5. oktobar – 10 godina posle (5. deo)

O šansama kandidata opozicije različito razmišljaju predstavnici DOS-a i SPO-a, ali ni jedni, ni drugi, kao da ne pomišljaju na mogućnost da on trijumfuje u prvom krugu.

Crna Gora neće na Miloševića

 

Iskustvo sa dotadašnjih izbora govorilo je da, usled razjedinjenosti opozicije, Milošević dobija u prvom krugu. Pošto je i 2000. situacija ličila na sve pređašnje, DOS sve nade usmerava na drugi krug.

„Milošević se najviše plaši drugog kruga izbora. Ukoliko u njega uđe sa kandidatom udružene opozicije, sigurno gubi.“ (potpredsednik DS-a Boris Tadić, Danas, 12.-13. 8. 2000. godine)

SPO je u tom trenutku imao svog kandidata za predsednika SRJ, ali je nameravao da bojkotuje izbore za saveznu skupštinu.

„Gospodin Tadić zanemaruje da će Milošević, u slučaju neučestvovanja Crne Gore na izborima i vrlo izvesne krađe u izbornim jedinicama Vranje i Prokuplje, na saveznim parlamentarnim izborima startovati sa prednošću od 50 poslanika. To je razlika koja se apsolutno ne može nadoknaditi.“(portparol SPO Ivan Kovačević, Danas, 12.-13. 8. 2000. godine)

Situacija u Crnoj Gori još nije definisana i opozicija razmatra modele učestvovanja.

„DOS neće imati svoje liste u Crnoj Gori, ali postoji inicijativa da izbornu listu u Crnoj Gori formira grupa nestranačkih ličinosti iz ove republike koji žele da glasaju za demokratsku zajednicu Srbije i Crne Gore.“ (predsednik DS-a Zoran Đinđić, Blic, 17. 8. 2000. godine)

Predsednički kandidat DOS objavio je ključne reči kampanje.

„Ozbiljnost. Promišljenost. Odgovornost. Čestitost. Smirenost. Solidnost. Dostojanstvo. Istinoljubivost. Skromnost. Nepotkupljivost. Opšti interes. Kampanja će biti bazirana na tome da ništa ne menjamo da bismo sve promenili.“ (član Glavnog odbora DSS Ljiljana Nedeljković, Danas, 14. 8. 2000. godine)

Daju se prva ozbiljna obećanja.

„Za prvi dan rada novog saveznog parlamenta predviđeno je, između ostalog, hitna priprema za donošenje novog ustava, rezolucija o ukidanje sadašnje ekonomske i političke blokade Crne Gore, program konkretnih mera Savetu bezbednosti UN o doslednoj primeni rezolucije 1244 na Kosovu, donošenje zakona o smanjivanju broja ministarstava bar za jednu trećinu, ukidanje ministarskih mesta bez portfelja, zakon o zabrani poslanicima i članovima vlade da gomilaju funkcije tokom trajanja mandata, pregled imovinskog stanja poslanika i članova njihove najuže porodice.“

izvršni direktor G17 plus Mlađan Dinkić, Danas, 16. 8.2000. godine

Promene će biti radikalne i istorijske, obećavaju DOS-ovci.

„Nova vlast se mora razlikovati od vladavine Slobodana Miloševića, predsednika SRJ, i svih dosadašnjih vladavina, i ona se menja pravnim i moralnim obavezivanjem. U predizbornoj platformi opozicije veoma je važna stavka da već prvog dana zasedanja novog parlamenta bude usvojena deklaracija o hitnim pripremama za donošenje novog Ustava, kojim će biti preuređeni odnosi u SRJ, regulisani odnosi Srbije i Crne Gore i uvažena potreba za decentralizacijom države.“

predsednički kandidat DOS-a Vojislav Koštunica, Danas, 16. 8. 2000. godine

Posle pobede stižu i dolari

 

I građani će, tvrdi DOS, u svom novčaniku osetiti promene.

„Prosečna plata posle prve godine nove vlade mogla bi da bude 250 maraka. Nova vlast će morati da ispoštuje ugovore koje je sa građanima sklopila stara vlast, poput izgradnje stanova za mlade bračne parove.“ (izvršni direktor G17 plus Mlađan Dinkić, Danas, 16. 8. 2000. godine)

Otkrivaju se i planovi o tome kako će se doći do prvog kapitala.

„Novoj Vladi u prvoj godini bi bilo potrebno milijardu američkih dolara, čija polovina bi bila obezbeđena putem donacija sa donatorskih konferencija. Drugi deo novca u iznosu od 350 miliona dolara bio bi obezbeđen kroz prodaju državne imovine.“ (izvršni direktor G17 plus Mlađan Dinkić, Danas, 16. 8.2000. godine)

SPO je neumoljiv – njihov kandidat može da bude samo unuk đenerala JVuO.

„Od svih predsedničkih kandidata jedino Vojislav Mihailović može odbraniti Kosovo, jer nudi jasan koncept preuređenja odnosa između Srbije i Crne Gore, a gubitkom Crne Gore automatski bi palo Kosovo.“ (predsednik SPO Vuk Drašković, Beta, 14. 8. 2000. godine)

I vlast ne krije da je svesna važnosti septembarskih izbora.

„Ovo nisu obični izbori na kojima treba da se rasporede političari na funkcije. Ovo je referendum za napredak i očuvanje zemlje u miru i slobodi ili za njeno pretvaranje u koloniju.“ (predsednik Vlade Srbije Mirko Marjanović, Blic, 16. 8. 2000. godine)

 

 

5. oktobar – 10 godina posle (6. deo)

5. oktobar – 10 godina posle (4. deo)