5. oktobar – 10 godina posle (22. deo)

U danima nakon 5.oktobra bilo je konfuzije u izjavama političara sa obe strane. Dok su jedni želeli da u javnosti ostave utisak da u potpunosti kontrolišu novonastalu situaciju u kojoj su postali vlast, dotle su predstavnici odlazećeg režima svoj poraz nastojali da predstave kao uobičajenu smenu dve vlasti u demokratskim društvima, pa čak i da negiraju gubitak poluga sistema.

Milošević je pao, ali ne sasvim

Kopredsednik Nove Srbije Velimir Ilić odlučno je demantovao navode funkcionera SPS-a Branislava Ivkovića, prema kojima republičku policiju posle ostavke ministra Vlajka Stojiljkovića kontroliše premijer Mirko Marjanović.

„Srpsku policiju većim delom kontroliše DOS. Najveći broj oficira i običnih policajaca lojalni su novim vlastima i izjava Ivkovića je najobičnija laž izrečena s ciljem da izazove paniku u javnosti. Zaista ne mogu da shvatim da ti jadni i nesrećni ljudi iz SPS i JUL još ne razumeju da su bivši, da ih je jednom za svagda pregazio narodni gnev i nezadovoljstvo. I otkud, molim vas, taj Ivković ima moralnog prava da se oglašava i nekome deli lekcije?! Kako ga nije sramota da išta kaže posle onakvog izbornog debakla i posle svega što su on i njegovi učinili ovom narodu.“(kopredsednik Nove Srbije Velimir Ilić, Glas javnosti, 13. 10. 2000. godine)

Vlada Srbije bila je pred padom, ali njeni članovi nisu dozvoljavali da se o radu izvršne vlasti u prethodnom periodu negativno govori.

„Možete da kažete da je ovo bila najgora vlada, ali su osnovne stvari funkcionisale. Narod jeste živeo bedno, ali su svi mogli da kupe po hleb i mleko – rekao je Šešelj komentarišući skok cena i prognozirajući da nam na zimu prete glad, nestašice i smrzavanje.“ (Glas javnosti, 13. 10. 2000. godine )

Ali, mnogima je bilo jasno da je smena vlasti nezaustavljiv proces. Direktor Direkcije za obnovu zemlje Milutin Mrkonjić čestitao je Vojislavu Koštunici na izboru za predsednika SRJ i pozvao da „predsednik lično, ili lice koje on ovlasti, što pre za saobraćaj otvori Varadinsku dugu“.

Velimir Ilić je zahtev Fonda za humanitarno pravo da se uhapsi Slobodan Milošević ocenio kao utemeljen predlog o kome vredi razmisliti.

„Ako je neko upropastio deset miliona ljudi, ako je unazadio čitavu zemlju, ako je skrivio na hiljade smrti on mora da bude uhapšen i njemu se mora suditi. Dakle, ako se dokaže da je Milošević kriv moramo ga uhapsiti!“ (kopredsednik Nove Srbije Velimir Ilić, Glas javnosti, 13. 10. 2000. godine)

A kako se vlada?

Situacija u zemlji zahtevala je i preduzimanje specifičnih poteza.

„Zbog teške situacije u zemlji predložićemo predsedniku Koštunici da se formira posebno ministarstvo za hitne intervencije.“ (koordinator grupe G17 plus, Mlađan Dinkić, Glas javnosti, 13. 10. 2000. godine )

O mogućem otcepljenju Srbije, s obzirom na to da su predstavnici crnogorskog SNP-a odbijali ponude o formiranju savezne vlade, Dinkić je rekao:

„Iskren da budem, meni je to jutros palo na pamet, jer ako već oni neće Jugoslaviju, mi u Srbiji trebalo bi da raspišemo referendum o otcepljenju. Ali, ne daj Bože da nam se to dogodi“. (koordinator grupe G17 plus, Mlađan Dinkić, Glas javnosti, 13. 10. 2000. godine)

Izvršni odbor SPS-a odbacio je zahtev niških socijalista da smeni Slobodana Miloševića sa mesta predsednika stranke.

„To znači da će Milošević, bar do Kongresa, koji je zakazan za 25. novembar, ostati na čelu stranke. Što se tiče druga Miloševića, on je u Beogradu i srećemo se svakodnevno. Naša stranka će na predstojećim izborima u Srbiji nastupiti samostalno, a što se tiče odnosa sa dosadašnjim koalicionim partnerom Jugoslovenskom levicom, ti odnosi postoje kao i kontakti između te dve stranke. Međutim, u interesu jačanja SPS-a je odlučeno da naša partija nastupa samostalno na izborima.“ (član IO GO SPS-a Nikola Šainović, Glas javnosti, 14. 10. 2000. godine)

Predsednik DS Zoran Đinđić ponovio je zahtev DOS-a da upravljanje Srbijom obavlja prelazna vlada i još jednom upozorio na nove demonstracije, ukoliko stranke bivše vlasti nastave s blokadom političkih promena.

„Za tri dana stanovništvo bi ponovo bilo na ulicama, i tad više ne bi bilo reči samo o izborima. Predlažemo da se vlast preda jednoj prelaznoj vladi, ali odluka nije kod nas.“ (predsednik DS-a Zoran Đinđić, Beta, 13. 10. 2000. godine)

Otkrivaju se tajne bivšeg režima.

„Ulaskom u strukture sistema došli smo do saznanja o mnogim kriminalnim radnjama prethodne vlasti.“(potpredsednik DS-a Boris Tadić, Glas javnosti, 14. 10. 2000. godine)