Red dronova, red zuluma i terora, pa nazad na atentat

Nije prvi put da mediji u Srbiji sinhronizovano, “svi kao jedan” obrađuju neku temu u kojoj često nema informacija, već samo nagađanja i tumačenja. I nije se jednom u javnosti čula sumnja da se većina medija u Srbiji uređuje na jednom mestu. Ovo je, međutim, prvi put da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić javno na televiziji Pink izjavio da je nedavno imao sastanak sa “deset ili 12 urednika raznih medija” i da su ga oni pitali o mogućim napadima na Kosovu. I nije čudno što ga novinarka Pinka nije ništa pitala o tome, ali nisu se oglasili ni ostali mediji, jer izgleda to što se predsednik “dogovara” sa urednicima i nije neka vest. Samo se po naslovnim stranama i saznanjima može zaključiti ko pouzdano nije bio na sastanku kod Vučića i može naslutiti ko su članovi tog “kolegijuma” koji odlučuje šta će misliti i osećati, od čega će strepeti i strahovati građani Srbije.

Baš kao što s vremena na vreme “izbije po neki jednodnevni rat sa Hrvatima”, još češće dolazi do nekog otvorenog pitanja na Kosovu kada je atmosfera usijana, a građani strahuju od ratnog sukoba. Sada već po oprobanom receptu predsednik Srbije najavi da će se obratiti naciji i dati sve odgovore u naredna 72 sata (ili već neki rok). Tada počinje priprema medija, nešto slično kao pred godišnjicu “Oluje”. Uporno se širi atmosfera straha, pritiska, najave rata (ili smaka sveta), svi “mrze Srbe” a naročito lidera, sve je pred granicom “pucanja”, dani su “istorijski”. A onda se predsednik pojavi i kaže “nije lak trenutak, ali ni prvi ni poslednji”. U emisiji od sat i po, više vremena posvetio je optužbama na račun opozicije i medija. Konkretan plan nismo čuli, samo opasnu konstatacije da niko ne zna, čak ni njegovi najbliži saradnici, da li je on spreman da pošalje vojsku na Kosovo! Tako se građani i smiruju, i spremaju za narednu krizu.

 

Šta sve stane u pet dana novembra

 

Akcija kosovske policije da vozačima koji nisu preregistrovali vozila KM odnosno srpskih registarskih tablica gradova na Kosovu i Metohiji, na „RKS“ tablice, deli „opomene“, odnosno upozorava da će sledeća faza biti novčane kazne počela je 1. novembra. Odmah sutradan vojska je oborila dron iznad kasarne, a još dan kasnije predsednik Vučić najavio je da će se u naredna tri dana obratiti javnosti i saopštiti važne odluke. Onda je i konkretno najavljeno da će u nedelju. 6. novembra gostovati u emisiji “Hit tvit”.

U ta tri dana dana čekanja, baš negde u vreme tog sastanka sa urednicima (kako je predsednik rekao to je bilo dva dana pre gostovanja) naslovne strane kao da su imale dogovorene ključne reči.

U petak je u novinama glavna tema bio dron, naravno bez informacije kakav dron, čiji je, šta je nosio od opreme, šta je snimao, a te odgovore ne znamo ni danas. Informer kaže da je “Vučić poslao jasnu poruku: Neće nas pokoriti.” I uz to “Vojska Srbije danas je mnogo jača nego pre!” Srpski telegraf citira Vučića: „Ja sam uništavao tuđe dronove, a Ponoš naše tenkove“. Novosti ocenjuju: “Opasna ideja EU za Kosovo: Paket za poniženje Srbije deo dijaloga”. Politika piše da Samit Berlinskog procesa protiče u senci pritisaka – “Srbija sprema odgovor i non pejpr za Evropu”. Alo strahuje: “Šiptari će poslati dron za ubijanje”. Jedino je Danas imao drugačije viđenje, pa je izvestio da je “Agresija dronova Vučićevo spinovanje”.

Povezan sadržaj
Mihaela Šljukić Bandović 3. 11. 2022.
Milijana Rogač 13. 10. 2022.

Dan kasnije u većini medija ključne reči su bile: Kurti, zulum , zlo i teror, pa tako Blic poziva “Srbe na oprez!” A sitnijim slovima objašnjava da bi Priština napuštanje institucija mogla da iskoristi za sukobe. Na istom tragu su ostali, pa su udarni naslovi bili: “Srbi protiv Kurtijevog zuluma”, “Žrtve Kurtijevog terora”, “Kurti u Berlinu sahranio Briselski sporazum”, “Kurti zlo, želi da uništi Srbe po svaku cenu”, “Kurti nas uništava, priterani smo uz zid” “Zulum više ne možemo izdržati”, “Kurti ubio Briselski sporazum”.

U nedelju pred gostovanje Aleksandra Vučića na Pinku, već je tema napuštanja institucija Kosova postala centralna. Srpski telegraf preko cele naslovne strane objavio je: „Dramatičan položaj Srba na Kosovu – Kurti može još samo da nas pobije”. Blic uz fotografije policajaca koji skidaju uniforme piše: “Gola istina – na severu više nema Srba u uniformi kosovske policije”. Alo nastavlja sa “Kurtijevim zulumom” i dodaje: “Naš narod sateran u ćošak“. Kurir je jasan: “Kurti hoće rat!”. Novosti u svom maniru “Prekipelo zbog terora iz Prištine

Posle Vučićevog obraćanja u kojem nije dao najavljene važne odgovore, već ponovo govorio o tome šta se događalo i ko je za šta kriv, u ponedeljak u novinama ključne reči bile su veličanstveno i teror. Nije bilo naslova o Vučićevom gostovanju, više je bilo reči o protestnom skupu Srba na Kosovu.

Tako Srpski telegraf prenosi poruku Srba sa Kosova: “Odavde nema nazad”, Politika se sa zakašnjenjem osvrnula “Kurtijev teror”, Informer piše da: “Nema nazad dok Kurti ne popusti”, Alo veliča skup u Kosovskoj Mitrovici rečima: “Ovo je Srbija”. Isto je preneo i Kurir, Novosti takođe pišu da je na Kosovu održan veličanstven skup, pa ponovo uvode red terora: “Poruka Srba sa KIM – Dosta nam je terora”.

Naslovne strane od utroka su već dosta mirnije, iako se u međuvremenu ništa nije promenilo, niti je stigla ijedna pozitivna vest. Ipak, Novosti idu korak napred sa naslovom: “Kfor i Euleks u obavezi da zaštite Srbe”. Politika se pita “Stižu li na sever KiM albanski policajci”, a Informer nastavlja po svom: “Šiptari traže pomoć NATO za rat protiv Srba”. Kurir za smenjenog policajca Nenada Đurića kaže da predstavlja “Simbol otpora”, dok se Srpski telegraf vratio Vladimiru Putinu.

 

Za to vreme

 

U isto vreme portal severa Kosova “KoSSev” prenosi vesti, ali ni traga od zuluma, terora ili najava rata. Navode da se razmatraju bezbednosne procene nakon što su Srbi napusti instiucije, a situaciju objašnjavaju ovako:

“Na Kosovu je u toku nova kriza sa tablicama. Kosovska vlada donela je odluku o faznoj primeni svoje proletošnje odluke da se na terenu sa vozila uklone preostale srpske tablice gradova na Kosovu do 21. aprila. Beograd i Srpska lista se tome protive, potvrđujući da će tablice KM ostati, odnosno zahtevajući povratak tzv. statusno neutralnih KS tablica.

Međunarodne diplomate podržavaju odluku kosovske vlasti, uz naznaku da je to deo Briselskog sporazuma, ali od Prištine zahtevaju obustavu svih radnji za narednih 10 meseci. Uprkos tome, prva faza – izdavanja opomena je i dalje u toku, zbog čega su policajci regiona Sever sa gradonačelnicima ranije ove nedelje saopštili da neće sprovoditi tu odluku. Odmah zatim je suspendovan komandir policije regiona Sever, a što je bio i neposredni povod za masovno napuštanje institucija.

I provladin portal Kosovo online piše da će poslanici Srpske liste koji su podneli ostavke biti zamenjeni, a prenose i pisanje Koha Ditore da Centralna izborna komisija čeka raspisivanje vanrednih izbora za četiri opštine na severu Kosova – Severnu Mitrovicu, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan, kako bi započeli pripreme za njihovo organizovanje. Ovaj portal prenosi i izjave kosovskih političara i analitičara koji kritikuju postupke Aljbina Kurtija jer smatraju da je narušio odnose sa Amerikom.

 

I na naslovnicama opet Zvicer

 

Nije prošlo ni nedelju dana od najave najvažnijih sati koje odlučuju sudbinu Kosova, od “nema nazad” i “Kurtijevog zuluma”, a na naslovne strane vratio se kriminalni klan Veljka Belivuka, jer je svedok saradnik rekao da je klan planirao atentat na Vučića. Izvesni Zvicer nudio je, kažu novine, “pet miliona evra za Vučićevu glavu”. Kosovskog premijera Aljbina Kurtija, svega nekoliko dana nakon najava rata, setile su se samo Novosti, koje kažu da “otvara konkurs za podobne Srbe”.

Naslovna fotografija: Istinomer