Skinuta petokraka sa Skupštine grada (12. deo)

Režim je odlučio da prizna izborne rezultate, opozicija je najavila prekid protesta do 9. marta, a studenti su odlučili da ne pokleknu - nema povratka na nastavu dok ne odu rektor i student prorektor.
 
Predsednik Skupštine Srbije Dragan Tomić na pitanje zašto je demonstracije nazvao fašistoidnim skupovima odgovorio je da je njegova izjava bila ispravna pošto su demonstracije tada bile “destruktivne, jer su se pojavile fašistoidne grupe koje su razbijale po Beogradu”.
 
Naša Borba, 10. 2. 1997. godine
“Moja izjava imala je dejstva, jer su demonstracije posle toga postale mirnije sve do pre nekoliko dana kada su se opet pojavile grupe koje su posle skupova opozicije pravile nerede. Militantno jezgro ove grupe čine izbeglice iz Bosne i Hercegovine koje su nezadovoljne gubitkom svoje domovine. Oni okrivljuju druge zbog toga, iako su samovoljno napustili rodni kraj”.
 
*
 
Vuk Drašković oštro je reagovao na Tomićevu izjavu:

Naša Borba, 11. 2. 1997. godine
“Te reči su satkane od beščašća i sramote. Ova država je proizvela stotine hiljada izbeglica i dočekala ih dušmanski i još ih naziva fašistima. To je vrhunac neljudskosti. Nisam mogao ni da pomislim da neko može da se usudi da tako nešto kaže u ovom gradu.”

Miloševićev ‘lex specialis’ usvojen je u Skupštini Srbije. Predsednik DSS Vojislva Koštunica smatrao ga je protivustavnim zakonom  i opasnim presedanom. Zato poslanici ove stranke nisu učestvovali na sednici Skupštine Srbije kad je on usvojen.

Naša Borba, 13. 2. 1997. godine
“Nismo želeli da amandmanima i raspravom damo privid legitimnosti zakonu koji je nelegalan – objasnio je Koštunica.”

Na početku Beogradske ulice studentska kolona naišla je na vozilo Vlade Srbije, u kome se nalazila Bratislava Morina, novoimenovana ministarka za brigu o porodici.

 
Naša Borba, 18. 2. 1997. godine
“Studenti su ministarku Morinu ‘častili’ zvižducima, povicima ‘Bando crvena’ i lupanjem u automobil. Iako do incidenta zahvaljujući studentskom obezbeđenju i saobraćajcu koji se ubrzo pojavio na licu mesta nije došlo, Bratislava Morina je komentarišući događaj za BK televiziju izjavila da je doživela napad profašističkih snaga, te da je među okupljenima bilo najmanje izbeglica (koji su mi kroz prozor kola pokazivali izbegličke legitimacije i pripadnika ‘tvrdog jezgra SPO’). Ničim nismo iritirali prolaznike sem, možda, kolima Vlade koja su im upala u oči, a doživela sam nešto što bih mogla da nazovem linčom.”
U javnosti se kao najozbiljniji kandidat za predsednika gradske vlade navodila Danica Drašković. Međutim, presekao je lično Vuk Drašković.

Naša Borba, 18. 2. 1997. godine
“U SPO jeste predlog da moja supruga bude predsednik gradske vlade, ali ja ću staviti veto samo zato što je moja supruga. SPO ne bi u ovom času imao boljeg kandidata za predsednika gradske vlade s obzirom na radne sposobnosti i radno iskustvo. Svi kvaliteti su na njenoj strani, osim jednog, što je moja supruga.”
*
 
Okupljanja studenata pomerena su na 14 časova, dok će se u šetnju sada kretati u 15.30, najavio je Čedomir Jovanović, član Inicijativnog odbora SP koji je objasnio razloge za to.
 
*
Naša Borba, 21. 2. 1997. godine
“Mi smo u dobroj formi. Držimo se tri meseca ali su nam roditelji posustali. Vreme je da ih malo prodrmamo, da istresemo iz njih taj duh ’68. Pružićemo im priliku da zajedno sa nama dovrše ono što nisu uradili.”

Konstituisana je Skupština Grada Beograda. Sa 68 glasova “za” i 24 “protiv” Zoran Đinđić, lider DS, izabran je za novog predsednika Skupštine, za potpredsednika Milan Božić iz SPO, a za predsednika Izvršnog odbora Spasoje Krunić takođe iz SPO.

 
Sa zgrade Skupštine, nakon pola veka, skinuta je petokraka.
 
 
Naša Borba, 22. 2. 1997. godine
“Ovo je prvi simboličan čin koji treba da pokaže da ideološki simboli spadaju u muzeje i da Beograd ne pripada ni jednoj ideologiji, nego sebi i ljudima koji tu žive - rekao je Đinđić.”
 
 
Studenti su postavljali nove ciljeve.

Naša Borba, 24. 2. 1997. godine
“Sinoć je pala jedna zvezda. Međutim, ostala je još jedna. Ako neko nju treba da skine, to ćemo biti mi, rekao je Čedomir Jovanović. Laž je da ćemo izgubiti godinu. Ništa mi nećemo izgubiti. Izgubiće samo oni nas. A mi njih ne trebamo. To je odavno jasno. Univerzitet se neće deliti. Studenti su ti koji će sami proceniti da li će protest biti modifikovan, kada odu student rektor i student prorektor – dodao je Jovanović.”
*
 
Nastaviće se…