Železara Smederevo

Nekadašnja Železara Smederevo, danas kompanija HBIS GROUP Serbia Iron&Steel proizvodi gvožđe koje konvertuje u sirovi čelik koji se dalje obrađuje, a ima istoriju dužu od 100 godina. Naime, “Srpsko Akcionarsko Rudarsko Topioničko Industrijsko Društvo“ – SARTID osnovano je pre više od jednog veka, 1913. godine. Nakon 33 godine nacionalizovan je i menja ime u “Državna železara u Smederevu“, da bi se početkom devedesetih transformisao u koncern “SARTID 1913“, deoničarsko društvo čiji su vlasnici bili Republika Srbija, Beogradska banka dd i Dunav dd.
*
Foto:

Novija istorija SARTID-a počinje u septembru 2003. godine, kada železaru kupuje američki US Steel. Međutim, devet godina kasnije, 2012. Vlada Srbije sa premijerom Mirkom Cvetkovićem na čelu otkupila je železaru od američke kompanije po ceni od jednog dolara, a odmah je krenula potraga za strateškim partnerom. Nakon neuspeha sa Esmarkom, početkom 2015. godine, potpisan je ugovor sa novim profesionalnim menadžmentom, kompanijom HPK inženjering, kada je rečeno da je time osigurana budućnost. Iako je tadašnji ministar privrede Željko Sertić obećao da će ovaj ugovor biti objavljen to se nikada nije dogodilo, a ugovor je ostao tajna čak i za Poverenika za informacije od javnog značaja. Nije ispunjeno ni obećanje da će Železara postati profitabilna u roku od četiri meseca
Iste godine počinju najave o dolasku kineskih investitora, a jedan od argumenata tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića bio je da će ovaj partner sačuvati postojeća radna mesta, baš kao što su to radili u Africi. HBIS je na kraju preuzeo železaru na leto 2016, kao što je Vučić i obećao, a Železara ja prodata za 46 miliona evra. 

Naslovna fotografija: N1