Živanko Radovančev

Datum rodjenja: 11. 12. 1949.
Stranka: Socijalistička partija Srbije | Svi akteri
Mesto:
Datum rodjenja: 11. 12. 1949.
Stranka: Socijalistička partija Srbije | Svi akteri
Mesto:

Rođen je 11. decembra 1949. godine.

Magistar tehnoloških nauka.
 
Direktor je zrenjaninskog „Mlekoprodukta“ duže od 30 godina. 
Predsednik Saveta za poljoprivredu i selo u SPS.

Ministar poljoprivrede u prelaznoj vladi nakon 5. oktobra 2000.

Bio je na listi funkcionera SPS kojima je EU 2000 zabranila ulazak na teritoriju zemalja članica. U to vreme bio je šef SPS Zrenjaninai član Glavnog odbora SPS-a.

Njegov izbor za člana GO SPS Vreme 12. februara 2000. opisuje ovako: “Na nedavnoj izbornoj konferenciji opštinskog odbora SPS-a u Zrenjaninu pojavio se tako Radovan Pankov i saopštio kako je u GO stranke kao novi čelni čovek zrenjaninskih socijalista „viđen“ Živanko Radovančev (Živanko je inače čovek renesansne širine – u isto vreme je direktor „Mlekoprodukta“, predsednik UO Vojvođanske banke, član GO SPS-a, predsednik Okružnog odbora ove stranke za srednji Banat i poslanik u republičkom parlamentu). Pre nego što je Pankov pomenuo Živanka, više od 50 mesnih odbora SPS-a u Zrenjaninu (ukupno ih ima 64) izjasnilo se da podrži dosadašnjeg predsednika stranke u ovom gradu Žarka Stanižanina. Na kraju je bilo malo gunđanja jer je volja baze ignorisana, ali je poverenje ipak ukazano Živanku.” 

Na spisku onih koji su u srpskom parlamentu svojim stvarnim ili navodnim prisustvom omogućili izbor Kori Udovički za guvernera Narodne banke Srbije i Savet NBS, prema pisanjima nekih medija nalazila su se i dva poslanika Socijalističke partije Srbije. Jedan od njih bio je Živanko Radovančev. Regularnost kvoruma je više puta osporavana. (Večernje Novosti, 16. 9. 2003. godine). 
Radovančev je bio i na listi bivših funkcionera protiv kojih je vođen proces zbog zloupotrebe novca. 
“Pravda još nije stigla 16 Miloševićevih ministara protiv kojih je 2001. godine tadašnje Ministarstvo finansija podnelo krivične prijave zbog pronevere i nenamenskog trošenja državnih sredstava. U momentu kada su pokrenuti, ovi postupci trebalo je da naprave rez sa pređašnjih represivnim i korumpiranim režimom.. Istraga se trenutno vodi samo protiv troje bivših ministara…Na istoj listi nalazi se i Živanko Radovančev, takođe bivši ministar poljoprivrede, kao i Dragoljub Janković, bivši ministar pravde.” (Blic, 28. 3. 2010. godine)

Zbog zastarelosti presude funkcionerima nisu donete.

2013. godine bio je jedan od najozbiljnijih kandidata za funkciju ministra poljoprivrede u rekonstruisanoj Vladi. Međutim, odbio je to mesto.