Marijana Kolarić

Rođena 1981. godine u Pančevu.

U zvaničnoj biografiji navodi da je istoriju umetnosti diplomirala na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2010. godine.

Od 2011. do 2015. radila je kao stručna saradnica za kulturu u Gradskoj upravi grada Pančeva, a istovremeno od 2010. do 2017. godine kao nezavisna kustoskinja organizovala je nekoliko izložbi u Srbiji i inostranstvu „sa posebnim interesovanjem za umetnost i umetničke prakse zemalja jugoistočne Evrope, kao i fenomene koji proizilaze iz aktuelnih društvenih dešavanja“. Članica je odbora 58. Oktobarskog salona – Beogradskog bijenala od januara 2019.

„Bila je selektorka i kustoskinja 17. bijenala umetnosti ‘SEE Art Gates: Stanja stvarnosti u Srbiji’ (2016) kao i kustoskinja izložbe ‘Voyage: Putovanje kroz savremenu srpsku umetnost’ u Muzeju kineske umetnosti (China Art Museum) u Šangaju od novembra 2017. do aprila 2018. godine.“ (sajt Vlade Srbije, 18. 2. 2021. godine) 

Uz Srđana Šapera osnivač je galerije “Novembar” u Beogradu, u kome je bila umetnička direktorka i glavna kustoskinja. 

„U galeriji ‘Novembar’ bila sam angažovana kao direktorka i kustoskinja od osnivanja, ali zvaničnim preuzimanjem dužnosti direktorke Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, moj radni odnos u galeriji ‘Novembar’ prestaje.“ (Nova.rs, 25. 2. 2021. godine) 

Na sednici Vlade Srbije održanoj 21. februara 2021. imenovana je za direktorku Muzeja savremene umetnosti (MSU) u Beogradu.

„Upravni odbor Muzeja savremene umetnosti u Beogradu ocenio je Marijanu Kolarić kao najozbiljnijeg i najkvalitetnijeg kandidata za obavljanje čelne pozicije u ovoj ustanovi nakon njenog predstavljanja predloga kao strateškog dokumenta baziranog na obradi i unapređenju kolekcije, programskih sadržaja, ljudskih resursa, saradnje, publike i ostvarivanja sopstvenih sredstava, navodi se u saopštenju.“ (sajt Vlade Srbije, 18. 2. 2021. godine)

Povezan sadržaj
Siniša Dedeić 4. 2. 2020.

Na pitanje da li strahuje od “političkih igara” koje ova funkcija (kako je to za Nova.rs rekao doskorašnji v.d. direktora Viktor Kiš) nosi, odgovorila je:  

„Ne. Možda zbog toga što nam se pozicije u startu razlikuju. Viktor Kiš je postavljen u statusu vršioca dužnosti direktora, što je veoma nestabilna pozicija, koja je u osnovi podložna političkim pritiscima, a vremenski ograničena na period od najduže jedne godine. Mandatni četvorogodišnji period na koji sam izabrana, i to na osnovu raspisanog konkursa koji je podrazumevao razmatranje predloženog plana i programa Muzeja za naredne četiri godine, kao i ocenjivanje profesionalnih referenci i kapaciteta kandidata, čini moju poziciju drugačijom.“ (Nova.rs, 25. 2. 2021. godine) 

Kazala je da bi muzej trebalo da se kreće u pravcu interaktivnijeg, angažovanijeg i savremenijeg odnosa prema publici. 

„Smatram da je potrebno redefinisati muzejsko iskustvo u kontekstu 21. veka, što bi pojednostavljeno značilo da život u digitalnom dobu nudi mnogo više mogućnosti rada na muzejskoj kolekciji kako bi ona bila predstavljana javnosti kroz raznolike, kako digitalne forme tako i izložbene formate koji bi bili propraćeni i adekvatnim vidovima interpretacije i teorijskim analizama. Da bi se to postiglo neophodno je najpre sprovesti proces digitalizacije muzejske zbirke i građe, stvoriti korisnički interfejs i učiniti zbirku i celokupnu građu dostupnom stručnoj javnosti i široj publici. Pandemija virusa korona je samo podstakla dosadašnje sve veće prisustvo digitalne sfere u našem svakodnevnom životu i svih njegovih kapaciteta. To ne isključuje izložbeni program muzeja već otvara nova vrata komunikacije i produkcije.“ (Politika, 25. 2. 2021. godine)

Osvrnula se na dešavanja u MSU tokom 2020. godine. 

„Ako ste pratili dešavanja u MSU, naročito prošle jeseni (od skidanja dela postavke, pobune i otkaza nekih zaposlenih, protivljenja dela UO potezima čelnog čoveka institucije, do reakcije nadležnog ministarstva), smatrate li da su takve stvari nedopustive u jednom muzeju?

Smatram da je to najviše naškodilo samom Muzeju i njegovoj reputaciji. Sada smo pred izazovom da iznova gradimo bolju reputaciju Muzeja i nadam se da ćemo u tome i uspeti.“ (Nova.rs, 25. 2. 2021. godine) 

Foto: Printscreen Youtube/N1