Železara profitabilna za četiri meseca

Premijer Srbije o poslovanju Železare Smederevo u 2015. godini. (RTS, 4. 4. 2015. godine)
„Ja verujem da ćemo moći da pravimo profit već za četiri meseca, a ugovorna obaveza je šest meseci.“
Železara Smederevo poslovaće profitabilno četiri meseca nakon što dobije profesionalni menadžment, najavio je u aprilu prošle godine premijer Srbije nakon potpisivanja ugovora o upravljanju ovom srpskom kompanijom sa HPK Inženjeringom. Deset meseci kasnije, izvršni direktor HPK inženjering Peter Kamaraš raspršio je očekivanja da bi Železara mogla da posluje pozitivno. 

B92, 04. 02. 2016. godine
„Još pravimo završne račune za 2015. godinu, ali nemamo profit. Niko nema profit. Sve kompanije u svetu su izgubile novac zbog niskih cena čelika na svetskom tržištu“, kazao je Kamaraš.

S obzirom na to da Vlada Srbije ni godinu dana nakon potpisivanja nije obelodanila sadržaj tog ugovora, te da ne možemo znati šta je HPK obećao Vladi u tom dokumentu, najavu o profitabilnom poslovanju tretiraćemo kao premijerovo obećanje, a ne obećanje menadžmenta. Podsećamo da resorno Ministarstvo privrede i dalje odbija da objavi ugovor iako je čak dva puta kažnjeno, a o čemu je Istinomer već pisao. Takođe, finansijski izveštaj Železare za 2015. godinu još nije dostupan javnosti, ali smatramo da je izjava jednog od čelnih rukovodilaca Petra Kamaraša validan dokaz da smederevska firma nije ostvarila profit u prošloj godini. Zato premijer Vučić dobija ocenu neispunjeno obećanje.

Podaci iz finansijskih izveštaja Železare za prethodnih nekoliko godina pokazuju da kompanija u gradu na Dunavu godinama beleži ogromne gubitke. (vidi grafik) Kada je HPK ušao u Železaru u martu 2015. godine, ta kompanija je imala gubitak od najmanje 11,4 milijarde dinara (rezultat na dan 31. decembar 2014 godine) što je čak 9,4 milijarde dinara iznad visine kapitala Železare. To znači da kompanija nema imovinu i da se finansira iz kredita ili dobavljača. Na duži rok, ovakvo poslovanje je moguće samo ako poverioci ne insistiraju na vraćanju dugova. 

Druga okolnost koja ne ide na ruku kompaniji su trendovi na svetskom tržištu čelika. Pad svetske tražnje i recesija godinama obaraju proizvodnju. U isto vreme, kineske železare prave ogromne viškove u Kini. Ovi giganti u proizvodnji imaju značajnu finansijsku podršku kineske vlade zbog čega rade „damping“ cena. Time ugrožavaju evropske proizvođače koji ne mogu da prate kineske cene jer su troškovi proizvodnje u Evropi znatno viši, a i nisu dozvoljene državne subvencije.

S obzirom da nepovoljni trendovi na svetskom tržištu traju već nekoliko godina, postavlja se pitanje zašto je premijer obećao da će Železara, koja je već godinama u ozbiljnim problemima, početi da posluje u plusu za tako kratko vreme. 

N1, 09. 10. 2015. godine
„Od januara (2016) i zbog mera koja EU preduzima, zbog antidamping mera, moraće (cena čelika) da ide na više, na najmanje 480 dolara, a onda postajemo profitabilni, zarađujete i dodatni novac“, rekao je premijer Vučić na paljenju druge peći u železari.

To znači da je premijer očekivao da će EU reagovati kontra merama na kineske niske cene, da će zaštiti evropske železare, a samim tim posredno i srpsku metalurgiju. To se, istina, i dogodilo, ali ne na onom nivou koji zadovoljava evropske proizvođače: 12. februara 2016. EU je podigla carine za uvoz hladno valjanih proizvoda iz Kine i Rusije. U Evropskoj asocijaciji čelika, međutim, kritikuju ovaj potez jer je carinska stopa povećana sa 13,8 odsto na skromnih 16 odsto, što nije dovoljno da se spreči cunami kineskih sirovina na tržište EU. Ukazujući da u SAD carine na kineski čelik idu i do 59 odsto, radnici iz čeličana širom Evrope najavljuju veliki štrajk u Briselu. Očigledno je da su predviđanja premijera bila zasnovana na nerealnim premisama.

[AŽURIRANO 27. JUNA 2016. GODINE] 
Ugovor sa firmom Petra Kamaraša raskinut je krajem juna 2016. zbog neispunjenih ugovornih obaveza, dakle četiri meseca nakon što je javnost već saznala da je premijerovo obećanje o profitabilnom poslovanju, neispunjeno. Saradnja je prekinuta neposredno pre konačnog preuzimanja Železare od strane novog vlasnika, kineske kompanije Hestil. Podsećamo, Hestil (originalno ime HBIS) je 18. aprila 2016. sa Vladom Srbije potpisao ugovor o kupovini naše čeličane za 46 miliona evra.