Slaviša Ristić

Datum rodjenja: 17. 11. 1961.
Stranka: Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Datum rodjenja: 17. 11. 1961.
Stranka: Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ | Svi akteri
Funkcija u stranci:

Rođen je 1961. godine.

Po zanimanju je diplomirani ekonomista.

„Kao član Demokratske stranke od osnivanja, prešao je vrlo brzo u Demokratsku stranku Srbije sa Vojislavom Koštunicom, a tokom devedesetih je bio jedan od retkih srpskih političara sa Kosova koji se suprotstavljao politici Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja. Posle rata je u dva navrata bio predsednik opštine Zubin Potok, a kao narodni poslanik u Skupštini Srbije od početka je oštro kritikovao Briselski sporazum i dijalog o normalizaciji Beograda i Prištine.“ (Vreme, 27. 4. 2017. godine)

Bio je potpredsednik Demokratske stranke Srbije i poslanik te stranke u Skupštini Srbije.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine po prvi put postaje narodni poslanik.

„U aprilu 2016. godine, u izbornoj noći (u isto vreme kada su ‘fantomi’ rušili u Savamali), nepoznata lica ispalila su rafale na Ristićevu porodičnu kuću u Zubinom Potoku, koja je u to vreme bila puna gostiju, a kasnije je u dvorištu pronađena neeksplodirana ručna bomba“. (Vreme, 27. 4. 2017. godine)

U oktobru 2016, nakon isključenja iz stranke dotadašnje predsednice Sande Rašković Ivić napustio je DSS. 

„Istupam iz članstva, ali ne iz one Demokratske stranke Srbije sa kojom sam 24 godine delio dobro i zlo, već iz onoga u šta se ova, nekada ugledna i dostojanstvena stranka u međuvremenu pretvorila“, napisao je u otvorenom pismu. Naveo je da nije iznenađen „sramnom odlukom lažnog Predsedništva DSS“ da iz stranke isključi Rašković Ivić „koja je u teškim okolnostima uspela da stranku podigne iz mrtvih i vrati u parlament“.

U februaru 2017. u Skupštini Srbije formiran je novi poslanički klub “Za spas Srbije – Nova Srbija”, koji su osim njega formirali Sanda Rašković Ivić, Đorđe Vukadinović, Dijana Vukomanović, Miroslav Markićević i Goran Pekarski. „Ovo nije klub Vuka Jeremića već opozicionih poslanika“, kazala je predsednica kluba Sanda Rašković Ivić.

„U februaru 2017. godine, prostorije društva srpsko-ruskog prijateljstva ‘Otadžbina’ u Kosovskoj Mitrovici, čiji je Ristić član, izgorele su u požaru čiji uzrok nikada nije utvrđen“. (Vreme, 27. 4. 2017. godine)

U februaru 2018. u Zubinom Potoku održana je izborna skupština Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“, na kojoj je izabran za predsednika. 

Pokret je jedan od osnivača Saveza za Srbiju. 

U junu 2018. poslao je pismo predsedniku Rusije Vladimiru Putinu u kome je „ukazao na težak položaj Srba koji žive na Kosovu i Metohiji, ali je naveo i da bi predsednik Srbije zbog Kosova mogao da prođe kao ubijeni premijer Zoran Đinđić“. Ti navodi naišli su na oštre reakcije SNS, a predsednik poslaničkog kluba te stranke Aleksandar Martinović „reči Ristića tumači kao pretnju ubistvom predsedniku države i zahteva hitnu reakciju nadležnih organa“.

Naslovna fotografija: Fonet, Zoran Mrđa