Predrag Marić

Datum rodjenja: 14. 5. 1964.
Stranka: vanstranačka ličnost | Svi akteri
Mesto:
Datum rodjenja: 14. 5. 1964.
Stranka: vanstranačka ličnost | Svi akteri
Mesto:

Rođen je 1964. godine u Smederevu, gde je završio osnovnu i srednju pravno-birotehničku školu.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1990. godine. Završio je specijalističke studije na pravnom fakultetu u Beogradu na temu „Terorizam, organizovani kriminalitet i korupcija“.

Povezan sadržaj

Karijeru u MUP-u Republike Srbije je započeo 1990. godine u Upravi za protivpožarnu i preventivno-tehničku zaštitu. Na mesto načelnika Odeljenja za inspekcijski nadzor u Upravi protivpožarne policije postavljen je 2003. godine. Na mesto zamenika načelnika Uprave protivpožarne policije postavljen je 2004. godine, a naredne godine postaje načelnik te Uprave. Jula 2006. raspoređen je na radno mesto savetnika ministra unutrašnjih poslova, a maja 2007. godine imenovan je za pomoćnika ministra unutrašnjih poslova i načelnika Sektora za vanredne situacije. Na sednici Vlade 8. marta 2012. godine, mandat mu je produžen na dodatnih pet godina.

Odlikovan je ordenom Nacionalnog reda za posebne zasluge u rangu viteza francuske države za poseban doprinos prilikom izgradnje sistema zaštite i spasavanja i samog Sektora za vanredne situacije. Ukazom predsednika Republike Srbije za svoju predanost radu odlikovan je zlatnom medaljom za revnosnu službu 2011. godine. Ugledna nagrada „Najbeograđanin“ uručena mu je 2009. godine. Dobitnik je Prve nagrade povodom Dana Ministarstva unutrašnjih poslova 2004. godine za ostvarene rezultate u radu.

Autor je knjiga „Terorizam i organizovani kriminal“, „Upravljanje vanrednim situacijama“ i „Promet eksplozivnih materija“, kao i priručnika „Upravno-inspekcijski nadzor u oblasti zaštite od požara“. Objavio je veliki broj stručnih radova i članaka iz oblasti vanrednih situacija.Predavač je na Kriminalističko-policijskoj akademiji u Beogradu na predmetu Sprečavanje i suzbijanje požara, havarija i eksplozija od 2010. godine.

Govori engleski i francuski jezik.