Miodrag Gavrilović

Datum rodjenja: 6. 4. 1973.
Stranka: Demokratska stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Datum rodjenja: 6. 4. 1973.
Stranka: Demokratska stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:

Rođen 1973. u Užicu.

U biografiji navodi da je odrastao u Užicu i Čajetini „u porodici majke Mire, profesorke srpskog jezika (rođena u selu Crnatovo, opština Vlasotince) i oca Slobodana, profesora sociologije (rođen u selu Prijevor, opština Čačak).

Završio je Užičku gimnaziju kao matematičko-programerski saradnik i Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, pravno-teorijski smer.

Ističe da je član Demokratske stranke od 1991. godine. Njegov otac Slobodan bio je predsednik Izvršnog odbora DS i potpredsednik stranke u pet mandata.  

„Đinđić i moj otac su se upoznali u sali Heroja na Filološkom fakultetu u Beogradu 1973. godine. Prilikom osnivanja lokalnih organizacija DS, od 1990. godine moj otac je bio generalni sekretar stranke, a Zoran Đinđić predsednik IO. Putovali su često zajedno. Razgovarali su o svemu, a teme su bile raznovrsne: od nauke, književnosti, filozofije, sociologije, istorije, etike i religije pa do politike, kulutorologije i konkretnih dešavanja i ličnosti. Sećam se, ne jednom, već više puta, Zoran je znao da ga pozove oko 2-3 sata po ponoći, pa su tada njih dvojica pričali dok se ne pojave prvi zraci sunca. Zajedno su u avgustu 1991. godine organizovali mirovnu konferenciju na Ilidži pod nazivom ‘Razum, tolerancija, mir’ sa namerom da se nađe mirno rešenje za jugoslovensku državnu krizu. Zoran je prvi put bio na liturgiji u našem selu Prijevoru za Đurđevdan, na poziv mog oca, kada su se osveštavali temelji crkve Svetog Đorđa. Toliko je tada bilo naroda, kao da je ceo Čačak došao na tu proslavu. Kasnije kada je Zoran izabran za predsednika DS-a, moj otac je bio potpredsednik. To vreme je gradilo njih, a i oni su davali pečat vremenu. Ljudi posebnog kova. Zoran je bio pragmatičniji, a moj otac više odan ideji. Obojica izuzetno vredni i požrtovani. Odlično su se nadopunjavali i vrlo dugo sarađivali. I kada nisu isto mislili, izuzetno su se poštovali. Danas je takav odnos retkost, a možda i ne postoji.“ (Danas, 11. 3. 2023. godine) 

Naglašava da je u stranačkom radu „prošao skoro sve nivoe angažovanja: od člana KDO, OO, GO, većeg broja komisija i odbora“.

„Učestvovao u izbornim kampanjama, obučavao članove biračkih odbora za kontrolu izbora, vodio kampanje u unutarstranačkim izborima i zastupao politiku Demokratske stranke u javnosti Organizovao je 1991. omladinski pokret TMK (‘Tako mladi kažu’) i održao jedan od prvih opozicionih mitinga u Užicu u martu 1991. Sa Dušanom Dinčićem 1995. osniva prvu nezavisnu organizaciju studenata (od 1945. godine) na univerzitetima u Srbiji – ‘Studentsku federaciju'“, piše u biografiji. 

Napominje da je 1996. pobedio na takmičenju u govorništvu na Pravnom fakultetu i na Festivalu besedništva “Sirmium Lux Verbi” u Sremskoj Mitrovici, a te godine učestvovao je i u organizaciji prvog kampa (političke škole sa 75 učesnika) Demokratske omladine u Kušićima na Javoru i izabran je za odbornika u SO Užice.

Bio je jedan od organizatora Studentskog protesta 1996/1997. u Beogradu.  

„Organizovao je i kao predsednik Inicijativnog odbora poveo najveći, najuspešniji i svakako najduži (119 dana) studentski protest u Srbiji tokom kojeg su se studenti i građani borili protiv izborne krađe na lokalnim izborima 1996. A 1998. godine učestvuje u formiranju pokreta Otpor“, navodi. 

Naglašava da je 1999. „učestvovao u odbrani naše zemlje od NATO agresije i radio na formiranju i organizovanju aktivnosti prvo Saveza za promene, a onda i DOS-a“.

Dodaje da se 2000. godine zaposlio u multinacionalnoj kompaniji „Kaba“ sa sedištem u Cirihu, najpre kao savetnik, a kasnije i kao rukovodilac. 

Za odbornika u opštini Vračar izabran je na izborima 2004. i 2008. godine. 

„Preduzeće GBD d.o.o. (koje se bavi sistem integracijom u domenu tehničke zaštite objekata) na čijem se čelu nalazi i danas osniva 2005. Ovo preduzeće je do sada realizovalo veliki broj projekata u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, Bugarskoj i Albaniji, 2010. godine osniva Udruženje ‘Ujedinjeno srpsko tržište’ i sa svojim saradnicima obilazi srpsku dijasporu širom sveta, spajajući privrednike u zemlji i rasejanju, a 2012. godine organizuje zajednicu ‘100 godina kasnije’ i organizuje obeležavanje značajnih datuma i posete značajnim mestima srpske istorije u periodu oslobodilačkih ratova 1912-1918. godine (od Kumanovske bitke na Zebrnjaku, pa do proboja Solunskog fronta)“, navodi. 

Za potpredsednika Demokratske stranke izabran je 4. jula 2021. Član je Gradskog odbrora DS, Opštinskog odbora na Voždovcu i poverenik DS za Vlasotince.

Za poslanika u Skupštini Srbije izabran je na parlamentranim izborima 3. aprila 2022. Na izborima održanim u decembru 2023. našao se na 114. mestu liste  „Srbija protiv nasilja” i nije osvojio poslanički mandat. 

Foto: Fonet, Aleksandar Barda

Poslednji put ažurirano: 5. 6. 2024.