Smrt Ranka Panića

Smrt Ranka Panića iz 2008. godine ponovo je dospela u žižu pažnje u proteklih godinu dana, a naročito prethodnih mesec dana. Povod za to nije bio sudski postupak koji je u toku, niti kraj procesa, već izjave državnih zvaničnika koje su, naizgled niotkuda i bez očite veze sa bilo kojim događajem, vratile smrt Ranka Panića iz zaborava u koji je pala.

U izjavama koje slušamo tokom poslednjih godinu dana, prevenstveno izjavama Aleksandra Vučića, uz podršku drugih visokih zvaničnika, uključujući Ivicu Dačića, smrt Ranka Panića jeste političko ubistvo. Panića je, kako tvrde, ubio bivši režim, na čelu sa Tadićem, a u čijem su vrhu bili Šutanovac, Jeremić, Đilas i Janković. Samo ubistvo navodno je bilo sakriveno i 20 dana nijedan medij nije smeo da objavi da je Ranko Panić mrtav, dok RTS vest nije objavio čitavih mesec dana.

Međutim, u vestima i izveštajima iz tog vremena, Ranko Panić je povređen tokom demonstracija 29. jula 2008, koje je organizovala tadašnja Srpska radikalna stranka, odnosno Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić. Tokom protesta je došlo do nasilja u kome je povređeno 46 osoba, među kojima su bili i novinari. Panić je od posledica povreda umro 15. avgusta 2008.

Sledećeg dana Vučić je organizovao konferenciju za medije na kojoj je objavio vest o smrti Ranka Panića, a vest su preneli brojni mediji, uključujući i RTS, koji je o tome izvestio u Dnevniku 2. 

Ubrzo je usledila i opstrukcija rada parlamenta, a tadašnji ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić oglašavao se više puta, najavljivao izveštaj i pokušavao da skrene pažnju sa preterane upotrebe sile policije na moguće propuste i sporna pitanja u lečenju Panića.

Izveštaj policije potvrdio je da je Ranko Panić tokom demonstracija zadobio povrede usled preterane i neopravdane upotrebe sile od strane pripadnika niškog odreda žandarmerije.

Po preuzimanju vlasti, Vučić je na leto 2012. godine obećao majci Ranka Panića da će državni organi preduzeti sve da se pronađu odgovorni. Optužnica protiv osumnjičenog Nikice Ristića, koji se tereti za nanošenje teških teleskih povreda, potvrđena je tek krajem 2015, a suđenje još traje, iako je izveštavanje o njemu utihnulo. Naime, poslednja vest o suđenju najavila je sledeće ročište za 25. oktobar 2017, ali naknadnih informacija nema. Ako je održano, šta se na njemu dogodilo, ako je odloženo, za kada je odloženo – to je vest koja se ne može pronaći u medijima.

Ovaj pregled otkriva više od jednostavnih neslaganja u pričama o smrti Ranka Panića u vremenu, otkriva dve potpuno različite stvarnosti, onu u trenutku događanja i onu nastalu naknadno. Pogledajte detalje obe stvarnosti i sve razlike među njima.

Više o projektu Istinomer Amnezije u okviru kojeg objavljujemo i ovu priču možete pogledati ovde.

Naslovna fotografija: Protestna šetnja 2009. godine povodom godinu dana od smrti Ranka Panića/FoNet/Darko Cvetanović