Nataša Jovanović

Datum rodjenja: 14. 4. 1966.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Mesto:
Datum rodjenja: 14. 4. 1966.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Mesto:

Rođena 1966. godine u Kragujevcu.

Osnovnu i srednju školu završila je u rodnom gradu. Navodi da je po zanimanju turistički vodič.

„Od 1987. godine do 1989. radila je u ‘Zastava impeks’ preduzeću, a od 1991. do 1996. godine u turističkim agencijama ‘Kontiki travel’ i ‘Holidej’.“ (RTV, 26. 6. 2008. godine) 

U Srpsku radikalnu stranku učlanila se 1992. godine. Bila je poslanica u Saveznoj skupštini od 1996. do 2000. godine, a od 2001. godine bila je poslanica u Skupštini Srbije.

Bila je potpredsednica Skupštine Srbije u dva mandata (2007-2008) i (2008-2012), članica odbora za bezbednost, inostrane poslove, trgovinu i turizam i poslanica Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

Bila je narodna poslanica u Skupštini Srbije sve do 2012.godine. Na izborima te godine SRS nije preskočila izborni cenzus. Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine SRS se ponovo vraća u Skupštinu Srbije, a Nataša Jovanović ponovo je izabrana za narodnu poslanicu. Na toj funkciji bila je do konstituisanja novog saziva Skupštine Srbije u avgustu 2020.  

U maju 2002. za vreme sednice Skupštine Srbije polila je vodom predsednicu parlamenta Natašu Mićić. U septembru 2008. iznosila je kletve na račun tadašnjeg predsednika Srbije. 

„Poslanici SRS uputili su danas za skupštinskom govornicom više oštrih kritika, pa i kletvi na račun predsednika Srbije Borisa Tadića i svakog ko sa njim sarađuje. ‘Neka mu se seme zatre, neka ga sunce nikad ne ogreje, neka ga stigne božja kazna. Tadić je najveći izdajnik. Svakoga će jednog dana kletva da stigne’, rekla je poslanica SRS Nataša Jovanović. Predsedavajuća nije prekinula Jovanovićevu dok je izgovarala te teške reči. Jovanovićeva je rekla da ‘srpska kletva nikad ne zastareva’ i dodala da su poslanici ‘valjda’ to učili u osnovnoj i srednjoj školi. Ona je kazala da je Tadić ‘omražen od svakog Srbina’ i optužila stranke vladajuće koalicije da učestvuju u ‘zaveri protiv srpskog naroda’. Istovremeno je iznela niz hvala na račun haškog optuženika Radovana Karadžića i lidera SRS Vojislava Šešelja, nazivajući ih srpskim
junacima. Optužbama se pridružila i Vjerica Radeta, takođe iz SRS, ističući da je Tadić, a ne radikali, onaj koji opstruira sednicu Skupštine Srbije. Ona je optužila predsednika Srbije da se sprema da ‘proda’ Vojvodinu, dok je ubijenog premijera i nekadašnjeg lidera Demokratske stranke Zorana Điniđića nazvala ‘mafijaškim premijerom’.“ (Slobodna Evropa, 2. 9. 2008. godine)

Bila je predsednica Šumadijskog okružnog odbora SRS.

U julu 2021. objavljeno je da je posle skoro tri decenije podnela ostavku na sve funkcije i članstvo u SRS.

„Da, podnela sam ostavku na članstvo i funkcije u Srpskoj radikalnoj stranci. To nije od juče, ima tome izvesno vreme. Lični razlozi su u pitanju. Nisam htela da izlazim u medije, ali vi novinari ste saznali. Ponovo kažem, lični razlozi su u pitanju’, kaže Nataša Jovanović. Ona dodaje da nije pristupila nekoj drugoj političkoj opciji.“ (N1, 29. 7. 2021. godine) 

U novembru 2021. saopštila je da se učlanila u Srpsku naprednu stranku. 

„Učlanila sam se u SNS sredinom oktobra, otkrila je juče za Alo! Nataša Jovanović, koja je letos, posle tri decenije članstva i visokih funkcija u SRS-u, podnela ostavku na sve funkcije i članstvo u toj partiji. ‘Bilo mi je logično da pristupim stranci koja baštini sve ono za šta se zalažem i u šta verujem. Apsolutno podržavam politiku Aleksandra Vučića i promovišem je svuda i na svakom mestu. Smatram da je to jedini način da Srbija ima prosperitet za sve generacije u budućnosti’, tvrdi ona, i ističe da još nije imala priliku da se vidi s Aleksandrom Vučićem, predsednikom Srbije i SNS-a. ‘Videla sam se s njegovim najbližim stranačkim saradnicima i svi su mi poželeli dobrodošlicu. I ne samo oni već i mnoge kolege koji su članovi SNS širom Srbije, neki su na funkcijama narodnih poslanika, neki su predsednici opština i gradonačelnici. I to mi je jako drago’,  dodaje bivša narodna poslanica.“ (Alo, 12. 11. 2021. godine) 

Kaže da nije promenila mišljenje o radikalima i Vojislavu Šešelju.

„Jovanovićeva veruje da su njene kolege iz bivše stranke čule da je prešla u SNS i dodaje da s njima nije u kontaktu. ‘Iz tabora radikala me niko nije zvao. O bivšim kolegama mislim sve najlepše i želim im puno uspeha u daljem radu. Privatno se ne družimo’, kaže ona, i dodaje da ne veruje da njenim bivšim kolegama smeta što se učlanila u SNS. ‘Moje mišljene o Vojislavu Šešelju se nije promenilo, niti će se ikada promeniti. SRS je partija opozicionog delovanja i ima primedbe na sve ono na šta ja nemam, a tiče se aktuelne vlasti. Što se tiče ekonomije i socijalne politike, ja sam za sve ono protiv čega je SRS’, tvrdi Jovanovićeva. Upitana da prokomentariše to što je Vjerica Radeta komentarišući njen odlazak iz SRS-a poručila, koga nema bez njega se može, Jovanovićeva poručuje da ne zamera bivšoj stranačkoj koleginici. ‘Razumem Vjericu, o njoj imam korektno mišljenje. Ta njena izjava je narodna poslovica. Oni nastavljaju politički put i ja im želim uspeh’, navela je ona, i istakla da kada je napustila radikale da su je mnogi iz drugih stranaka zvali da joj kažu da poštuju njenu odluku.“ (Alo, 12. 11. 2021. godine) 

Povezan sadržaj
admin 14. 1. 2015.

Ističe da se nije zbog funkcije učlanila u SNS.

„Nisam neko ko se ikada grabio za funkcije. To nije bio moj motiv učlanjena, već da svojim javnim delovanjem pomognem Srbiji i Vučiću u još jednoj pobedi za Srbiju. Funkcije mi nikada nisu bile prioritet, to znaju i moje kolege iz SRS-a. Da li ću u budućnosti imati neku funkciju, o tome ne odlučujem ja – kazala je ona, i dodala da ima želju da pomogne SNS-u i predstojećoj izbornoj kampanji.“ (Alo, 12. 11. 2021. godine) 

Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Poslednji put ažurirano: 1. 12. 2021.