Udar na nedržavne medije! (7. deo)

Primena novog Zakona o informisanju počela je žestoko. Mediji su drakonski kažnjavani, presude donošene u najkraćem roku. Zabrana reemitovanja stranih TV i radio stanica podstakla je  Aleksandra Tijanića, urednik nedeljnika „Evropljanin“ da prokomentariše:

„Da nije stranih medija, tvrdim da ne bismo znali da se u svetu jede tri puta dnevno. Kod nas se jede jednom ili dva puta na dan, ili u gostima.“ (Glas javnosti, 22. 10. 1998. godine)

Ministar informisanja Aleksandar Vučić ponosio se radom svog ministarstva.

„Naša je javnost žrtva medijskih manipulacija, objavljenih vesti i poluistina, a zbog toga što želimo da naše ministarstvo bude mesto gde novinari mogu da dobiju istinu, objektivnu i tačnu informaciju, činjenice o događaju, posebno na Kosovu i zemlji uopšte, stižu osude iz pojedinih stranih zemalja, što je ništa drugo nego licemerje.“ (Glas javnosti, 22. 10. 1998. godine)

Stigla je prva presuda nedeljniku „Evropljanin“, a uskoro je pokrenuta akcija više medija „Nije srpski ćutati“ kako bi se odbranila profesija. Nemilosrdno se plenila imovina ovlašćenim predstavnicima medija.

„Dvojica radnika iz Uprave javnih prihoda Stari Grad došli su predveče i zaprepastili su se kad sam im otvorio vrata – izjavio je izvršni direktor ‘DT presa’ Ivan Tadić. ‘Komunicirali smo vrlo civilizovano i upitali su me da li je neophodno da pozovu policiju. Odgovorio sam im da, ukoliko budu nosili moje stvari to nije potrebno, ali da će ako se uhvate za dečja kolica policijska intervencija biti neophodna. Rekao nam je da čitava akcija nije dugo trajala i da su pored ostalog, odneti namštaj, televizor i umetničke slike. Obećali su da će mi javiti kad bude licitacija’.“ (Glas javnosti, 27. 10. 1998. godine)

Tomislav Nikolić je tvrdio da je Ćuruvijin „Evropljanin“ namerno žrtvovan.

„List ‘Evropljanin’ je bio probni balon i on je žrtvovan od stranih mentora, pošto i tako nije igrao značajnu ulogu da se vidi hoćemo li popustiti, rekao je Tomislav Nikolić, ističući da će svako ko ne bude poštovao zakon doći pod njegov udar.“ (Glas javnosti, 27. 10. 1998. godine)

Smena na vrhu DB-a

Smenjen je načelnik Resora državne bezbednosti Jovica Stanišić. Na pitanje novinara da li mu je nuđeno neko drugo mesto, Stanišić je odgovorio: ‘Sve sam odbio.’

“Na naše pitanje šta mu je nuđeno odgovorio je: ‘Morate se sami potrudiiti da to saznate’.“ (Glas javnosti, 28. 10. 1998. godine)

U vezi sa razrešenjem Stanišića, portparol SPS Ivica Dačić je rekao:

„Nije u pitanju nikakva smena, već redovna promena s obzirom na to da je Stanišiću istekao mandat.“ (Glas javnosti, 30. 10. 1998. godine)

General NATO-a Vesli Klark izneo je detalje sporazuma sa vlastima u Srbiji.

„Na Kosovu ostaje 15.000 vojnika i 10.000 policajaca.“ (Glas javnosti, 28. 10. 1998. godine)

Obustavljeno je štampanje dnevnog lista „NT plus“, a skoro dve nedelje ne izlaze „Danas“, „Naša Borba“ i „Dnevni Telegraf“. Vuk Drašković je kao glavnog krivca za Zakon o informisanju označio lidera radikala. Zoran Đinđić ocenio je da onaj ko govori o ugrožavanju sloboda u Srbiji, a pri tome ne pominje Slobodana Miloševića, već samo Vojislava Šešelja, „najverovatnije ima neke nečasne namere“.

„Podsetio bih Draškovića da je pre četiri godine rekao da kada te ugrize pas nije potrebno tužiti životinju, već njegovog gazdu. Lideru SPO je prebacio i to što je od simbola nezavisnih medija Studija B napravio nešto što nema veze sa medijima.“ (Glas javnosti, 30. 10. 1998. godine)

Za novog šefa RDB-a postavljen je Radomir Marković.

Aleksandar Vučić je i dalje nabrajao prednosti novog Zakona.

„Novi zakon o informisanju je liberalan i usklađen sa savremenim tekovinama i slobodom sredstava javnog informisanja u svetu, a posebnu prednost u njemu predstavlja isključenje cenzure.“ (Glas javnosti, 30. 10. 1998. godine)

Hoćemo savez sa Rusijom i Belorusijom!

Na parlamentarnoj skupštini saveza Rusije i Belorusije lider SRS-a je izjavio da jugoslovenska delegacija iskreno želi da na sledećem zasedanju tog tela učestvuje kao „ravnopravan partner saveza tri bratska naroda“.

„Srca naših naroda odavno su se slila u jedno, samo je neophodno dati pravnu i političku formu.“ (Glas javnosti, 2. 11. 1998. godine)

Načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić „pomeren“ je sa tog položaja.

Nekoliko hiljada ljudi se okupilo na Trgu republike u znak protesta protiv Zakona o informisanju. Nastupili su Partibrejkersi, Srđan Gojković-Gile, Eva Braun, Ajsbrn i Darkvud dab.

List „Danas“, koji se štampa u Crnoj Gori, u Srbiju stiže u popodnevnim časovima.

„Policija na kontrolnom punktu kod Prijepolja pustila je juče oko 15 časova kamion s tiražom dnevnika ‘Danas’ namenjenog prodaji u Srbiji. Redakcija lista nije dobila nikakvo obrazloženje zbog čega su novine zadržane oko 19 časova na graničnom prelazu.“ (Glas javnosti, 4. 11. 1998. godine)

Usvojen Zakon o informisanju (6. deo)

Smene, kazne i zabrane (8. deo)

Hvala vam na interesovanju za naše sadržaje.

Verujemo da istina nema cenu i da svaki građanin ima pravo da bude informisan na temelju činjenica i zaštićen od uticaja lažnih vesti, dezinformacija i manipulacija koje sprovode politički i drugi centri moći.

Da se ne lažemo, nije lako opstati kao nekomercijalni i nezavisni medij u Srbiji.

Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad. Svaka donacija, makar i u simboličnom iznosu, za nas je veliko ohrabrenje.