dokazali u Narodnoj skupštini, kada ste onako sramno napali moju koleginicu Nevenu Đurić. Ovo je javna lomača”. (Izvor: Steno beleške, 13. jun 2023.)

 

***

 

Ako ste pročitali tekst do kraja, znate da je to samo deo horora koji se u Narodnoj Skupštini Republike Srbije dešava. I znajte da nije lako iz svega toga izvući nešto lepo za praznični tekst, nešto optimistično, da probudi nadu.

Čekamo da u 2024. godini u parlament uđe novih 250 poslanika, većinu već znamo, pa su nam i očekivanja – skromna.

Povezan sadržaj
Mihaela Šljukić 6. 7. 2023.

 

Naslovna fotografija: Istinomer