Viktor Kiš

Stranka: vanstranačka ličnost | Svi akteri
Mesto:
Stranka: vanstranačka ličnost | Svi akteri
Mesto:

Rođen je 1973. godine u Beogradu.

Završio je Fakultet primenjenih umetnosti – Odsek za keramiku.

Kako se navodi, učesnik je brojnih kolektivnih izložbi i projekata u zemlji i inostranstvu. „Autor je više skulptura na otvorenom prostoru. Učesnik je značajnih simpozijuma skulpture. Tvorac je vizuelnog identiteta Warrior Dance festivala na kome se publici predstavio monumentalnim skulpturama – Plesačima u varenom gvožđu koje su izrađene za potrebe grupe Prodigy“. (designed.rs, 29. 7. 2013. godine)

Najpoznatiji je kao osnivač festivala „Devet“ u prostoru Stare ciglane u Beogradu, na kojem je i sam izlagao skulpture.

U časopisu „Glorija“, u rubrici „Intimna abeceda“, pod slovom A naveo je slogan „Art macht frei“.  

„Kada sam bio u Aušvicu, dugo sam ostao zagledan u natpis iznad ulaza na kome je pisalo ‘Arbeit macht frei’. U sebi sam promenio smisao te rečenice i zamislio kako u naslovu nestaju neka slova. Tako je nastalo ‘Art macht frei’, što znači umetnost oslobađa. Taj natpis sam i fizički izveo i okačio na ulazu u svoju galeriju.“ (Glorija, 25. 7. 2019. godine)

Vlada Srbije ga je krajem januara 2020. imenovala za vršioca dužnosti direktora Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

Tim povodom Kiš je izjavio Tanjugu da planira da implementira principe festivala „Devet“ u funkcionisanje MSU.

„Pokušaću da više popularizujem umetnost, umetnika i njegov rad, smatram da su umetnici sami sebe skoro izopštili iz društva, jer im je neprihvatljiv sistem u kojem treba da promovišu svoj rad. Ima dosta umetnika koji imaju energiju, znanje i odličan rad… Moja ideja je da rad tih umetnika promovišemo u Muzeju savremene umetnosti. Muzej mora da bude mesto gde sevaju varnice, baš kao što je to slučaj sa stvaranjem umetničkih dela“, kazao je Kiš.

Rekao je da će najveći izazov za njega i njegov tim „biti motivacija ‘gerilske’ publike da dolazi u instituciju kao što je MSU“.

„Organizaciju festivala ‘Devet’ vidim kao dobru platformu za delovanje u MSU… Sada je moja odgovornost na stepenici više, ali sada sam bliže suštini delovanja na kulturnoj sceni i nemam razloga da ne verujem u uspeh“, rekao je Kiš.

Njegovo imenovanje za v.d. direktora MSU izazvalo je burne reakcije stručne javnosti.

Stručni tim MSU oštro je osudio način imenovanja v.d. direktora.

„Smatramo da se ovakvim postupkom izbora v. d. direktora krovne ustanove za savremenu umetnost narušava njen integritet i autonomija i ugrožava osnovna funkcija institucije muzeja u društvu“, navedeno je u saopštenju stručnog tima MSU.

Nikola Šuica podneo je ostavku na mesto predsednika Upravnog odbora MSU zbog imenovanja Kiša. Kako se navodi, odluku o novom v. d. direktoru donela je Vlada Srbije na sednici 30. januara, iako je krajem januara 2019. godine raspisan konkurs za direktora MSUB kako bi se okončalo dugogodišnje v.d. stanje u ovoj instituciji.

A Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije pozvala je Vladu Srbije da poništi odluku o imenovanju novog v. d. direktora MSU. 

Na funkciji v.d. direktora bio je do početka 2021. i nije se prijavio na novi konkurs. Za Nova.rs kazao je da nije poput drugih direktora koji “sede i čekaju da se stvari dešavaju same od sebe”, i da ne može da “podnese da radi s ljudima koji nemaju snove i energiju“.

„Prihvatio sam mandat od godinu dana koji sada ističe. Ne osećam ni najmanju potrebu da ulazim u trku za direkturu jer sam, nakon 12 meseci, spreman da se vratim u radionicu i potpuno se posvetim umetničkim projektima.“ (Nova.rs, 26. 1. 2021. godine) 

Foto: Print screen Youtube/Pink

Poslednji put ažurirano: 4. 3. 2021.