Goran Rakić

Datum rodjenja: 1. 1. 1971.
Stranka: Srpska lista | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Datum rodjenja: 1. 1. 1971.
Stranka: Srpska lista | Svi akteri
Funkcija u stranci:

Rođen 1971. godine u Kosovskoj Mitrovici. 

„Prema nezvaničnim informacijama, Goran Rakić (1971) srednju školu i Ekonomski fakultet završio je u Kosovskoj Mitrovici, gde je Prištinski univerzitet izmešten posle uvođenja UN protektorata na KiM.“ (Danas, 25. 2. 2014. godine) 

Na izbornoj listi kao zanimanje navodi – diplomirani ekonomista.

List „Danas“ navodi da je „jedno vreme radio kao vatrogasac“, a da je potom bio direktor mitrovačkog komunalnog preduzeća „Standard“, koje se brine o gradskom zelenilu, čistoći i groblju. Takođe, istaknuto je da je Rakić bio funkcioner  mitrovačkog Gradskog odbora Srpske napredne stranke. 

Na izborima u februaru 2014. izabran je za gradonačelnika Severne Mitrovice.  

„Preliminarni rezultati koje je objavila Centralna izborna komisija Kosova potvrdili su da je na ponovljenim izborima za gradonačelnika severne Mitrovice pobedio kandidat Građanske inicijative Srpska Goran Rakić. Prema podacima CIK, na mitrovačka birališta prošle nedelje izašla su 5.134 od 28.429 birača, a pobednik je dobio 52,6 odsto glasova. Rakića sada čeka polaganje zakletve, koje se u slučaju njegovog prethodnika na mestu izabranog prvog gradonačelnika severne Mitrovice Krstimira Pantića, takođe iz Srpske, pokazalo kao nepremostiva prepreka. Na terenu se priča da je Rakić svom bliskom prijatelju i stranačkom kolegi Pantiću ozbiljno zamerio što je u poslednjem trenutku odustao od fotelje gradonačelnika, iako su, prema zvaničnoj verziji, u pitanju bili nalepnicom pokriveni državni simboli samoproglašene kosovske države. Rakić je kao i Pantić imao status državnog kandidata Srbije – savršeno je odgovarao zahtevima Beograda za gradonačelnika severne Mitrovice – Srbin, predstavnik ‘Srpske’.“ (Danas, 25. 2. 2014. godine) 

U maju 2017. izabran je za predsednika Srpske liste, „ozvaničivši time da je to ogranak SNS“, napomenuo je „Danas“. 

„U septembru 2017. je pred lokalne izbore o Oliveru Ivanoviću kao ‘čoveku i političaru’ govorio sve najgore, uključujući i da je ‘Ivanović poklonio delove Kosovske Mitrovice ekstremnim Albancima dogovorom o tzv. zoni poverenja, a sebi od toga prihodovao poslovne objekte u najstrožem centru grada i stanove u Beogradu…’“ (Danas, 7. 10. 2019. godine) 

Nakon predaje liste kandidata za poslanike na kosovskim izborima Rakić je, u septembru 2019, izjavio da je za predsednika Srpske liste predložio Milana Radoičića, ali da je on to odbio. Inače, Radoičića je svojevremeno Oliver Ivanović, ubijeni lider Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda”, označio kao jednog od glavnih centara moći na severu Kosova. 

„Na poslednjem sastanaku stranačkih organa ja sam predložio da Milan Radoičić, koji je sad potpredsednik Srpske liste, preuzme i da vodi stranku, tj. da bude predsednik Srpske liste. Stranački organi su to jednoglasno podržali. Međutim, Milan Radoičić je tu funkciju odbio. On ostaje i dalje potpredsednik Srpske liste, boriće se do kraja sa svima nama, biće stub opstanka srpskog naroda na ovim prostorima“, kazao je Rakić novinarima ispred zgrade Centralne izborne komisije. (N1, 6. 9. 2019. godine)

U oktobru 2019. istraživački portal KRIK objavio je fotografiju nastalu 2017. na jednoj jahti u Crnoj Gori, na kojoj se nalaze Rakić, Milan Radoičić i tadašnji kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli.

„Kako piše KRIK, fotografija je nastala u vreme pregovora o formiranju vlade Ramuša Haradinaja. KRIK navodi da je do sastanka na jahti došlo u leto 2017. u Budvi, a Pacoli je ubrzo posle toga napustio dotadašnje političke partnere, pridružio se koaliciji Ramuša Haradinaja i postao ministar spoljnih poslova.“ (Beta, KRIK, 4. 10. 2019. godine)

U junu 2020. izglasana je nova Vlada Kosova na čelu sa Avdulahom Hotijem, a Rakić je postao potpredsednik i ministar administracije i lokalne samouprave

Mesec dana kasnije, u julu 2020, Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je postupak protiv Rakića, kao direktora JKP „Standard“ i ministra u kosovskoj Vladi, zbog sumnje da je prekršio zakon jer toj agenciji nije prijavio imovinu i prihode, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo (CINS).

„Agencija je, osim protiv Rakića, postupke pokrenula i protiv funkcionera u Leposaviću i Kosovskoj Mitrovici. Činjenica da dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Leposaviću Veroljub Stanković, direktor JKP Vodovod Ibar u Kosovskoj Mitrovici Miodrag Ralić i direktor JKP Standard i ministar administracije i lokalne samouprave u novoformiranoj kosovskoj Vladi Goran Rakić Agenciji za borbu protiv korupcije nisu prijavili koliko novca zarađuju i šta sve poseduju od stanova, kuća, imanja i prevoznih sredstava bi, prema zakonu, moglo da ih košta između 50.000 i 150.000 dinara.“ (CINS, 27. 7. 2020. godine) 

Ističe da „srpski narod zna da je odnos kosovskih institucija prema Srbima neprimeren“, a da je „naše delovanje unutar tih institucija svakodnevna borba u kojoj nema fer uslova, niti minimuma poštovanja našeg naroda, ali, bez obzira na prepreke, mi nemamo alternativu osim da se borimo i radimo“.

„Kaže da Srpska lista od osnivanja ima jasne ciljeve – da se svi Srbi na KiM, pod jednim barjakom, zajedno sa državom Srbijom i predsednikom Aleksandrom Vučićem, bore za zaštitu interesa našeg naroda i drugih nevećinskih zajednica.“ (Večernje novosti, 18. 1. 2021. godine) 

Foto: FoNet/Nenad Ðorđević