Izgradili smo 29 brana za dve godine

Premijer o ulaganjima u vodoprivredu nakon poplava 2014. (RTS, 15. 3. 2016. godine)
„U prethodne dve godine izgradili smo na vodotokovima 29 brana.“
Premijer Srbije Aleksandar Vučić, povodom ukidanja vanredne situacije proglašene zbog obilnih martovskih padavina, kritikovao je prethodne vlade jer nisu dovoljno ulagale u vodoprivredu. On je pokazao mapu Srbije sa ubeležena 304 vodna objekta na rekama nakon razornih poplava 2014. godine, uz opasku da je ista takva mapa za period 2008-2012. prazna. 
      
Kako je rekao, u prethodne dve godine izgrađeno je 29 brana. Međutim, prema podacima koje je Istinomeru poslalo preduzeće Srbijavode, izgrađeno je 20 brana odnosno bujičnih pregrada: i to tri na teritoriji Bajine Bašte (Kolarski potok, Ovčinjska reka, Rača), jedna u Vrnjačkoj Banji, tri u Kosjeriću (Sojićka reka, Tmuša i Seča reka), četiri u Krupnju (Kostajnička reka, Kržava, Durisavac i Mala reka), u Loznici jedna, u Ljuboviji su izgrađene dve, isto toliko u Malom Zvorniku (Boranjska reka i Mala reka, Velika reka), u Negotinu jedna, u Osečini dve (Lovačka reka, Crkveni potok) i u Trsteniku jedna (Ljubostinjska reka).    
*
Zanimljivo je takođe da su sve ove bujične pregrade, s izuzetkom one na reci Mala Kamenica u Negotinu, izgrađene iz donacije UNDP od oko milion evra, ali o tome premijer nije ni reč rekao. Za radove na spomenutoj Maloj Kamenici izdvojeno je blizu osam miliona dinara iz državnog programa sanacije oštećenih vodnih objekata. Kad je reč o ulaganjima pre 2014. godine, u Srbijavodama su naveli da je od 1995. do 2014. napravljeno 15 bujičnih pregrada, a u periodu 2008-2012 napravljeno je samo 10. To istina jeste malo, ali nije  baš da je nijedna.
*
Odgovor Srbijavoda na pitanje Istinomera 

Budući da nije dao tačne podatke o broju izgrađenih brana ni za vreme svog mandata niti za vreme prethodne vlasti, premijer dobija ocenu neistina. Razlog više da dobije negativnu ocenu je što propušta da napomene da su radovi na bujičnim pregradama izvedeni zahvaljujući stranim donacijama, a ne novcu iz budžeta. Podsećamo da premijer često ističe poreklo novca kad je reč o finansiranju medija (čak i navodi pojedinačno strane donatore) čime dovodi u pitanje kredibilitet tih medija da kritički analiziraju rad srpskih vlasti, ali ne i kada se novcem iz inostranstva podržavaju važni infrastrukturni radovi u zemlji bez kojih bi bukvalno bili ugroženi životi i imovina na hiljade građana Srbije.