Ranka Savić

Datum rodjenja: 18. 9. 1958.
Stranka: vanstranačka "ličnost" | Svi akteri
Mesto:
Datum rodjenja: 18. 9. 1958.
Stranka: vanstranačka "ličnost" | Svi akteri
Mesto:

Rođena je 18. septembra 1958. godine u Visokom u Bosni i Hercegovini. 

Završila je Pravni fakultet u Beogradu. 
Radila je u preduzećima «Veselin Masleša» i «Inveskomerc», na poslovima referenta za pravna pitanja, a karijeru nastavlja u privatnoj firmi u vreme borbe za demokratizaciju Srbije kada i dolazi u sukob sa režimom Slobodana Miloševića. 
U Asocijaciji slobodnih i nezavisnih sindikata je od 1999. godine. Za predsednicu ASNS izabrana je na drugom kongresu održanom 5. oktobra 2002. godine. Delegati su joj poverenje ukazali i na trećem, četvrtom, kao i na petom Kongresu ASNS održanom 6. decembra 2014. godine.
Ranka Savić je prva žena u Srbiji koja se našla na čelu neke sindikalne centrale, ali i jedna od retkih predsednica sindikata u Evropi. Bila je prvi radnički delegat na Skupštini MOR-a (Međunarodna organizacija rada), posle demokratskih promena u Srbiji 2000. godine. Inicijatorka je osnivanja Socijalno-ekonomskog saveta, čija je članica bila od 2000. do 2003. godine. U okviru projekta Evropskog pokreta u Srbiji i OEBS-a «Ženska vlada» izabrana je za ministarku rada, zapošljavanja i socijalne politike. 
U maju 2012. godine je izabrana za poslanicu u Narodnoj skupštini Republike Srbije ispred liste Liberalno demokratske partije. Nakon prevremenih parlamentarnih izbora održanih u martu 2014. godine, prestaje da bude narodna poslanica pošto lista LDP-a nije uspela da pređe cenzus.