Beogradske rekonstrukcije rekonstruisanih ulica 

Popravka tek obnovljenog Trga republike nije jedini primer “rekonstrukcije rekonstruisanog” u poslednje vreme. Problematične su bile i rekonstrukcija Slavije, platoa kod Doma omladine, Knez Mihailove, ali i pojedinih ulica kao što su Hercegovačka i Valjevska na Banovom brdu.

Samo nekoliko dana nakon što je uz pompu zvanično otvoren Trg republike, javili su se i prvi problemi. Naime, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je, zato što su se, kako je sam rekao, Beograđani žalili na novi kolovoz, otišao u vanrednu inspekciju i naložio da se presloži kaldrma postavljena samo dve nedelje ranije. 

Međutim, ova popravka tek obnovljenog Trga nije jedini primer “rekonstrukcije rekonstruisanog” u poslednje vreme. Podsećamo na neke od njih.

Slavija

Još 2015. godine tadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali je najavljujući rekonstrukciju trga Slavije tokom obilaska novootvorene Ulice Vojvode Stepe čija je rekonstrukcija bila problematična kazao: Ako pogrešimo, imate pravo da me besite na Terazijama“.

Međutim, grešaka je bilo, i te kako.  

Siniša Mali / Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Rekonstrukcija Slavije počela je 13. novembra 2016, da bi radovi bili završeni godinu dana kasnije, a ne za 155 dana kako je bilo najavljeno. 

Prve naprsline pojavile su se već pet meseci nakon završetka rekonstrukcije. Tadašnji gradski menadžer Goran Vesić rekao je da će firma MBA “Ratko Mitrović”, koja je bila izvođač radova o svom trošku popraviti sva oštećenja.

Povezan sadržaj

Prva sanacija je počela 20. aprila 2018, a završetak popravki je prolongiran nekoliko puta. Sredina maja prošle godine bio je prvi rok za završetak sanacije, da bi bio pomeren, prvo za kraj juna, zatim za 8. avgust. Poslednji rok bio je 31. avgust 2018.

“Ovo je poslednji put da pomeramo rok za završetak svih radova na platou na Slaviji”, rekao je tada gradski sekretar za investicije Luka Petrović.

“Popravka” je zvanično završena 3. septembra prošle godine. Međutim, u novembru radnici su još uvek bili na Slaviji. 

A problemi nisu “nestali” ni tokom ove godine.

 Naime, početkom jula, predstavnici Grada i firme “MBA Ratko Mitrović” sastali su se jer od početka leta na rekonstruisanoj Slaviji nije radila česma, dok su ploče bile naprsle, a mobilijar uništen. Ponovo se oglasio i sekretar za investicije Luka Petrović, uveravajući da će sva oštećenja na koja se naiđe na Slaviji otkloniti izvođač i to o svom trošku, kao i da je plato na Slaviji do 5. decembra u garantnom roku. 

Inače, tada je najavio i da će se do 15. jula znati ko će izvoditi radove ispod platoa na Slaviji. 

Podsetimo, tender za gradnju objekata ispod platoa raspisan je još krajem oktobra 2018. godine. Planirano je da se ispod platoa nalaze info-pult Turističke organzacije Beograda i javni toalet. Radovi ispod platoa, međutim, počeli su tek juče, 23. septembra, i trebalo bi da budu završeni za 75 dana.

Dom omladine 

Krajem oktobra 2017. godine završena je prva faza na rekonstrukciji platoa ispred Doma omladine, koja je trajala od avgusta te godine. Samo 20 dana kasnije pojavile su se pukotine. Gradski urbanista Milutin Folić je za ispucale kocke optužio “bahate vozače” koji su se tu parkirali.

Dom omladine / Foto: FoNet/Beoinfo

Na drugu fazu radova čekalo se nekoliko meseci. Asfaltiranje je počelo krajem marta 2018, da bi se ubrzo opet stalo sa radovima. Razlog za prekid radova, kako je kazao Folić, je zato što se čekalo da se po meri iseku granitne ploče kojima je trebalo da se poploča trg ispred Doma omladine. Radnici su počeli da postavljaju ploče mesec dana nakon prekida radova, a tek asfaltirani plato izbušen je kako bi se provukli kablovi za osvetljenje.

Plato je trebalo “da zasija punim sjajem” krajem jula 2018, ali je završen tek u septembru te godine.

“Ovako treba da izgleda plato u centru grada. Naši prethodnici dali su ovom platou ime po Milanu Mladenoviću, ali nisu uradili ništa da ga urede. To je bio trotoar sa kioscima i skoro sakrivenom tablom sa Mladenovićevim imenom. Danas je to pravi trg koji će biti potpun kada na njemu bude postavljeno spomen-obeležje Milana Mladenovića”, rekao je Vesić.

Hercegovačka

Osim neleganog noćnog rušenja objekata u aprilu 2016. godine Hercegovačka ulica u Savamali pretrpela je i dve rekonstrukcije u kratkom vremenskom razmaku.

Hercegovačka / Foto: FoNet/Beoinfo

Kompletna rekonstrukcija ulice završena je 2015. godine, a samo dve godine kasnije krenulo se u novu. Prema navodima N1, ulica je 2017. bila raskopana u potpunosti, a radnici su, kako je navedeno, radili na kanalizaciji, toplovodu i vodovodnoj mreži.

Knez Mihailova

Popucale kocke pravile su više puta problem i u Knez Mihailovoj, ali i u okolnim ulicama. Maja 2018. godine najavljena je popravka i zamena oštećenih granitnih ploča od Sremske ulice, prema Kalemegdanu.

Međutim, samo dva meseca od završetka radova, ploče na ulazu u Knez Mihailovu su bile razvaljene. Problem nije bio rešen do kraja 2018, već su na mestu gde su kocke popucale postavljene zaštitne ograde. Iz “Puteva Beograda” naveli su da su “krivci” motorna vozila koja se “neometano kreću iz Ulice kralja Milana ka Knez Mihailovoj i iz Ulice kralja Milana ka Sremskoj ulici”, ali i pojava atmosferskih voda zbog čega se podloga stalno ispira.

Knez Mihailova/ Foto: Istinomer/Zoran Drekalović

Početkom februara ove godine počeli su novi radovi. Grad je, prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića izdvojio 3,1 milion dinara, a trebalo je da radovi budu gotovi u roku od tridesetak dana.

Dok god se bude ulazilo automobilima, pešačke zone neće biti adekvatne i to je osnovni problem kada je reč o Knez Mihailovoj ulici. Nadam se da ćemo to rešiti, ne samo popravkom već i postavljanjem stubića koji će omogućiti da se više ne ulazi”, rekao je Vesić.

Valjevska ulica, Banovo brdo

 

Velika količina kiše koja je pala u junu u Beogradu bila je “kobna” po Valjevsku ulicu na Banovom brdu. Asfalt je pukao i napravio velike rupe na kolovozu. A slični problemi, kao i pucanje cevi u ovoj ulici bile su posledica jačih padavina koje su zadesile prestonicu tokom leta. Radovi na ovoj ulici, inače, još uvek traju. Podsetimo, Valjevska je samo godinu dana ranije bila renovirana.