Muamer Zukorlić

Datum rodjenja: 15. 2. 1970.
Stranka: Stranka pravde i pomirenja | Svi akteri
Mesto:
Datum rodjenja: 15. 2. 1970.
Stranka: Stranka pravde i pomirenja | Svi akteri
Mesto:
Rođen je 1970. godine u selu Orlje, opština Tutin.

Osnovnu školu je završio u selu Ribariće, opština Tutin, a Medresu “Gazi Husrev-beg” u Sarajevu, nakon čega odlazi na odsluženje vojnog roka. Islamski fakultet, odsek šerijatsko pravo, upisuje u Konstantini (Alžir), a završava 1993. godine, da bi od nove školske godine postao profesor Medrese u Novom Pazaru. Apsolvirao je na postdiplomskim studijama u Libanu. 

Za prvog predsjednika Mešihata Islamske zajednice Sandžaka biran je iste godine njegovim osnivanjem, da bi na toj funkciji bio do početka 2016, kada zbog ulaska u politiku najpre zamrzava funkciju, a potom se i povlači sa nje. Uporedo sa funkcijom predsednika Mešihata bio je i glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji i predsednik Internacionalnog Univerziteta u Novom Pazaru.

Povezan sadržaj
Tim Istinomera 27. 12. 2016.

U njegovoj biografiji na sajtu Mešihata Islamske zajednice u Srbiji navodi se da je „vrsni poznavalac arapskog jezika i odlikuje se visokim organizacionim sposobnostima, opštom pismenošću i misionarskim afinitetima“. 

Kandidovao se na predsedničkim izborima 2012. godine i osvojio 54.492 (1,39 odsto) glasova.

Pred vanredne parlamentarne izbore 2016, najpre se privremeno odrekao pozicije muftije sandžačkog, kao bi predvodio izbornu listu Bošnjačke demokratske zajednice. Ubrzo je podneo i ostavku na tu funkciju i raspoređen je na radno mesto savetnika u Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji. 
 
Izabran je za poslanika u Skupštini Srbije i predsednika skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo. Na lokalnim izborima te 2016. godine izabran je za odbornika u Skupštini grada Novog Pazara i na toj funkciji bio je do narednih izbora 2020. godine. 
 
U decembru 2017. godine Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka preimenovana je u Stranku pravde i pomirenja (SPP), sa ciljem da proširi svoje delovanja izvan Sandžaka i ponudi program prihvatljiv Srbima, Bošnjacima i pripadnicima drugih nacionalnih zajednica u Srbiji. Zukorlić je izabran za predsednika. 
 
Na parlamentarnim izbrima održanim u junu 2020. lista „Akademik Muamer Zukorlić – Samo pravo – Stranka pravde i pomirenja (SPP) – Demokratska partija Makedonaca (DPM)“ osvojila je 32.170 glasova, odnosno 1 odsto od broja birača koji su glasali i dobila četiri mandata, od kojih je jedan pripao Zukorliću. 
 
U oktobru 2020. Zukorlić je izabran za potpredsednika Skupštine Srbije i opet za predsednika Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo.
 
Preminuo je 6. novembra 2021. godine. 
 
Foto: Fonet, Božana Pavlica