Bezbroj puta sam pozivao one s kojima neću da se sastanem

Lider Dveri Boško Obradović, koji štrajkuje glađu, pozvao je na dijalog vlasti i opozicije, dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić ističe da je opozicione predstavnike bezbroj puta “pozivao na razgovore”, ali da su oni to odbijali.

Obradović je kazao da se „moramo dogovoriti ako smo ljudi“.

N1, 10. 5. 2020. godine
'Ljudski je da sednemo za isti sto i da razgovaramo, moramo se dogovoriti ako smo ljudi... Ne možemo da se okupljamo oko Aleksandra Vučića, možemo da se okupimo oko Ustava, zakona, demokratije. Ne može Vučić da određuje, da on komanduje', kazao je Obradović novinarima na stepeništu ispred Doma Narodne skupštine.

Vučić, pak, tvrdi, da “ne može, niti mu pada na pamet da prihvati da razgovora ucenama i pretnjama”.

Konferencija za medije, 11. 5. 2020. godine
'Što se tiče štrajka glađu jednog od opozicionih poslanika opozicije (Obradovića), pozivao sam na razgovore bezbroj puta i govorili su da se sa mnom ne može razgovarati i da to nije potrebno. Desetine puta su to ponavljali, pozvao sam ih da dođu u ponedeljak na razgovore kada su bili i drugi predstavnici opozicionih stranaka i to sam javno učinio na konferenciji za novinare', rekao je Vučić.

Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Međutim, početkom prošle godine, u vreme velikih protesta, Vučić je u više navrata ponavljao da ne želi da se sastaje sa čelnim ljudima opozicionih stranaka. Tako je u februaru 2019. istakao da ga ne zanima da razgovara sa liderima opozicije, dok je za dijalog sa građanima uvek otvoren. Kazao je da su mnogi želeli da razgovaraju sa njim, ali da on ne želi da razgovara sa Draganom Đilasom, Vukom Jeremićem i Boškom Obradovićem i da ne postoji ta sila koja će ga naterati na to.

TV Pink, 13. 2. 2019. godine
'Mene to ne zanima. Ja sa njima neću da se sastanem. Za narod i za građane sam uvek otvoren. A za ove lopove ne. A zašto nisu u zatvoru, to je teško pitanje. Zato što su celokupan pravosudni sistem oni postavili. Što da ja pričam sa nekim ko priča da ja urušavam teritorijalni integritet, a u njihovo vreme Kosovo proglasilo nezavisnost i Crna Gora otišla iz Jugoslavije', rekao je on.

To je ponovio i kroz nekoliko dana. Izjavio je da ne želi da razgovara sa liderima opozicije, a osnivača Saveza za Srbiju Dragana Đilasa, predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića i predsednika Dveri Boška Obradovića nazvao je „lopovima“.

Fonet, 23. 2. 2019. godine
„Ja neću da vidim nijednog od njih. Neću da razgovaram sa onima koji su opljačkali ovu zemlju“, rekao je Vučić, gostujući na TV Prva.

Polovinom narednog meseca, govoreći o protestima koji su se tih dana održavali ispred RTS-a i zgrade Predsedništva, istakao je da je uvek spreman za razgovor, ali da neće da razgovara sa, kako je rekao, fašistima i predstavnicima vanparlamentarnih stranaka. Dodao je da je za razgovor sa građanima spreman uvek.

Insajder, 18. 3. 2019. godine
„Neću da zovem nikoga, to je pitanje za one koji protestuju. Neka postave pitanje i dobiće pozitivan ili negativan odgovor. Ali sa onima koji su uništili našu zemlju neću da razgovaram“, ponovio je predsednik.
Vučić u Požarevcu, april 2019 / Foto: FoNet/Vlada Srbije, S. Miljević

I idućeg meseca u Požarevcu, tokom obilaska Braničevskog okruga u okviru kampanje „Budućnost Srbije“, Vučić je izjavio da poštuje građane koji drugačije misle, ali i dodao da sa „lopovima i fašistima poput Đilasa, Obradovića i Jeremića“, neće da razgovara. Rekao je da je rejting i ugled „onih koji hoće na ulici da dođu na vlast“ značajno manji nego u trenutku kada su počeli protesti „Jedan od pet miliona“ širom Srbije.

Beta, 6. 4. 2019. godine
'Tada su imali 16-17 odsto podrške, a danas su stabilno i značajno ispod deset odsto. Eto šta su sebi uspeli da urade testerama, vešalima, nasiljem. Mi poštujemo građane koji drugačije misle, hoćemo sa svima njima da razgovaramo ali sa lopovima i fašistima, sa Đilasom, Jeremićem i Obradovićem, neću da razgovaram, nema te sile', kazao je predsednik Srbije.

I krajem tog meseca, u Berlinu, napomenuo je da može da razgovara sa svakim, ali da nije voljan da ima sastanke sa liderima Saveza za Srbiju.

Fonet, 30. 4. 2019. godine
'Prvo neće da me vide, da me čuju, a sada hoće nešto sa mnom, sa druge strane nisam ja nadležan za njih, za njih i njihove ideje nadležan je parlament', rekao je Vučić novinarima.

 

Boško Obradović ispred Predsedništva Srbije / Foto: FoNet/TV FoNet

S druge strane, i lideri Saveza za Srbiju isticali su da ne žele da razgovaraju sa Vučićem. Početkom aprila prošle godine, tada predsedavajući Saveza za Srbiju Boško Obradović, izjavio je da predstavnici opozicije žele da razgovaraju o zahtevima protesta „1 od 5 miliona“ s nadležnim institucijama, a „Vučić nije nadležan za te zahteve“.

Mondo, 1. 4. 2019. godine
'Ne vidimo šta mi treba da razgovaramo sa Vučićem. Spremni smo da razgovaramo sa svim nadležnim organima. Jedino o čemu sa njim mogu da razgovaraju jeste njegova ostavka', rekao je Obradović.

I u intervjuu za Istinomer, nekoliko dana ranije, Obradović je bio kategoričan – nema razgovora sa Vučićem.

Istinomer, 27. 3. 2019. godine
'Ima jedna veoma važna stvar koju niste primetili. Mi uošte ne želimo da razgovaramo sa Vučićem. On je apsolutno nenadležan po svojim ustavnim ovlašćenjima predsednika Srbije za bilo koju temu koju smo otvorili u našim zahtevima od RIK-a, REM-a, Narodne skupštine, RTS-a, ni za jednu od tih tema nije nadležan. Dakle, mi hoćemo da razgovaramo, ali ne može da nas pozove Vučić i da razgovara o normalizaciji rada parlamenta.'

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, u februaru 2019, za RTV je izjavio da „veruje da ovog trenutka ne postoji komunikacija“ bilo kog predstavnika prave opozicije sa Vučićem, i da bi tajni razgovori s njim, posredni ili neposredni, bili „veleizdaja građanskih protesta i opozicije“. Ipak, u intervjuu za „Vreme“ kazao je da može da „zamisli dijalog koji ne bi izneverio očekivanja građana, pod uslovom da bude potpuno transparentan, a idealno i da sadrži međunarodnu dimenziju“.

Lideri Saveza za Srbiju / Foto: FoNet/Nenad Ðorđević

I predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas je u vreme prošlogodišnjih protesta istakao da opozicija želi dijalog sa predstavnicima institucija, a ne sa predsednikom Aleksandrom Vučićem koji, kako je napomenuo, nije ni nadležan za njihove zahteve. Poručio je da je, kako bi se smanjile tenzije, mržnja i agresija u društvu, potreban dijalog, naglašavajući da Savez za Srbiju želi dijalog sa institucijama, a ne sa Vučićem, jer to što opozicija traži nije ingerencija predsednika države.

N1, 1. 4. 2019. godine
“Vučić je čovek nebitan, on je u nekom svom filmu. To kako se on ponaša – da citiram i ja i jednom predsednika – da nisam pristojan, rekao bih idi leči se, čoveče”, rekao je Đilas i dodao da ako Vučić već izlazi iz svih mogućih predsedničkih ovlašćenja, ne treba i opozicija da mu se pridružuje u tome.

Takođe, Đilas je u pismu Jovu Bakiću, u januaru ove godine, napisao da se slaže sa Bakićevom tvrdnjom „da je ovo mafijaški režim i da sa njim nema razgovora“. A na početku krize izazvane virusom korona, Đilas je izrazio spremnost da sa predsednikom Srbije razgovara o epidemiji, ali ne i o izborima.  Nakon što je Vučić rekao da će pozvati na razgovore predstavnike svih izbornih lista kako bi se dogovorili da li je potrebno odlaganje izbora za nedelju ili dve, Đilas je rekao da ne očekuje da će dobiti poziv na te razgovore, a i da do toga dođe, kazao je da se ne bi pojavio.

N1, 12. 3. 2020. godine
'Ne očekujem niti bih s njim pričao o tome. Da napravi skup svih stranaka šta da radimo o koroni ja bih došao, ali o odlaganju ovih izbora ne bismo pričali jer na ove izbore nećemo da idemo', kaže Đilas.

Sa Đilasovim stavom saglasili su se i ostali lideri Saveza za Srbiju. Zoran Lutovac, predsednik DS i tog meseca predsedavajući Saveza, naglasio je da u takvim situacijama nema mesta za politiku.

Danas, 14. 3. 2020. godine
'Jedina politika je briga briga za građane. Ključne reči su solidarnost i odgovornost. SZS je već predložio niz mera za prevenciju, zaštitu i ublažavanje posledica od korona virusa. Spreman sam da se tim povodom sretnem sa svima koji su nadležni i mogu da pomognu uključujući i predsednika koji po članu 111 Ustava 'izražava državno jedinstvo'. Bilo bi neodgovorno da iz političkih razloga odbijem takav poziv. Sasvim je druga tema to što je on do sada bezbroj puta prekršio taj isti Ustav i što pokušava da uništi Demokratsku stranku', kazao je Lutovac.

Naslovna fotografija: FoNet, Aleksandar Barda