Goran Trivan

Stranka: Socijalistička partija Srbije | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Stranka: Socijalistička partija Srbije | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:

Rođen 1962. godine u Kladovu.

Završio Šumarski fakultet, odsek Pejzažna arhiktetura.

U zvaničnoj biografiji koja je stigla Narodnu skupštinu u predlogu za sastav Vlade Ane Brnabić navodi se da je 1991. postao ministar za omladinu i sport, a da je nakon toga počeo da radi u JP ”Srbijašume”, najpre kao direktor Biroa za projektovanje, planiranje i razvoj. Kasnije je postavljen na mesto izvršnog direktora te kompanije.

U jesen 2001. godine uhapšen je zbog sumnje da je izvršio krivično delo „podstrekivanja“, čime je omladinski kamp „Karataš“ kod Kladova oštećen za 6,5 miliona dinara. Kako je pisao ”Blic”, Apelacioni sud potvrdio je oslobađajuću presudu zbog apsolutne zastarelosti.

Optužnicom Višeg javnog tužilaštva, Trivan se teretio da je u toku 2000. godine podstrekivao generalnog sekretara omladinskog kampa Đerdap Šimeta Čičkovića da iskoristi svoj položaj i obezbedi mu deo stana, površine 78 kvadrata u Beogradu. Trivanu je, kako je stajalo u optužnici, JP „Srbijašume“, u kojem je bio zaposlen, delimično rešilo stambene potrebe obezbeđivanjem jednog dela navedenog stana u površini od 70 kvadrata, dok za kupovinu drugog idealnog dela istog stana nije imao novčanih sredstava.

Povezan sadržaj
Tim Istinomera 29. 10. 2019.

Član je Predsedništva Socijalističke parije Srbije, a bio je koordinator SPS-a za Timočku krajinu. U februaru 2016. izabran je za potpredsednika Gradskog odbora Beograd.

Predsednik je Kulturno-umetničkog društva „Ivo Lola Ribar” iz Beograda.
 
Na mesto sekretara za zaštitu životne sredine grada Beograda postavljen je 2008. godine.
 
Kada je u junu 2017. Ana Brnabić postala predsednica Vlade Srbije, Trivan je izabran za ministra za zaštitu životne sredine. Na toj funkciji bio je do oktobra 2020. i izbora nove Vlade Srbije.   
 
U oktobru 2019. uručeno mu je specijalno priznanje za džentlmena godine, u okviru Regionalne konferencije „Jaka žena“ održane u Vrnjačkoj banji.
 
Zaposlen je u Institutu za multidisciplinarna istraživanja.
 
U avgustu 2021. izjavio je da je „veran SPS-u, ali da planira da osnuje udruženje koje će se dominantno baviti ekologijom“.
 
“Jedan sam od desetak osnivača SPS i preterano sam lojalan toj stranci, uprkos svemu što mi se dešavalo – dobro i loše. SPS ne prepoznaje ekologiju kao svoj ključni pravac, iako je to mejnstrim svetske politike. Planiram da osnujem udruženje koje će se dominantno baviti ekologijom, ali o pokretu ili stranci nisam razmišljao. (…) Ivica Dačić svojevremeno je uveo princip da SPS na svakim narednim predsedničkim izborima mora imati svog predsedničkog kandidata. Sa tim principom on je ušao je u potpuni raskid sa politikom Slobodana Miloševića i ne znam kako će danas, nakon najave, da će podržati predsedničkog kandidata koalicionog partnera opravdati taj svoj princip. Nagradno je pitanje i kako će SPS izaći iz tog začaranog kruga, s obzirom na to da stranački organi o tome još nisu odlučivali. Naš interes je nesumnjiv da budemo u koaliciji sa SNS, ali sa druge strane moramo voditi računa o opstanku sopstvene partije, jer podaci govore da mi klizimo naniže i da svaki pogrešan potez ostavlja traga na naše tradicionalne birače. (…) Negde smo na granici scenarija o kome pišu mediji, a to je da zajedno sa naprednjacima napravimo zajednički enititet. Ali to je put ka gašenju SPS i moraće o time da se vodi računa, jer niko u SPS nema ambiciju da naša partija prestane da postoji.“ (Danas, 25. 8. 2021. godine) 
 
Foto: FoNet/Ministarstvo zaštite životne sredine