Ko to pali naprednjačke baklje?

Dok funkcioneri i članovi Srpske napredne stranke pozivaju građane da se pridruže akciji (kontra) protesta „Reci glasno NE! - onima koji su navijali za koronu protiv Srbije" predsednik države tvrdi da njegova stranka nema ništa sa tim. Sa druge strane, udruženje koje je formalno incijator ove akcije, pojavljivalo se i u drugim mitinzima i skupovima podrške vlasti.

Od početka vanrednog stanja u Srbiji, svake večeri u 20 časova čuju se aplauzi podrške medicinskim radnicima, a od 26. aprila, na dan kada je trebalo da budu održani parlamentarni i lokalni izbori, pet minuta nakon aplauza, u mnogim mestima u Srbiji čuju se pištaljke i zvuci lupanja u šerpe. Ovaj vid ispoljavanja građanskog nezadovoljstva nazvan je „Bukom protiv diktature“. Tri dana kasnije, u 20 časova i 30 minuta, usledilo je paljenje baklji na krovovima i terasama i puštanje glasne muzike.

Poziv na „kontrašerpovanje”, kako je ovaj protest nazvan na društvenim mrežama, prvi je javno, sa sednice Skupštine Srbije, uputio poslanik SNS-a Vladimir Đukanović. On je, istučući da mu je neshvatljivo da neko kvari aplauz namenjen lekarima i dodajući da ne želi da se vrati „mafija koja je upropastila ovu državu“, pozvao građane na drugi vid manifestacije podrške, odnosno izražavanja nezadovoljstva.

Zato ću baš večeras u pola devet, u 20 i 30 časova sa svoje terase, Bogu hvala, velika mi je, na glas da pustim preko svog razglasa nešto što se suprotstavlja njima i pozivam sve ljude da u 20 i 30 časova kroz jednu pravu građansku reakciju na ovu njihovu besmislicu takođe nešto slično urade. Meni je drago što taj poziv ide preko društvenih mreža. Tako da od 20 i 30 časova – stop tajkunima, stop lopovima i stop razbojnicima koji su uništili ovu zemlju”, rekao je Đukanović.

 

 

On se 2. maja za vreme akcije obratio i uživo putem „Fejsbuka”, ne skrivajući da manifestacija predstavlja poruku članstvu SNS-a pred izbore.

„Meni je drago što smo sa ovim bakljama uspeli da podignemo m„Meni je drago što smo sa ovim bakljama uspeli da podignemo moral kod našeg članstva. Naše članstvo je sve više i više motivisano i verujem da ćemo se za izbore lepo spremiti“, izjavio je Đukanović.

Ipak, predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić, gostujući u emisiji „Hit tvit” na TV Pink, negirao je da njegova stranka stoji iza ove akcije.

Nije ništa moja stranka organizovala, jer im ja to ne bih dozvolio. Ne mogu da zabranim ljudima koji hoće negde na nešto da odgovaraju, ali ih molim da vode računa, molim ih da ne koriste baklje i da niko ne krši policijski čas. To je organizovalo neko udruženje mladih ili tako neko” izjavio je tom prilikom predsednik.

Međutim, više činjenica ukazuje na to da „Udruženje za zaštitu mladih“ nije (jedini) organizator.

Naime, pozivi na akciju „Reci glasno NE!“ jesu krenuli sa Instagram stranice „Udruženje za zaštitu mladih“.

Sa instagram stranice Udruženje za zaštitu mladih

Ipak u promociji su učestvovale i mnoge zvanične stranice SNS. Tako je Srpska napredna stranka iz Rakovice objavila video sniman dronom; Srpska napredna stranka – Mladenovac snimak u čijem opisu piše: „ Grmi Mladenovac! Đilase, lopove odjekuje gradom “; a Srpska napredna stranka – Novi Beograd snimak sa Bežanijske kose. Sa druge strane, zvanična stranice Srpske napredne stranke – Aleksinac izdala je saopštenje da je poziv na bakljadu kod pijace u tom mestu stigao sa lažnih profila iza kojih ne stoji niko iz SNS-a u Aleksnicu.

Gradonačelnik Leskovca i član Srpske napredne stranke Goran Cvetanović takođe se pridružio pozivima.

Večeras ponovo u 20:30 časova izađimo na terase i prozore i recimo glasno NE tajkunskim političarima, onima koji su se obogatili na račun građana, njihovim lažima i pokušaju da udaranjem šerpi zagluše aplauze za prave heroje”, napisao je na svom Fejsbuk nalogu Cvetanović.

Narodna poslanica Dragana Barišić na svom Tviter profilu podelila je snimak protesta iz Kruševca.

Kruševac je rekao NE Đilasu, NE tajkunima i NE korona koaliciji!“, napisala je Barišić.

I poslanik SNS Srbislav Filipović na svom profilu podelio je snimak akcije.

Ovo je odgovor lopovima i ološu. Beograd i Srbija ne ćute! napisao je Filipović.

 

Model organizovanja preko Udruženja

 

Ovo nije prvi put da podršku aktuelnoj vlasti organizuje upravo „Udruženje za zaštitu mladih“.

Ono je bilo na spisku organizatora kontramitinga podrške Radio televiziji Vojvodine, u junu 2016. Naime, savetnica gradonačelnika Novog Sada za informisanje Nada Kobac je putem mejla obavestila RTV o scenariju i detaljima protesta, kome su prisustvovali ministar Aleksandar Vulin i visoki državni i partijski funkcioneri Bratislav Gašić, Nikola Selaković, Igor Mirović, kao i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

„Udruženje za zaštitu mladih“ zajedno sa Institutom za procenu bezbednosnih rizika i udruženjem „Patku daj tati” okupili su se u februaru 2017, kako je rečeno, “oko zajedničkog nezadovoljstva izazvanim protestom Inicijative Ne da(vi)mo Beograd”.

Takođe, nije prvi put da se stranački skupovi podrške (ili protesta) predstavljaju kao ideja grupa sa društvenih mreža.

Kada je u centru Niša 1 . decembra prošle godine nekoliko hiljada članova i simpatizera Srpske napredne stranke organizovalo skup podrške predsedniku Vučiću, osuđujući naslovnu stranicu nedeljnika NIN (s Vučićem i snajperskom puškom), kao i karikaturu lista „Danas“ na sličnu temu, lokalni funkcioneri su negirali da je organizator skupa SNS. Slična okupljanja organizovana su tih dana i u Leskovcu i Vranju. Poverenik niškog SNS Zvezdan Milovanović kategorično je odbacio tvrdnje da stranka stoji iza mitinga, ističući da je organizator „grupa neka na ‘Fejsbuku‘“.

Međutim, demanti Milovanovićeve izjave stigao je sa neočekivanog mesta – od samog predsednika Vučića.

„Pitali ste me za okupljanja koje su organizovali članovi SNS-a. Beskrajno sam im zahvalan. Nisu me pitali i obavestili o tome, ali to je pokazalo da imaju emociju i da su zabrinuti za budućnost. Nema potrebe da to organizuju, ne mogu oni meni ništa“, rekao je Vučić posle otvaranja radova na izgradnji auto-puta između Šapca i Rume. (N1, 5. 12. 2019. godine)

I veliki skup podrške predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, prilikom njegove posete Beogradu u januaru 2019, bio je zvanično nestranački, u organizaciji „Centra za razvoj Beograda”. Međutim i tada je SNS prevozila, a njeni funkcioneri pozivali svoje članove i građane Srbije da se okupe u Beogradu.

 

Nasovna fotografija: Danas/Printscreen Facebook