Slučaj Topčider

Više od 12 godina prošlo je od kako su na odsluženju redovnog vojnog roka ubijeni gardisti Dražen Milovanović i Dragan Jakovljević. Postupak utvrđivanja krivice za njihovo ubistvo i dalje je u fazi predistražnih radnji.

Iako je država Srbija najpre tvrdila da je jedan vojnik ubio drugog, a zatim izvršio samoubistvo, rezultati nekoliko veštačenja i superveštačenja rađenih u zemlji i inostranstvu ukazuju nedvosmisleno na prisustvo treće osobe koja ih je ubila. 

Osim što je tvrdila da su sami odgovorni za ono što se dogodilo, država Srbija je preko svojih službenika, koje je za to nagrađivala napredovanjem u službi tvrdila i da su Milovanović i Jakovljević niskog nivoa inteligencije. Plasirane su priče o njihovoj homoseksualnoj vezi i nervnom rastrojstvu. Za jednog je čak objavljeno da je falsifikovao dokumenta za prijem u gardu.  

Zašto je bila potrebna Nezavisna komisija, ekshumacije i ponovne obdukcije, ko nikad neće odgovarati zbog propusta u istrazi, da li je i kako je ceo slučaj dvostrukog ubistva povezan sa optuženima za ratne zločine i ulogom države u njihovom skrivanju od pravde, kako su nagrađivani svi u procesu zataškavanja ili ometanja istrage, zašto još nema istine, pročitajte u ovonedeljnom izdanju Istinomer Amnezije. 

Više o projektu Istinomer Amnezije možete pročitati ovde.