Čemu rasprava o nasilju, Bakarec zna ko je kriv #Parlament

I uvrede i okretanje leđa govorniku, i uzvici „ostavka ostavka”, i „ko se tebe plaši jadniče” i duvanje u pištaljku, a više od svega toga cinizam i zamena teza - sve to je obeležilo nastavak sednice skupštine na kojoj je trebalo razgovarati o bezbednosti. Nakon dva masovna ubistva, nakon toliko otvorenih pitanja na koje odgovor nismo dobili, ovo je blago rečeno bila - sramota. Neizbrisiv utisak je da većina narodnih poslanika ni ministara, a pogotovu premijerka, nisu čak ni prošli pored Ribnikara, ni pored Mladenovca. Ako jesu i uprkos tome nemaju ni mrvu svesti gde su i šta im je tema, onda je situacija na političkoj sceni mnogo gora nego što se misli.
Foto: RTS Screenshot

„Donosilac svih odluka” koji se sam hvali da se istraživanja javnog mnjenja za njega rade svakodnevno, verovatno zna da narod ište Pink i Hepi, a jedva nešto manje voli da sluša Nebojšu Bakareca, Vladimira Orlića i Anu Brnabić. Kad se oni umore od vređanja i ponižavanja političkih protivnika, onda nastupa Aleksandar Martinović koji se izgleda pokajao što je otišao u ministre, jer kad je počeo da govori u skupštini, više nije mogao da se zaustavi. I na sve to trebalo je u tri dana ovonedeljne rasprave slušati i poslanike opozicije od kojih pojedini još nisu kadri da protumače ko je predlagač zakona i šta je čija nadležnost.

Rasprava čiji je najpozitivniji deo jedan lapsus

 

Hteli smo zaista da izdvojimo nešto pozitivno iz ove rasprave. Nešto pomirljivo, nešto suvislo. Ispostavilo se da je jedna od retkih pomirljivih izjava predsednice vlade Srbije Ane Brnabić – u stvari je bila lapsus. Na trenutak se učinilo da je premijerka pozvala građane da slobodno dođu na oba najavljena skupa, i u petak na „Srbija nade” kojim se pruža podrška predsedniku i njegovim političkim odlukama kakve god bile, i u subotu na „Srbija protiv nasilja” na kojem se traži smena ministra i članova REM-a, te oduzimanje nacionalnih frekvencija Pinku i Hepiju.

Ja u svoje ime želim da kažem građanima da su uvek svi dobrodošli na skup protiv nasilja u subotu da svakako, sa moje strane, ja ću biti tamo, pa zato želim da pozovem građane jer to skup koji ja osećam bliže svom srcu”, rekla je Brnabić i kad se probudila nada da poziva na pomirenje, nastavila – „skup nade, skup jedinstva i želim da ih pozovem da dođu i u petak i da pokažemo da postoji Srbija nade i da postoje stvari koje su iznad politike i da su u ovoj zemlji svi jednaki”. I tako pokazala da nisu svi jednaki.

Pozitivno je i što se jedan od 250 poslanika, Jahja Fehratović iz Stranke pravde i pomirenja setio da je još u prošlom sazivu usvojeno nešto što se zove „Kodeks o ponašanju narodnih poslanika”.

Ja ne znam zašto i taj instrument koji je na inicijativu onih koji su tada tražili da uđu u ovaj parlament i usvojen, ne počnemo primenjivati”, rekao je poslanik i ocenio da građani sigurno nisu birali predstavnike da se u skupštini ponašaju ovako kako se ponašaju. Inače, onoliko hvaljeni Kodeks u ovom sazivu niko ne pominje, a nekakvu komisiju koja bi trebalo da se stara o primeni nismo ni zapamtili, jer se nikad nije ni oglasila.

Bila je i jedna inicijativa poslanika Demokratske stranke Nenada Mitrovića koja je prošla prilično nezapaženo, a to je da se, pre nego kao društvo pristupimo testiranju srednjoškolaca na droge, prvo počnemo od poslanika i ministara, preko direktora ustanova i javnih preduzeća pa sve do vlasnika medija, od Željka Mitrovića, preko Milomira Marića, pa sve do Šolaka.

Kada budemo završili ta testiranja, tek onda imamo pravo da pređemo na decu u srednjim školama. Dosta smo ih ponižavali, pa sada ličnim primerom, kada budemo testirali sebe onda možemo da pređemo i na tu decu”, rekao je Mitrović. Odgovor Orlića je bio da je ta grupna zabava, to zasmejavanje i zajedničko smejanje bilo najneprikladnije moguće na ovoj sednici. Možda se neko i smejao, ali sama inicijativa nije uopšte smešna.

Narodni neprijatelj Jovo Bakić

 

Profesor sociologije Jovo Bakić bio je ove nedelje u skupštini pominjan gotovo kao nekad Dragan Đilas. Profesor koji nije vođa opozicije, nije organizator protesta, a ni u medijima nije prečesto, reciklirao je nedavno u Utisku nedelje svoju izjavu da ova vlast neće mirno otići i da će ih „narod juriti po ulicama”. To je danima ponavljano kao vrhunski generator nasilja u društvu, a prednjačila je premijerka, ne bez zamene teza.

Da, ja sam izuzetno zabrinuta što postoji profesor na bilo kom univerzitetu u sistemu Republike Srbije, a moram reći posebno na Filozofskom fakultetu koji predaje sociologiju, koji svaki dan, svaki dan svojim studentima priča da, pretpostavljam, ne znam ni šta priča u učionici pošto ovo priča na medijima, koji kaže – ne možete da ih pobedite na izborima, jurite ih po ulicama. Da, ja sam zabrinuta. I da, neverovatno mi je da vi koji kažete da se borite protiv nasilja niste”. Na manje ili više sličan način ovo je ponovljeno toliko puta, da su građani koji ne gledaju Utisak, a gledaju skupštinu, morali da guglaju ko je sad pa taj.

Oružje najčešća tema, ministarka ne shvata šta je femicid

 

Kada je reč o temi dnevnog reda, najviše se govorilo o predaji nelegalnog naoružanja. Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić je obaveštavao poslanike o hiljadama komada oružja koje su građani predali i nisu morali da dokazuju odakle im tolike puške, bombe, mine i municija. Bilo je pohvala, predloga šta je moglo da se uradi drugačije, pitanja da li je to dovoljno, šta da se radi sa onima koji imaju legalno oružje, kao očevi izvršilaca nedavnih zločina.

Čulo se i da neki očevi vaspitavaju sinove da mrze članove Srpske napredne stranke, da se opozicija, kako je rekao Bakarec, „naoružava od 2000. godine kada su 5. oktobra opljačkali silno oružje i onda su se dok su bili na vlasti 12 godina silno naoružavali”.

Poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta pitao je ministra Gašića da li ima dozvolu za nošenje oružja. Posle klimanja glavom i da li poseduje vatreno oružje.

„Pa ne bi bilo loše, gospodine Gašiću, da i vi svojim ličnim činom i primerom pokažete i vratite to oružje, da vas lepo snime kamere i da to bude pozivnica za sve one kojima ste dozvolili da vitlaju „kalašnjikovima„, da poseduju bombe, a znate da su nasilni, višestruki povratnici, višestruki kriminalci i ovde se pravite blesavi kako pojma nemate. Sve vi znate, gospodine Gašiću”, rekao je Jovanović.

Dobio je odgovor da je Gašić uvek podržavao Aleksandra Vučića, da je zbog njega glasao i za radikale, te da je Vučić mnogo učinio za Kruševac.

Premijerka Ana Brnabić i ministarka pravde Maja Popović na sednici Skupštine Srbije, izvor: Printskrin/RTS2

Na često povezivanje teme nasilja sa femicidom na koji država takođe nema odgovor, ministarka pravde se potrudila da potvdi da je to tačno, pa kao i svi koji ne znaju šta da rade, rekla da će o tome „raspravljati struka”.

Pitanje femicida je pravno pitanje, imajući u vidu, po mom mišljenju, da se tu radi o diskriminaciji. Koja je razlika da li se ubije muško ili žensko? Ali nema veze, ostavićemo to nekim pametnijima od nas, nekim profesorima Pravnog fakulteta da o tome raspravljaju na Radnoj grupi, kao i sudijama, tužiocima i uopšte stručnoj javnosti”, rekla je Maja Popović.

A samo da je htela da pročita nekoliko rečenica, ili da prosto proveri statistiku – koliko je muškaraca ubijeno u svom domu samo zato što su muškarci, možda ne bi sramotila funkciju koja joj je data.

Izvor: FoNet/Zoran Mrđa

Između ministarskih bravura moglo se čuti i ovo: „Ko se vas plaši? Ko se tebe, jadniče, plaši? Ko se tebe, jadniče, plaši? Ko te se plaši? I koji su to kompleksi koji te vode, pa imaš želju da te se neko plaši? Tebe da se neko plaši, žute patkice neko da se plaši? Sedi žuta patkice tu i ćuti, kad već nemaš ništa pametno da kažeš.” Ovo je samo delić obraćanja šefa poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve” Milenka Jovanova. Ovakvim direktnim obraćanjem i sadržajem, bez ikakve opomene prekršio je nekoliko članova poslovnika.

Predsedavajući i na ovoj sednici opominju, zaustavljaju i isključuju mikrofon samo opoziciji.

I sam razgovor o REM-u je nemoguć

 

Posle pet sati rasprave koja je trajala četiri dana (što još jednom dovodi u pitanje neograničeno vreme za predlagača po Poslovniku), konačno se prešlo na drugu tačku dnevnog reda.

Kakva će rasprava biti naslutili smo još dok smo pratili sednicu Odbora na kojoj je usvojen izveštaj REM-a u kojem piše da je sve u redu na televizijama sa nacionalnim frekvencijama. Predsednik Odbora za kulturu i informisanje Siniša Kovačević, tada je zahvalio što je za predlagača zaključka predložen njegov zamenik Nebojša Bakarec, jer on, kako je sam rekao, ne bi želeo da predstavlja takav zaključak. Ako je istina da je odbor u kojem većinu imaju stranačke kolege Nebojše Bakareca bio spreman da to mesto ustupi poslaniku Narodne stranke (što nikad do sada nisu hteli), onda je Kovačević Bakarecu direktno u ruke dao moć da na sednici, kao predlagač, govori koliko želi.

A Bakarec je želeo da se njegov govor prepričava, da se ljudi krste i čude i pitaju ima li kraja ovoj neprijatnosti. Istakao je da se preuveličava uticaj rijaliti programa, neironično tvrdio da je REM nezavistan, a onda prešao na poentu – kablovske televizije. Koje naravno uopšte nisu predmet ovog izveštaja, niti rada REM-a. Reči kao „napadi, satanizacija, nasilje, pijandura, ubice, alkoholna isparenja” bile su samo uvod u ključnu rečenicu, u otkriće ko je kriv:

„Promocijom i praktikovanjem verbalnog i fizičkog nasilja, opozicija i njeni mediji u vlasništvu tajkuna Šolaka ‘Junajted medije’ najmanje šest godina, kao što vidite, stvaraju bolesnu atmosferu u društvu, koja pogoduje nastajanju tragedija, poput onih u Osnovnoj školi ‘Ribnikar’ ili onih u Mladenovcu i Smederevu”.

Povezan sadržaj

Poslanici opozicije su ustali, okrenuli leđa, neki su duvali u pištaljke, lupali u klupe, dovikivali da mu se oduzme reč, ali Bakarec se nije dao. On je ispričao šta je naumio. Orlić je rekao poslanicima opozicije da treba da ih je sramota i da su divljaci, pa izrekao opomenu Dragani Rakić iz Demokratske stranke zbog duvanja u pištaljku.

Interesantno je da je iste večeri posle opasnog targetiranja medija, predsednik stranke u kojoj su i Orlić i Bakarec, Aleksandar Vučić, zamolio da se na Pinku ipak ukine rijaliti Zadruga za koji se ne zna ni čemu tačno služi osim za promociju primitivizma i nasilja, posebno prema ženama. Pa zašto onda? Što da se ukine kad i REM i poslanici vlasti i provladini mediji već danima tvrde da rijaliti nema veze, da osuđeni kriminalci i žene sa margine nisu problem i ne utiču na mlade. Pa zar nije premijerka Ana Brnabić isto u skupštini rekla da „Pink” i „Hepi” nemaju uticaj na studente kakvu ima već pomenuti profesor Jovo Bakić.

Tako da je za naredne dane ostalo otvoreno pitanje, da li će premijerka i poslanici SNS sačuvati Zadrugu i samostalnost REM-a za koje se danima zalažu. Rasprava o ovoj tački je tek počela.

Poslanička pitanja izgubila svaku svrhu

 

Utorkom i četvrtkom kada poslanici traže obaveštenja od nadležnih, može se čuti da ih zanima poljoprivreda, protesti, ubistvo u Priboju, sloboda medija, ko plaća Vučićev miting i batinaše. A bilo je i pitanja koja to nisu. Poslanik SNS Đorđe Todorović na primer pričao je o tome da su Srbi sa Kosova i Metohije krenuli za Beograd na miting i da će ih biti preko 10.000 na čelu sa Milanom Radojčićem.

Smeta vam jer srpski narod zna da Vučić brani srpski narod na Kosovu i Metohiji, zna da Vučić nikad neće pustiti Kosovo u UN, zna da Vučić nikad neće priznati lažnu državu i zato se organizujete da mu otkinete glavu, jer samo tako možete da isporučite nezavisno Kosovo zapadu. Samo tako možete da uvedete sankcije Rusiji, da uvedete Srbiju u NATO. I ne biste tu stali, nastavili biste sa blokadama i SPC, ukinuli zastavu, ukinuli himnu, čitav identitet”, rekao je Todorović.

U četvrtak posle podne, kada su pitali direktno članove vlade, da sve dodatno obesmisli potrudio se ministar Aleksandar Martinović koji je pričao najviše, a niti ga je neko nešto pitao, niti je on odgovarao na pitanja, nego je držao govor. Sličnu besedu čuli smo do sada mnogo puta, dok je on još bio šef skupštinskih naprednjaka, ali tada je predstavljao stranku, a sada državnu upravu i lokalnu samoupravu. Pitao je poslanik Žombor Ujvari ministra Gorana Vesića o graničnim prelazima, i ministar mu je odgovorio, opširno i detaljno, o temi. Iza njega reč je dobio Martinović, izvinio se što eto malo remeti ritam ali želi da podseti kako je počelo nasilje u Srbiji.

Usledilo je „istorijsko predavanje” o svim lošim događajima za vreme bivše vlasti, prekidano uzvicima, negodovanjem, pitanjima kome on odgovara, okretanjem leđa govorniku i povicima „ostavka, ostavka”. Lider Dveri Boško Obradović dobio je opomenu jer je uporno pitao kome ministar odgovara, a Dragana Rakić, kako je rečeno zbog šutiranja klupe. Onda je poslanik Ujvari pitao o zajedničkoj sednici vlada Srbije i Mađarske, hoće li se rešiti problem čekanja na granici. I opet mu je Vesić odgovorio o temi, a onda se ponovo javio Martinović, pa se sve ponovilo još jednom.

Poslanik PUPS-a Ilo Mihajlovski pitao je nešto premijerku i ministra za rad, odgovorio mu je ministar finansija, pa energetike, pa premijerka. Tako je manje više potrošen dobar deo sednice koja traje samo tri sata, a ministri nemaju ograničenje vremena za odgovore.

Nastaviće se…

Naslovna fotografija: RTS Screenshot