„Puk’o je… ko zvečka“

U nedelju, 24. septembra 2000. godine u Saveznoj Republici Jugoslaviji održani su predsednički i parlamentarni izbori, a u Srbiji i pokrajinski i lokalni. Prvi rezultati saopšteni su odmah nakon zatvaranja biračkih mesta u 20 časova i to oni sa biračkih mesta na Kosovu. Na RTS-u je saopšteno da je u selu Svinjare na Kosovu, predsednički kandidat levice zabeležio ubedljivu pobedu. Ipak, kako je postajalo očigledno da Vojislav Koštunica ubedljivo vodi, tako je izborni štab SPS selektivno i sve ređe objavljivao rezultate.

Koštunica pobedio, SIK brani Miloševića

Na kraju, zatečeni rezultatima, predstavnici vlasti su prestali da se pojavljuju pred javnošću.

„Nikola Šainović, visoki državni funkcioner i visoki funkcioner SPS-a, na poslednjoj konferenciji je za štampu u pola jedanaest uveče, rekao novinarima da Slobodan Milošević ima, do tog momenta, 50,2 odsto glasova, a Vojislav Koštunica 30,76 odsto. Posle ove konferencije Šainović je, po izveštajima novinara, napustio izborni štab SPS-a.“ (Republika, oktobar 2000. godine)

„Ivan Marković, sekretar za informisanje JUL-a i savezni ministar, saopštio je nešto pre ponoći, da je prema postojećim rezultatima, Milošević dobio 54,8 odsto glasova, a Koštunica 27,2 odsto. Nakon ove konferencije predstavnici levice se više nisu obraćali novinarima koji su na to uzalud čekali čitavu noć. Pred zoru, pojavili su se Ivan Marković i Goran Matić i rekli da neće držati konferenciju za štampu već su tu da samo ‘vide’ novinare.“ (Republika, oktobar 2000. godine)

Naslovna strana Blica, 25. 9. 2000. godine

Izborni štab DOS-a je u noći izbora saopštio preliminarne rezultate, po kojima je Vojislav Koštunica pobedio već u prvom krugu. Slične procene izneli su i izborni štabovi SRS i SPO. Predsednik SPO Vuk Drašković čestitao je sutradan Vojislavu Koštunici pobedu na izborima i priznao da je pogrešio u proceni.

Glas javnosti, 26. 9. 2000. godine
'Nadam se da će Slobodan Milošević priznati volju naroda i mirno i civilizovano svoju funkciju predati novom predsedniku. Rezultati SPO daleko su ispod onoga što smo očekivali. Ti rezultati su posledica pogrešne odluke vrha stranke, uključujući i mene, da na izbore idemo samostalno. Ali, svaki glas za SPO bio je glas za demokratiju i protiv režima. Pogrešili smo jer nismo ostali unutar DOS-a u čijem smo formiranju vodili glavnu reč i što smo izbornim uslovima i stranačkim programima davali prednost.'

Novoizabrani predsednik SRJ bio je, naravno, zadovoljan izbornim rezultatima.

Glas javnosti, 26. 9. 2000. godine
'Rezultatima izbora za predsednika SRJ, poslanika u oba veća saveznog parlamenta i gradskih i lokalnih odbornika, dobio je narod. Najviše ohrabruje držanje naroda. Ohrabruje i držanje VJ i naše policije koji su se držali kako i dolikuje, između dve političke opcije, a ne između tzv. 'patriota i izdajnika'. Takođe ohrabruju i poruke iz međunarodne zajednice…Pobeda DOS-a je patriotski gest uperen protiv rata, unutrašnjih neprilika... Time smo pobedili prvo srpsko čudo, da nema smene vlasti i pokazali drugo čudo da, ipak, ima smene vlasti.'

Hag – šesta rupa na Koštuničinoj svirali

Na toj prvoj konferenciji za novinare Koštunica je ponovio svoj stav o Haškom tribunalu.

Glas javnosti, 26. 9. 2000. godine
'Što se tiče moje saradnje s tzv. sudom u Hagu, mogu samo da kažem da i po našem ustavu nije regulisana, odnosno obavezna saradnja predsednika SRJ s tim, nazovi, sudom. Takva situacija je i kod bivših republika iz SFRJ. Kad god kažem Haški sud uvek stavljam navodnike na ono sud. Mislim da Haški tribunal nije pravni već politički instrument, ne međunarodne zajednice, već isključivo SAD-a. Više puta sam, tokom kampanje rekao da je Hag za mene šesta rupa na svirali. Ništa se u međuvremenu nije promenilo. Što se tiče bezbednosti Slobodana Miloševića, za vreme mog predsednikovanja, regulisana je našim ustavom. Naime, u onom delu gde piše da predstavnici naše zemlje moraju da brinu o bezbednosti građana, tu su i bezbednost bivšeg predsednika SRJ.'

Savezna izborna komisija je u utorak 26. septembra saopštila da je, prema prvim privremenim rezultatima, Koštunica osvojio 48,22 odsto, a Slobodan Milošević 40,22 odsto glasova. DOS je na vanrednoj konferenciji za štampu posle saopštenja SIK, tvrdio da je ukradeno oko 600.000 glasova ili 10 odsto biračkog tela. DSS je odbacio mogućnost izlaska u drugi krug predsedničkih izbora.

Iz DOS-a su već počele najave prvih koraka na početku mandata nove vlasti.

Glas javnosti, 27. 9. 2000. godine

'Prvi koraci koje će vlast preduzeti po stupanju na dužnost biće ukidanje takse za izlazak iz zemlje, a slede smanjenje poreza na promet na tri odsto, drastično sniženje carina na uvoz automobila i drugo. Zatim, u narednih mesec-dva emitovanje nove jugoslovenske konvertibilne valute, novog konvertibilnog dinara, sa takozvanim rukovođenim plivajućim kursom tako da će u Srbiji i Crnoj Gori verovatno važiti dva monetarna sistema, sve do prelaska na evro.'

Neizvesnost situacije, ali i ogorčenost još jednim prekrajanjem izborne volje bili su inspiritivni za pojedine umetnike. „Voleo bih da je Savezna izborna komisija meni zaključivala ocene.“ (kantautor Đorđe Balašević, Fonet, 27. 9. 2000. godine)

Naslovna fotografija: Naslovna strana Glasa javnosti, 26. 9. 2000. godine