Ljiljana Habjanović Đurović

Datum rodjenja: 6. 9. 1953.
Stranka: vanstranačka "ličnost" | Svi akteri
Mesto:
Datum rodjenja: 6. 9. 1953.
Stranka: vanstranačka "ličnost" | Svi akteri
Mesto:
Rođena je 1953. u Kruševcu.

U rodnom gradu završila je osnovnu školu i gimnaziju. Nakon toga, u Beogradu je diplomirala na Ekonomskom fakultetu. 

Kako navodi u biografiji na svom zvaničnom sajtu, radila je kao bankarska službenica i kao komercijalistikinja inostranog turizma. Nakon toga bila je novinarka i urednica u časopisu ,,Duga’’. Za to vreme objavila je četiri romana, da bi joj 1996. godine izašao roman ,,Ženski rodoslov’’, koji je postigao veliki uspeh kod čitalaca. Tada se, kako ističe u biografiji, okreće književnosti i postaje „najčitaniji i najtiražniji pisac koji stvara na srpskom jeziku“. 

Dobitinica je mnogih književnih nagrada, među kojima ističe Orden Svetog Save koji je dobila 2007. za književni rad, nagradu Kulturno-prosvetne zajednice Beograda Zlatni Beočug 2008, ,,Vukove nagrade’’ iz 2009. godine i nagradu Udruženja književnika Srbije ,,Simo Matavulj’’ iz 2014. Nagrađena je i dva puta u Rusiji – priznanjem Ruske pravoslavne crkve i Forma ,,Pravoslavna Rusija’’ za ,,Igru anđela’’ kao najbolji strani roman objavljen u Rusiji 2010. godine, a za isti roman dobila je i nagradu ,,Zlatni vitez’’ na Drugom međunarodnom literatnom forumu slovenskih zemalja održanom 2011. godine u Rusiji.
Ističe da je objavila 38 knjiga na 14 jezika, u 54 izdanja. Napominje da je svoje romane prodala u milion primeraka. Od 2003. godine je vlasnica izdavačke kuće ,,Globosino Aleksandrija’’.
Iako u biografiji napominje da „ne pripada nijednoj interesnoj grupaciji, ni književnoj, ni vanknjiževnoj“, na vanrednim parlamentarnim izborima u aprilu 2016. godine našla se na devetom mestu liste koalicije oko Srpske napredne stranke, kao vanstranačka ličnost.