Nevena Đurić

Datum rodjenja: 10. 10. 1993.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Datum rodjenja: 10. 10. 1993.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:

Rođena 1993. godine u Kruševcu.

„Završila sam srednju Medicinsku školu u Kruševcu, smer farmaceutski tehničar“, navodi u biografiji.

„Išla sam u Srednju farmaceutsku školu. Tu nije bilo mnogo matematike. Međutim, kada je došao prijemni ispit za Farmaceutski fakultet, bilo je potrebno spremiti matematiku i hemiju. Profesorka koja mi je pomagala je rekla mojoj mami kako meni matematika ide od ruke, da meni to leži. I onda me je mama nagovorila da upišem to. To je težak fakultet, zahteva puno rada. Tih pet godina sam učila od jutra do sutra. Ali se isplatilo.“ (Alo, 7. 11. 2021. godine) 

U biografiji navodi da je završila osnovne i master studije na Prirodno matematičkom fakultetu u Kragujevcu, smer profesor matematike. 

Ističe da je bila „radno angažovana u osnovnoj i u srednjoj školi“ gde je radila kao nastavnik, odnosno profesor
matematike. Na pitanje da li joj nedostaju učionica i đaci, odgovara

„To je lep i zanimljiv posao koji nosi posebnu dozu odgovornosti. Vi ste kao nastavnik sastavni deo i obrazovanja i vaspitanja te dece. Koliko god da uče od vas o nekoj materiji, od mene konkretno o matematici, u istoj meri možete i vi da učite od njih. Nedostaju mi đaci, ali to delom nadoknađujem time što sam na usluzi rođacima, komšijama, prijateljima da pomognem pred neki kontrolni zadatak. Ja sam glavna za matematiku. Ne odričem se toga.“ (Alo, 7. 11. 2021. godine) 

Potom je, ističe, radila u Privrednoj komori Srbije – Regionalnoj privrednoj komori Rasinskog
upravnog okruga, na poslovima stručnog saradnika za projekte.

„Kada je reč o političkom angažovanju, od prošle godine sam konferensije GO SNS Kruševac. Bila sam i deo Akademije
mladih lidera Srpske napredne stranke. Sada sam najmlađi narodni poslanik iz Kruševca sa liste
Srpske napredne stranke ‘Aleksandar Vučić – Za našu decu’.“

Kaže da je Akademija mladih lidera SNS bila „inicijalna kapisla“ za bavljenje politikom. 

„Od trenutka kad sam se učlanila u SNS sa 23 godine, krenula sam s ciljem da na taj način dam doprinos svim tim uspesima čiji je glavni kreator Aleksandar Vučić. Inicijalna kapisla za ovako ozbiljno bavljenje politikom je bila Akademija mladih lidera SNS, koja je osnovana na inicijativu predsednika, a u organizaciji Fondacije ‘Za srpski narod i državu’. Nakon toga sam se našla i na poslaničkoj listi. Prijatelji i ljudi iz mog bliskog okruženja su već aktivno učestvovali u stranačkom životu, i meni se dopalo to što oni rade. Koliko god to zvučalo neobično, mi smo stvarno porodica. Pored toga što se ozbiljno radi, tu se sklapaju i velika prijateljstva. Ponosna sam što sam deo tima koji predvodi Aleksandar Vučić, tima koji ostvaruje velike rezultate. Verujem da će buduće generacije govoriti o uspesima Srbije dok je na njenom čelu bio Aleksandar Vučić.“ (Alo, 7. 11. 2021. godine) 

Nakon parlamentarnih izbora održanih 21. juna 2020. godine po prvi put postaje narodna poslanica.

Pažnju javnosti privukla je u septembru 2021. godine, kada je kao učesnica emisije „Reč na reč“ na Radio televiziji Srbije, omalovažavanjem i vređanjem sagovornika iz opozicije, posebno Dragane Rakić iz Demokratske stranke, izazvala brojne kritike u nerežimskim medijima, dok su, s druge strane, pohvale stigle od predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića.

„Vučić je istakao da mu je poslanica Đurić konačno vratila osmeh na lice i da je pokazala ogromnu energiju, strast i fantastičnu borbenost, ali i da ga je ‘podsetila na vreme kada sam ja bio mlad, negde pre jedno 25 godina, ali ona je pametnija i bolja od mene’. ‘To dete je da ne kažem najtalentovanije koje sam video u poslednjih 15-20 godina, ali svakako jedno od najtalentovanijih u politici. Samo neka nastavi tako, to znači da vredi i da su se mnogo nasekirali. Pokazala je da živi politiku. Znala je u svakom trenutku, i nije bitno da li je negde preterala ili ne, iako nije, prekidao je novinar RTS kao da je na N1, ali nije zbog toga što ih je nazvala diletantima, kao da je nešto strašno rekla. Pa, jesu diletanti, rekao je Vučić.“ (Blic, 24. 9. 2021. godine)  

Na pitanje kako je doživela svoje učešće u toj debatnoj emisiji, Đurić je kazala: 

„Mi mladi poslanici SNS medijska pojavljivanja doživljavamo kao priliku da u tom ograničenom vremenu predstavimo bar deo rezultata na koje smo ponosni. Da ukažemo koliko se Srbija izgradila, kako više nismo ona ista zemlja koja smo bili do 2012, jadna, napaćena, na kolenima. Da je danas Srbija sve suprotno od toga: ekonomski stabilna, bezbednosno jaka i nezavisna država i da nam to nije dovoljno, da ne stajemo, da radimo još jače za našu Srbiju. Malo je vremena da nabrojimo sve otvorene fabrike, da kažemo gde smo sve izgradili ili obnovili škole, vrtiće, bolnice i domove zdravlja, kako danas izgledaju ustanove kulture, a kako su izgledale kada su državu vodili oni koju su se lažno predstavljali kao nekakva kulturna elita. Uvek nam nedostaje vremena da pobrojimo sve nove auto-puteve, puteve, pruge i mostove, te emisije bi morale da traju satima da bismo samo izgovorili sve postignute rezultate upravo zahvaljujući predsedniku Vučiću – kaže poslanica Đurić.“ (Blic, 24. 9. 2021. godine)  

Povezan sadržaj
Siniša Dedeić 2. 11. 2021.
Siniša Dedeić 26. 10. 2020.

U novembru 2021. na Skupštini SNS izabrana je za potpredsednicu partije.  

Foto: Printscreen Youtube/RTS