Afera Indeks

Devet godina od prvih hapšenja i sedam godina od podizanja optužnice u aferi "Indeks"ovaj slučaj je bez sudskog epiloga i na korak od zastare.

Pre devet godina u Kragujevcu su uhapšeni prvi profesori pod optužbama da su u zamenu za novac studentima omogućavali da polože ispite. Slučaj je otkriven tako što je policija, slučajno, preko jednog svog policajca, saznala da i obični trgovci kolima, često kradenim, mogu da srede ne samo polaganje ispita, već i čitavu diplomu Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.

Jedan za drugim, u pritvoru i pod optužbama za mito, korupciju, posredovanje i sl. završila je skoro trećina Pravnog fakulteta, toliko da je u jednom trenutku i sam opstanak ove visokoškolske institucije doveden u pitanje, jer predavanja više nije imao ko da drži. U zatvoru je završila i jedna pomoćnica ministra, a kao optuženi će se pojaviti i profesori sa čak univerziteta u Beogradu, kao i policajci, trgovci, estradne zvezde.

Devet godina od prvih hapšenja i sedam godina od podizanja optužnice protiv oko 80 ljudi za koje se sumnja da su primali mito i nameštali ispite, ovaj slučaj je bez sudskog epiloga i na korak od zastare. Kako se došlo do moguće zastare, ali i kako su karijere ovih profesora bujale i razvijale se nesmetano, kako su optuženi u ovoj aferi postajali dekani, sudije, savetnici predsednika, kome su se i kako svetili, pročitajte u ovonedeljnom izdanju Istinomer Amnezije.

Više o projektu Istinomer Amnezije možete pronaći ovde.