Stefan Krkobabić

Datum rodjenja: 23. 2. 1989.
Stranka: PUPS | Svi akteri
Mesto:
Datum rodjenja: 23. 2. 1989.
Stranka: PUPS | Svi akteri
Mesto:

Rođen 1989. godine. 

U zvaničnoj biografiji navodi da je 2011. godine diplomirao na Fakultetu za kulturu i medije Megatrend univerziteta, na kome je, naglašava, stekao zvanje „diplomirani menadžer za odnose sa javnošću“. 

Ističe da je od septembra 2010. do avgusta 2012. godine bio zastupnik Udruženja „Građanska prava i slobode“.

„Ministrov sin Stefan Krkobabić je 2010, kada je imao 21 godinu, osnovao nevladinu organizaciju ‘Građanska prava i slobode’ sa studentima Dušanom Šabićem i Vojislavom Cvetanovićem. U statutu organizacije je navedeno da se bavi zaštitom ljudskih prava i borbom protiv diskriminacije. Baba Marija Krkobabić dala im je prostorije u zgradi svoje firme ‘Grafico 011’, gde se nalazi sedište udruženja. Dušan Šabić je objasnio za KRIK da je udruženje trebalo da se bavi pravima studenata, ali nije imalo aktivnosti jer je po osnovanju treći osnivač poginuo u saobraćajnoj nesreći. ‘Ja sam upoznao Stefana preko zajedničkog druga, koji je studirao sa mnom na Pravnom fakultetu Union. Naša ideja je bila da se napravi udruženje koje bi se bavilo akademskim slobodama. Par meseci nakon što smo osnovali udruženje naš zajednički drugar Vojislav Cvetanović je, nažalost, poginuo u saobraćajnoj nesreći. Udruženje nije ugašeno samo iz uspomene na njega. Nastala je ideja, ali nas je splet nesrećnih okolnosti sprečio da je realizujemo. Nismo imali projekte, nismo aplicirali na konkurse, nismo imali bukvalno nikakve aktivnosti, pa shodno tome nisu podnošeni ni finansijski izveštaji. Sa Stefanom od tada nisam u kontaktu i zaista ništa više o organizaciji ne bih mogao da vam kažem’. Dušan Šabić je sin Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića. Trenutno je angažovan u Fondaciji za otvoreno društvo Srbije.“ (KRIK-ova baza Imovina političara)

Potom je, navodi Krkobabić,  od avgusta 2012. do marta 2013. u Privrednoj komori Beograda (PKB) radio kao rukovodilac sektora za ekonomsku politiku u Centru za ekonomsku politiku, prestrukturiranje i razvoj. Zatim, od marta 2013. do marta 2015. bio je sekretar Centra za razvoj malih i srednjih preduzeća u Privrednoj komori Beograda. Za potpredsednika PKB izabran je u martu 2015. i na tom mestu ostao je do januara 2017. kada je postavljen za zamenika direktora PKB. Od septembra 2018. do aprila 2019. godine bio je savetnik u firmi „Media research and development“. 

Za v.d. direktora Javnog preduzeća za razvoj planinskog turizma „Stara planina“ u Knjaževcu imenovan je 30. maja 2019. godine.

Zbog toga je Agencija za borbu protiv korupcije zatražila smenu njegov oca ministra Milana Krkobabića, jer je kao član Vlade učestvovao u donošenju odluke da njegov sin bude postavljen za vršioca dužnosti direktora javnog preduzeća, a Agenciju nije obavestio o sukobu interesa. Krkobabić se žalio na ovakvu odluku Agencije.

„Agencija je utvrdila da je ministar bez portfelja Milan Krkobabić u maju ove godine zajedno sa drugim članovima Vlade učestvovao u imenovanju svog sina Stefana Krkobabića na mesto vršioca dužnosti direktora Javnog preduzeća ‘Stara planina’. On nije, kako zakon nalaže, obavestio Agenciju o sukobu interesa koji je imao u toj situaciji, pa je zbog toga ova institucija predložila da bude razrešen.“ (KRIK, 24. 12. 2019. godine)

U KRIK-ovoj bazi Imovina političara u profilu Milana Krkobabića pominje se i sin Stefan: 

„Ministrov sin Stefan stan je kupio u junu 2013. uz pomoć države. Cena stana iznosila je 105.580 evra, piše u ugovoru koji poseduje KRIK. Stefan je na ime kapare uplatio 5.400 evra i ugovorom se obavezao da će za dva meseca da isplati ostatak dogovorene cene – 16.900 evra sopstvenog novca, a 83.280 evra iz kredita koji je uzeo kod banke. Država je subvencionisala ovaj kredit, odnosno platila banci 9.253 evra njegovog kredita. Stefan treba banci da isplati 74.027 evra i 4,5 odsto godišnje kamate do 2038. godine, a potom da državi vrati novac do 2043. godine. Na novac dobijen od države ne plaća kamatu. Garažu u Belvilu Stefan je kupio u septembru 2013. godine za 7.920 evra, što je isplatio u tri jednake mesečne rate.“ 

Takođe, u KRIK-ovoj bazi navodi se da je „Stefan Krkobabić svojim automobilom počinio više saobraćajnih prekršaja“.

„Stefan Krkobabić nastavio je da vozi svoju ‘ford fiestu’ bez važeće dozvole uprkos tome što je za ovaj prekršaj već bio osuđen. Saobraćajni policajci ponovo su ga otkrili u januaru 2013, tri meseca nakon prvog prekršaja. Zaustavili su ga na Novom Beogradu i utvrdili da mu je vozačka dozvola istekla u oktobru prethodne godine. Stefan Krkobabić je ovog puta potpisao zapisnik o prekršaju. Na saslušanju kod sudije ispričao je da se iznenadio kada su mu policajci rekli da mu je dozvola istekla. ‘Prevideo sam datum isteka njene važnosti, vozačku sam držao u automobilu, u kaseti’, rekao je Krkobabić. Prekršajni sud u Beogradu mu je izrekao novčanu kaznu od 9.000 dinara. Sudija je u presudi iz juna 2013. tvrdila da su olakšavajuće okolnosti to što je ‘iz nehata’ počinio prekršaj, kao i da nije prekršajno kažnjavan. Ovo je, međutim, bio drugi put da je uhvaćen da vozi sa isteklom dozvolom i već dva puta je bio kažnjen pred istim sudom.“

Na parlamentarnim izborima održanim 21. juna 2020. godine bio je na listi „Aleksandar Vučić – za našu decu“, a predložila ga je Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS), čiji je osnivač i dugogodišnji predsednik bio njegov deda Jovan Krkobabić, a na toj funkciji nasledio ga je sin Milan Krkobabić, Stefanov otac. 

„U Partiji ujedinjenih penzionera sam od malih nogu. Maltene sam odrastao i sazrevao uz dedu Jovana i oca Milana i sve saborce iz stranke. Dosta sam od svih njih naučio – šta je predan rad, čast i poštenje. Sad je vreme da i ja njima pomognem u borbi za naše ideale.“ (Srpski telegraf, 31. 10. 2020. godine)

Nakon izbora 2020. prvi put postaje narodni poslanik.

U oktobru 2020. izabran je za potpredsednika Skupštine Srbije.

„Ponosim se time i činjenicom da sam nosilac funkcije najvišeg predstavničkog tela u Srbiji. Svestan sam da deo javnosti već duže vreme zamera nepotizam, ali ja bih voleo da ljudi ne slušaju izlizanu priču o dinastiji Krkobabić, nego da cene rezultate i rad. Mog oca redovno napadaju zbog toga, a s druge strane, manje se vrednuju stvari koje je postigao, od borbe za penzionere do zadruga i brige za selo. Naravno da je ovo postigao, pre svega, zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji ima viziju moderne jake i stabilne Srbije i o čemu najbolje svedoče svi dosadašnji rezultati, ekonomija, rast plata i penzija, izgradnja bolnica, puteva…“ (Srpski telegraf, 31. 10. 2020. godine)

Vlada Srbije razrešila ga je na sednici održanoj 27. novembra dužnosti v.d. direktora JP „Stara planina“. 

Foto: Print screen Youtube/Insajder video