Poverenik i vlasti: od podmetanja, preko opstrukcija, do javnih napada

Poslanici Narodne skupštine juče su nakon pet godina razmatrali godišnji izveštaj Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti. Tim povodom Istinomer podseća na to kako su se sadašnja, ali i bivše vlasti u Srbiji odnosile prema Povereniku.
Poverenik u doba DSS
U prvom delu, Istinomer timeline osvrnuo se na period od 2004. godine do 2008. godine. Rad službe poverenika tada je obeležen borbom za uspostavljanje institucije, obezbeđivanje osnovnih uslova za njen rad, a glavni napor bio je usmeren na to da se makar Vlada i Skupština pridržavaju zakona koje su doneli. Na vlasti je tada bila Demokratske stranke Srbije i njeni koalicioni partneri iz Nove Srbije i G17Plus.
Poverenik u doba DS
U nastavku priče stigli smo do drugog dela – rada Poverenika pod vladama kojima je dominirala Demokratska stranka. Kroz ovaj tajmlajn imaćete priliku da se podsetite i kako je Rodoljub Šabić odgovarao na napore Demokratske stranke da stekne što veću kontrolu nad društvom, najviše kroz stvaranje zakonskih okvira za delovanje vojnih i policijskih tajnih službi van nadzora nezavisnih tela.
Poverenik u doba SNS

Ovaj period, u kojem vlada Srpska napredna stranka, a koji je počeo konstruktivnim tonovima sa obe strane, obeležila su pitanja poput noćnog rušenja u Savamali i pada helikoptera, mada je spisak tema kojima se bavio poverenik neka vrsta spiska problema sa kojima se suočava naše društvo – od neovlašćenog prisluškivanja do neodgovornog i često bahatog odnosa državnih organa prema građanima i njihovim podacima. 

Naslovna fotografija: Istinomer/Zoran Drekalović