Velibor Vukašinović

Datum rodjenja: 12. 12. 1951.
Stranka: vanstranačka "ličnost" | Svi akteri
Mesto:
Datum rodjenja: 12. 12. 1951.
Stranka: vanstranačka "ličnost" | Svi akteri
Mesto:

Rođen je 12. decembra 1951. u Prokuplju.

Završio je Vazduhoplovnu vojnu akademiju u Zadru i Filozofski fakultet u Beogradu na Odeljenju za istoriju.

Vukašinović je završio i specijalističko školovanje za diplomu menadžera za bezbednost vazduhoplovstva u okviru Svetskog udruženja avioprevozilaca – IATA i bio je pilot ratnog vazduhoplovstva – major u rezervi.

Pripremio je doktorat „Modernizacija jugoslovenskog vazduhoplovstva 1953-1973“ na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Vukašinović je bio probni pilot u vazduhoplovnoj industriji UTVA u Pančevu, savezni vazduhoplovni inspektor za letačko osoblje, komandant eskadrile teritorijalne odbrane Srbije, glavni savezni vazduhoplovni inspektor SR Jugoslavije, predsednik Saveta za vazduhoplovstvo Ministarstva saobraćaja, osnivač i član Upravnog odbora Udruženja vazduhoplovne industrije Srbije pri Privrednoj komori Srbije, predsednik Radne grupe za izradu Zakona o civilnom vazduhoplovstvu Srbije…

Vukašinović je od 2004. do 2009. bio direktor Sektora za sigurnost i nadzor vazdušnog saobraćaja u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Srbije i rukovodilac tima za evropske integracije u Direktoratu.

Član je menadžment borda Evropske agencije za bezbednost civilnog vazduhoplovstva – EASA, od 2012. regionalni koordinator Univerzitetskog konzorcijuma za svemirski inženjering (University Space Engineering Consortium – UNISEC) u okviru programa za mikro-nano satelitsku tehnologiju, koji se realizuje pod pokroviteljstvom vlade Japana.

Od 2012. predstavnik je i Udruženja vazduhoplovne industrije Srbije u Međunarodnoj astronautičkoj federaciji – IAF.

Na funkciji v.d. generalnog direktora „Jat ervejza“ nalazi se od maja 2013. godine, a sa ove funkcije smenjen je u septembru iste godine.