Ministarstvo finansija

Ministarstvo finansija između ostalog uređuje budžet na nivou republike, autonomne pokrajine i lokalne samouprave, vodi računa o javnim prihodima i rashodima, porezima i taksama, kao i sistemu socijalnog osiguranja. Iako je ministarstvu zakonski propisana obaveza pripremanja završnog računa, Skupština Srbije je poslednji završni račun usvojila 2003. godine.

*
Foto: Istinomer/Zoran Drekalović

U sazivu Vlade Ane Brnabić funkciju ministra finansija od 29. maja 2018. obavlja Siniša Mali, bivši gradonačelnik Beograda. Mali je na toj poziciji zamenio Dušana Vujovića, koji je  ostavku podneo 7. maja 2018. iz ličnih razloga. Vujović je na poziciji ministra finansija bio i u obe Vlade Aleksandra Vučića (2014-2016, 2016-2017).

Vujović je na čelu ministarstva zamenio Lazara Krstića, koji je prethodno podneo ostavku u avgustu 2014. godine. Krstić je na mesto ministra došao nakon rekonstrukcije Vlade Ivice Dačića iz 2013, kada je Ministarstvo finansija i privrede na čijem čelu je tada bio Mlađan Dinkić podeljeno na Ministarsvo finansija i Ministarstvo privrede. Od 2008. do 2011. funkciju ministra finansija je obavljala Diana Dragutinović, a nakon rekonstrukcije Vlade na tom mestu se našao tadašnji predsednik Vlade Mirko Cvetković