5. oktobar – 10 godina posle (12. deo)

Završetak kampanje ogleda se i u povećanju broju nepotpisanih ili Tanjugovih tekstova koji, plasirani u državnim medijima, „raskrinkavaju“ ulogu „takozvane opozicije“.

I papa podržava Miloševića ?!

 

Pojedini urednici ujedno su i poslanički kandidati vladajuće koalicije. Veliča se lik i delo Slobodana Miloševića, nipodaštavaju politički protivnici.

 

„Predsednik komunističke partije Rusije Genadij Zjuganov mi je rekao: ‘Vi ste mala, zemlja, a imate velikog predsednika.’ „ (v.d. direktora i glavnog i odgovornog urednika “Večernjih novosti” Dušan Čukić, Novosti, 8. 9. 2000. godine)

„Zlikovci sa Zapada traže izdajice na našim prostorima. Brankovići kojih je ovde uvek bilo, pokušali su da kreature od ličnosti isture u prvi plan. Ali, pravi Srbin neće nikada zaboraviti šta su nam uradili u prošlogodišnjem bombardovanju.“ (v.d. direktora i glavnog i odgovornog urednika „Večernjih novosti“ Dušan Čukić, Novosti, 8. 9. 2000. godine)

„Slobodan Milošević je državnik i strateg. Pre nekoliko dana u Beograd je stigao ambasador Vatikana koji nikada nije bio na strani nas Srba, mirnog i dobroćudnog naroda. I rimski papa je shvatio da bez stabilne Jugoslavije, jake i prave vlasti u Beogradu, bez Slobodana Miloševića, nema ni stabilnosti na Balkanu.“

v.d. direktora i glavnog i odgovornog urednika “Večernjih novosti” Dušan Čukić, Novosti, 12. 9. 2000. godine

U tekstu u „Večernjim novostima“ nadahnuto se veliča vladin projekat izgradnje 100.000 stanova do 2010. godine.

„Ovo je velika narodna ideja. Rodila se u jeku onih izgibenija u satanskom napadu NATO zločinaca. Dok su oni sejali smrt , dole na zemlji, rađala se ta ideja. Njen tvorac je bio i onaj koga su lično gađali – predsednik Slobodan Milošević.“ (Večernje novosti, 12. 9. 2000. godine)

I direktor RTV „Pink“, kandidat za poslanika sa liste SPS–JUL, nije imao dilemu ko je u stvari srpska opozicija.

„Opozicija je otuđena od naroda i posvađana oko toga ko će prvi, ko drugi, a ko treći da poljubi ruku onoj hulji Madlen Olbrajt.“ (direktor RTV „Pink“ i kandidat za poslanika sa liste SPS–JUL Željko Mitrović, Večernje novosti, 15.9.2000. godine)

Sloboda je, izgleda, tih dana imala ime. Ali i prezime.

„Izgradnje nema bez slobode, a slobode bez Slobodana Miloševića na čelu države.“

direktor Direkcije za izgradnju i obnovu zemlje Milutin Mrkonjić, Glas javnosti, 18. 9. 2000. godine

I bezbednost zemlje je pripisivana jednom čoveku.

„Slobodan Milošević je izvor naše sigurnosti.“ (predsednik SO Novi Beograd Čedomir Ždrnja, Večernje novosti, 13. 9. 2000. godine)

 

A Koštunicu neće niko

 

Pojedini kandidati su bili uvereni u moć svog predsednika do te mere da nisu verovali da bilo ko drugi ima ikakve šanse. Ili su samo hrabrili sebe i svoje pristalice…

„Tokom kampanje sam išao širom Srbije i nigde nisam našao ni jednog ko je za predsedničkog kandidata Vojislava Koštunicu , a kamoli 43 odsto građana. Koliko pokazuju pojedine ankete tobožnjeg javnog mnjenja.“ (sekretar Direkcije JUL-a za međunarodnu saradnju Vladimir Štambuk, Večernje novosti, 17. 9. 2000. godine)

Ipak, uvažavala se i realnost.

„U Požarevcu je na skupu SPS-JUL bilo dvadeset hiljada ljudi. Nisu svi bili članovi ili pristalice SPS ili JUL. Ja bih voleo da jesu, ali sam realan. Bilo je tu i pristalica drugih stranaka, ali niko nije zviždao.“ (sekretar Direkcije JUL-a za međunarodnu saradnju Vladimir Štambuk, Večernje novosti, 17. 9. 2000. godine)

Iskusni partijski funkcioneri znaju da bez podrške najmlađih birača nema uspeha na izborima.

„Naša omladina je dobra, hrabra, humana i pravedna i zato očekujemo da njen, prirodan, izbor budu snage levice, za razliku od onih koji zagovaraju separatizam i šovinizam i koji za ostvarenje tih svojih ciljeva imaju saveznike i mentore u inostranstvu.“  (predsednik pokrajinskog SPS Dušan Bajatović, Politika, 17. 9. 2000. godine)

Podrška Miloševiću neočekivano stiže iz crkvenih krugova. Episkop mileševski Filaret javno je podržao Slobodana Miloševića, ali se SPC odmah ogradila od izjave svog vladike.

„Kao što čovek nema rezervno srce, nema rezervne oči, ja nemam rezervnog predsednika svog, ja nemam rezervene vlade ni otadžbine rezervne. Kao što se brine o nama, na vodama svetog Lima i celoj eparhiji , predsednik Milošević se brinuo i o celom narodu srpskom i ja ga zato podržavam, i čestitam mu,i želim mu uspeha u radu, jer je on najozbiljnijji kandidat i on će proć’.“ (episkop Filaret, Politika, 19. 9. 2000. godine)

5. oktobar – 10 godina posle (13. deo)

5. oktobar – 10 godina posle (11. deo)