I posle izbora predsednik „iskače iz frižidera“

I nakon aprilskih izbora televizije sa nacionalnom frekvencijom nastavile su po starom, oprobanom receptu - predsedniku Vučiću se daje apsolutno najviše vremena u vestima i o njemu se nikada ne izveštava negativno. Uz to se prenose i sva njegova direktna obraćanja, a za devet meseci bilo ih je čak 345. Posle predsednika u vestima su najzastupljeniji ostali predstavnici vlasti i o njima se gotovo nikad ne izveštava negativno. S druge strane, u odnosu na vlast predstavnici opozicije su u još neravnopravnijem položaju nego u periodu pre izborne kampanje, pokazuju rezultati poslednjeg Crtinog medijskog monitoringa.

Izrazita dominacija predstavnika stranaka na vlasti i veliko prisustvo ličnosti predsednika Srbije glavne su karakteristike izveštavanja u centralnim vestima televizija s nacionalnom pokrivenošću, pokazuju nalazi medijskog monitoringa, koji je Crta sprovela u periodu od 18. aprila do 23. oktobra.

Osim Dnevnika 2 na prvom programu RTS-a, Crtini posmatrači pratili su i centralne vesti televizija Pink, Prva, Happy i B92, za koje je REM krajem jula zaključio da su zaslužile da još jednom dobiju nacionalnu frekvenciju.

Među pomenutim televizijama, zaključila je Crta, nema značajnijih razlika u načinu izveštavanja o političkim akterima. Drugim rečima, od medijskog pluralizma ostalo je samo veličanje vođe.

 

Za 273 dana 345 prenosa Vučićevih obraćanja

 

 

Zaključak do kog je Crta došla je da su televizije u posmatranom periodu najviše prostora dale predsedniku Aleksandru Vučiću, koji je u vestima dobijao prosečno dve trećine vremena. Svi ostali politički akteri imali su 35 odsto vremena.

Osim u centralnim vestima, predsednik Vučić je bio na malim ekranima i kad god se obraćao građanima. Crtini posmatrači su izbrojali da su televizije sa nacionalnom pokrivenošću u prvih devet meseci čak 345 puta direktno prenosile Vučićeva obraćanja.

Koliko su televizije naklonjene Vučiću pokazuje ne samo to što je kao pojedinac dobio apsolutno najviše vremena u vestima, već i ton u kom se izveštava o njemu i njegovim aktivnostima. Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke najčešće je predstavljen u neutralnom tonu (88 odsto vremena) i pozitivnom (12 odsto), ali nikada negativno.

 

Posle izbora opozicije još manje na televizijama

 

Kada je reč o izveštavanju o predstavnicima političkih stranaka, rezultati monitoringa dodatno pokazuju da je neravnopravan položaj predstavnika vlasti i opozicije nakon izbora u aprilu 2022. godine još očigledniji nego što je bio u periodu pre izborne kampanje.

U periodu od 18. aprila do 23. oktobra predstavnici stranaka na vlasti zauzeli su 97 odsto vremena opredeljenog za domaće političke aktere u centralnim vestima televizija s nacionalnom pokrivenošću.

U odnosu na period između izbora održanih 2020. i 2022. godine, zastupljenost vladajućih političkih aktera porasla je četiri odsto, upozorava Crta.

Takođe, o predstavnicima vlasti gotovo se nikada nije izveštavalo negativno (u proseku ispod jedan odsto), već samo neutralno (89 odsto vremena) ili pozitivno (10 odsto).

Predstavnici opozicije imali su drugačiji tretman. O njima se izveštavalo ili neutralno (u proseku 69 odsto vremena) ili negativno (28 odsto), ali retko pozitivno (tek tri odsto vremena).

Dalje, predstavnici stranaka na vlasti češće su imali priliku da se javnosti obraćaju direktno – u 67 odsto opredeljenog vremena, dok se o opozicionim akterima češće govorilo nego što su se direktno obraćali (67 odsto).

Akterima iz vlasti je, u proseku, dato duplo više vremena da se javnosti obrate direktno, dok su o predstavnicima opozicije češće drugi govorili (npr. prezenteri vesti, autori priloga, gosti u studiju…). Stvara se polarizovana slika u javnosti u kojoj su predstavnici različitih stranaka svrstani u dve krajnosti, pozitivne ili negativne, i sužava prostor za konstruktivnu kritiku svih aktera na političkoj sceni“, kažu u Crti.

 

Nijanse između RTS, Pinka, Hepija…

 

Zaključuje se i da nema značajnijih razlika u načinu izveštavanja o političkim akterima među televizijama s nacionalnom pokrivenošću. 

Razlike su zabeležene tek u nijansama, ističu u Crti.

Pink i B92 bile su najpristrasnije sa 97 odsto izdvojenog vremena za predstavnike vlasti i samo tri odsto za predstavnike opozicije. Slede TV Happy sa 96 odsto, odnosno Prva i RTS sa po 95 odsto izdvojenog vremena za predstavnike vlasti.

O predstavnicima vlasti se izveštavalo neutralno ili pozitivno, u retkim slučajevima negativno i to na RTS-u i Prvoj, ali tek u tek jedan odsto vremena. Kada je reč o predstavnicima opozicije, pristrasnost je najizraženija kod B92 (čak 73 odsto u negativnom tonu), pa kod TV Pink (63 odsto negativno), dok su preostale tri televizije bile umerenije.

 

Naslovna fotografija: buducnostsrbijeav/Canva